PRIMARUL BUZĂULUI:  "Suntem în pericol, nu trebuie să intrăm în panică! Vă îndemn să staţi cât mai mult în casă"

Ana Felea
Miscellanea / 7 noiembrie 2020

 "Suntem în pericol, nu trebuie să intrăm în panică! Vă îndemn să staţi cât mai mult în casă"

La doar câteva ore după ce Grupul de Comunciare Strategică a comunicat cifrele zilei, iar Buzăul a înregistrat un număr record de îmbolnăviri într-un interval de 24 de ore, respectiv 149, fprimarul Constantin Toma face un apelără precedent către toţi locuitorii municipiului Buzău. Edilul îndeamnă ca buzoienii să respecte toate regulile impuse, şi, pe cât posibil, să stea cât mai mult în casă punctând faptul că evoluţia COVID a atins cote la care nimeni nu se aştepta.

"Suntem în pericol, nu trebuie să intrăm în panică. Învăţământul trece în online. Vă îndemn să staţi cât mai mult în casă. Prin efortul comun vom trece peste această perioadă", a spus, într-un mesaj video pe Facebook, primarul municipiului Buzău Constantin Toma.

Edilul spune că în fiecare zi sunt înregistrate cifre la care nu se aştepta şi roagă buzoienii să respecte regulile de baz ăîmpotriva răspândirii COVID-19, purtarea măştii şi dezinfecţia mâinilor.

"Fac un ape către dumneavoastră, către toţi cetăţenii Buzăului, de a respecta toate reglementările leagle pentru că evoluţia infectării cu acest SARS-CoV-2 depăşeşte, în fiecare zi, cifre pe care nu le aşteptăm. Este o evoluţie care nu mai poate fi controlată, din păcate în acest moment, şi se impun măsuri foarte serioase", spune Toma.

Primarul face apel ca populaţia să poarte mască în toate spaţii, atât cele închise cât şi cele deschise, să folosească dispenserele montate la intrarea în blocuri şi lavoarele mobile din spaţiile publice.

Municipiul Buzău are o rată de infectare de 3.26 la mia de locuitori. practic, în prezent sunt active 481 de cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2.

Ziua cu 302 teste şi 149 de confirmări

Ziua de vineri a adus un nou record negativ la Buzău. Numărul persoanelor confirmate cu infecţia SARS-CoV-2 la un interval de 24 de ore a fost de 149, după ce în urmă cu o zi cifra ajunsese la 99 de cazuri într-o zi. Practic, vorbim de cel mai mare număr de confirmări. Şi, în plus, cifrele ne arată că am ajuns ca jumătate dintre cei testaţi să fie confirmaţi.

Creşterea însă poate fi explicată prin numărul foarte mare de bolnavi depistaţi pozitiv COVID-19 din focarul de la Berca. În căminul Filantropica sunt 54 de bătrâni confirmaţi în ultimele ore.

Pe de altă parte, continuă să vină un număr foarte mare de rezultate pozitive şi din clinicile private, unde tot mai mulţi buzoieni, fie trimişi de angajatori, fie din propria iniţiativă pentru că au o suspiciune de boală, ajung să se testeze. Astăzi, 24 de pacienţi pozitivi au aflat rezultatul după ce s-au testat la clinicile private.

Tot vineri a venit confirmarea pentru încă 12 persoane din Spitalul de Neuropsihiatrie din Săpoca, acolo unde primul focar a fost declarat pe 18 cotombrie , în secţia Ojasca, şi unde până astăzi au mai fost înregistrate alte patru focare, în tot atâtea secţii din Spitalul Săpoca.

Alţi trei buzoieni au fost diagnosticaţi în alte judeţe. Pacienţii nou confirmaţi au vârste cuprinse între 8 şi 95 de ani.

Astfel, vineri numărul buzoienilor infectaţi cu SARS-CoV-2 , de la debutul pandemiei, a ajuns la 4410, cifră care duce judeţul la o rată de 1,62 de îmbolnăviri la o mie de locuitori.

