Primăria Suceava a convenit cu Dexia Kommunalkredit Bank să nu mai emită obligaţiuni municipale pentru refinanţarea creditului de 50 de milioane lei obţinut în 2008, aşa cum se obligase iniţial, finanţarea urmând să fie transformată într-un împrumut pe termen lung.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat ieri, citat de Mediafax, că în condiţiile în care România "are o problemă de credibilitate în relaţia cu instituţiile financiar bancare" a reuşit să obţină acordul reprezentanţilor Dexia Kommunalkredit Bank pentru transformarea obligaţiunilor municipale în credit pe termen lung.
Potrivit contractului de creditare, în ultimul trimestru al anului 2010 ar fi trebuit să fie emise obligaţiuni municipale, dar s-a decis transformarea acestora într-un credit cu termen lung întrucât nu exis-tă siguranţa că obligaţiunile emise ar fi fost cumpărate, a spus Lungu.
El a arătat că în urma discuţiilor cu banca împrumutul va fi pe o perioadă de 19 ani, până în 2029, cu o perioadă de graţie de patru ani, astfel încât prima rambursare va fi făcută în 2014.
Lungu a precizat că din creditul de 50 de milioane de lei au fost cheltuiţi deja 32 de milioane de lei, iar restul de 18 milioane de lei vor fi folosiţi pentru diverse investiţii şi asigurarea cofinanţării proiectelor promovate prin Programul Operaţional Regional.
Municipiul Suceava a contractat de la Dexia, în aprilie 2008, un credit de 50 milioane lei pentru finanţarea mai multor investiţii, printre care asfaltarea reţelelor stradale secundare, a trotuarelor şi aleilor, dar şi pentru asigurarea utilităţilor în noul cartier de case pentru tineri, din cartierul Burdujeni.
Dexia Kommunalkredit Bank, cu sediul la Viena şi parte a grupului Dexia, este specializată în acordarea de finanţări pentru sectorul public în Europa Centrală şi de Est.