Primarul Braşovului, George Scripcaru şi fostul baron local Aristotel Căncescu, urmăriţi penal

Victor Lupu
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 15 septembrie 2016

George Scripcaru (Sursă foto: Facebook)

George Scripcaru (Sursă foto: Facebook)

Primarul Braşovului, George Scripcaru şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, sunt urmăriţi penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu, se arată într-un comunicat trimis redacţiei.

Potrivit procurorilor, Aristotel Căncescu şi George Scripcaru au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile.

"În perioada 2013-2014, inculpaţii Matei Gavril şi Grama Lucia Cristina, în baza unei înţelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, au făcut demersuri pentru obţinerea nelegală a unei suprafeţe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov. De fapt, inculpatul Matei Gavril identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii în curtea spitalului judeţean, locaţie care asigura cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, cu atât mai mult cu cât conducerea spitalului refuzase până la acel moment să permită amplasarea unei astfel de unităţi", se precizează în comunicatul DNA.

Procurorii precizează că refuzul fusese motivat prin aceea că astfel ar fi fost avantajată o singură firmă care ar fi făcut concurenţă neloială celorlalte, însă Aristotel Căncescu nu a ţinut cont de acest argument.

"Concret, inculpatul Căncescu (...), îndeplinindu-şi în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, dar şi cu încălcarea prevederilor legale, a făcut demersuri pentru adoptarea şi, ulterior, semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără existenţa unei justificări de necesitate şi oportunitate în interes public şi chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului. Acţionând în această manieră, inculpatul a urmărit obţinerea de foloase necuvenite de către inculpatul Matei Gavril care controla în fapt mai multe societăţi comerciale, constând în edificarea unei construcţii pe domeniul public în care ultimul să desfăşoare activităţi comerciale în interesul său privat", se mai arată în comunicat.

După adoptarea hotărârii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a organizat, pe septembrie 2013, licitaţia publică cu strigare, după ce anterior caietul de sarcini fusese cumpărat de trei firme controlate de Gavril Matei. Licitaţia a fost adjudecată de societatea administrată de Lucia Cristina Grama, în condiţiile în care a mai existat o singură ofertă concurentă, care însă a licitat pentru un preţ mai mic decât preţul de pornire.

În aceeaşi zi, Grama a informat conducerea spitalului că suprafaţa de 110 metri pătraţi închiriată urma să fie destinată construcţiei unei clădiri pentru desfăşurarea de activităţi comerciale.

"Întrucât societatea respectivă nu îndeplinea condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei de construire (nu era titularul dreptului real şi bunul făcea parte din domeniul public al judeţului Braşov), profitând de calitatea de consilier judeţean şi membru al unui partid politic, dar şi de susţinerea din partea preşedintelui Căncescu Aristotel Adrian, inculpatul Gavril Matei şi-a exercitat influenţa la nivelul funcţionarilor Primăriei Municipiului Braşov în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, chiar dacă nu erau îndeplinite condiţiile legale", se mai menţionează în comunicatul DNA.

În urma acestor demersuri, pe 7 noiembrie 2013 a fost eliberată o autorizaţie de construire, semnată printre alţii şi de George Scripcaru, în calitate de primar al municipiului Braşov, deşi acesta, susţin procurorii, cunoştea faptul că documentul fusese emis fără să fie îndeplinite condiţiile impuse de lege.

După obţinerea în mod nelegal a autorizaţiei, societatea respectivă a ridicat o construcţie pe o suprafaţă mai mare decât cea închiriată, ocupând abuziv peste 40 de metri pătraţi din domeniul public.

"Această situaţie a fost semnalată de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, care a solicitat Consiliului Judeţean Braşov un punct de vedere raportat la neregulile semnalate. Deşi i s-au adus la cunoştinţă aceste aspecte, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a făcut presiuni asupra funcţionarilor din aparatul administrativ al Consiliului Judeţean pentru modificarea contractului iniţial în favoarea societăţii controlate de inculpatul Matei Gavril, atât prin mărirea suprafeţei, cât şi pentru acordarea dreptului firmei private de a subînchiria spaţiul menţionat, dar aceasta să se realizeze fără adoptarea unei noi hotărâri de Consiliu Judeţean", se mai precizează în comunicatul DNA.

Procurorii mai susţin că Aritotel Căncescu a tergiversat şi întocmirea unui răspuns către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, permiţând astfel folosirea terenului închiriat, precum şi subînchirierea clădirii construite, cu încălcarea prevederilor legale şi contractuale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb