Primăria Oradea va depune, în perioada următoare, proiectul unui spital modern de boli infecţioase şi pneumologie spre finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta C12 - Sănătate, finanţarea nerambursabilă, de 566 milioane de lei, fiind 95% din valoarea proiectului, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al primăriei, proiectul spitalului a fost aprobat joi de Consiliul Local, în vederea finanţării acestuia în cadrul PNRR, dar şi cheltuielile legate de proiect, contribuţia primăriei fiind în procent de 5%, respectiv 28 de milioane de lei.
Proiectul votat de consilieri mai prevede suportarea din bugetul local a sumelor reprezentând alte cheltuieli necesare finalizării acestuia, cheltuieli ce pot apărea pe durata implementării lui.
Noul spital urmează să fie construit pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa, el fiind proiectat să corespundă tuturor cerinţelor secolului XXI. Construcţia se va ridica pe 4 etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor (ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, în funcţie de necesităţi). La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi şi 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 de paturi şi maximum 326 de paturi.
Capacităţile noului spital de boli infecţioase şi pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare şi un bloc operator.
Spitalul va avea, de asemenea, şi un compartiment pentru urgenţe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite: boli infecţioase, pneumoftiziologie, un cabinet pentru vaccinuri şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli studiu, camere pentru rezidenţi etc.).
Pentru a oferi servicii medicale complete în specialităţile vizate, noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienţilor internaţi, şi serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcţionale, endoscopie bronşică şi digestivă).
Accesul auto principal se va realiza direct din strada Vlădeasa, pe ambele laturi ale spitalului. Vor fi 175 locuri de parcare pentru autoturisme şi 139 locuri de parcare biciclete, distribuite în parcaj subteran şi parcaje la sol.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2022, 05:17)
Este imperios necesara tragerea la raspundere a primariei Oradea. Cu astfel de initiative doresc dar sa ii puna intr-o lumina nefavorabila pe alti politicieni si primari.
1.1. nu-i exclus. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2022, 10:36)
cazul primarului din Ciugudu (jud. Alba) dat afara din psd fiindca a accesat prea multe fonduri europene sta de exemplu.