Multe infectări pe zi, avalanţă la Ambulanţă

Explozia de confirmări crează şi haos la Ambulanţa Buzău. Aici, la fiecare opt-nouă minute se înregistrează un nou apel. Echipajele muncesc la foc continuu, iar de multe ori ziua de muncă pentru un echipaj se încheie târziu în noapte, după 16-17 ore petrecute la serviciu. Este situaţia cu care se confruntă în aceste zile Serviciul de Ambulanţă Judeţean, când zilnic sunt zeci de buzoieni confirmaţi cu infecţia SARS-CoV-2.

Cele opt luni de pandemie au reprezentat un volum crescut de muncă şi pentru angajaţii de la Ambulanţă. Telefoanele sună aproape fără oprire, iar echipajele au ajuns să muncească peste program dar nici aşa nu pot face faţă tuturor solicitărilor. Intervin la accidente, transportă pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, recoltează probe de la suspecţii COVID şi aduc la spitale orice buzoian care are nevoie urgentă de îngrijire medicală. Sunt, pe scurt, momentele în care oameni cer ajutorul Ambulanţei. În medie 140-150 de apeluri pe zi sau altfel spus şapte buzoieni pe oră cer ajutorul Ambulanţei.

"Vorbim despre o medie între 140 şi 150 de apeluri pe zi. Apeluri care sunt doar cazuri grave şi COVID. Dacă în trecut mai sunau şi persoane care aveau afecţiuni mai uşoare, acum oamenilor le este teamă să mai ajungă în spital şi sună doar pentru urgenţe foarte grave şi pacienţi COVID confirmaţi sau suspecţi. Ambulanţa Buzău munceşte din martie la foc continuu. Echipajele vin dimineaţa şi pleacă seara, de multe ori cu ore bune lucrate peste program. O perioadă au fost sistate şi concediile, acum am început să le mai dăm pentru că oamenii sunt foarte obosiţi", a spus luni, la Focus News, Rodica Corneci, purtătorul de cuvânt SAJ Buzău.

Într-o asemenea situaţie este greu să faci faţă tuturor solicitărilor astfel că s-a ajuns să se facă o prioritizare a cazurilor, de la cele mai grave la cele mai uşoare. Chiar şi aşa echipajele nu ajung tot timpul atât de repede pe cât şi-ar dori pacienţii care sună la 112.

"Avem în dispecerat personal medical care prioritizează intervenţiile, de la mai grave la cele mai uşoare, să spunem. Nu am avut reclamaţii în această perioadă, însă s-a mai întârziat. La unele cazuri am ajuns mai greu deoarece suntem supralicitaţi. La spital durează mai mult preluarea pacientului pentru că este foarte aglomerat şi acolo. Ajung bolnavii în număr foarte mare şi nu se poate face faţă fizic mai repede", a explicat Rodica Corneci.

Din fericire, din punct de vedere al îmbolnăvirilor colectivul SAJ Buzău nu a avut probleme care să le pună activitatea în pericol. Doar şase angajaţi au fost confirmaţi cu infecţia SARS-CoV-2. Îmbolnăvirile au fost înregistrate în perioade diferite , iar virusul nu a fost contractat în timpul serviciului. Purtătorul de cuvânt ne-a dat asigurări că toate cadrele medicale au echipamentele necesare care să le protejeze de virus.

În fiecare zi sunt trimise pe teren circa 19 echipaje în tot judeţul, în timp ce între 7 şi 9 echipaje intervin doar la solicitările din municipiul Buzău. Singura problemă ar fi deficitul de medici, în sensul că în prezent nu există suficiete echipaje cu medic pe Ambulanţă, însă, spune tot Rodica Corneci, Ambulanţa nu este în criză din acest punct de vedere.

"Cazurile pe care le avem sunt mult mai grave"

La rândul lor, pneumologii spun că formele de boală pe care le întâlnesc acum sunt mult mai grave. În plus, cazurile foarte grave pe care au reuşit să le trateze au plecat cu oxigen acasă, şi nu se poate spune, deocamdată, când aceşti pacienţi sutn vindecaţi complet, şi dacă rămân cu sechele.

"Cazurile pe care le avem acum sunt mult mai grave decât primele serii de cazuri. Primele serii au fost asimptomatici sau cu forme uşoare. Acum formele uşoare sunt acasă, doar îi consultăm şi le dăm tratament şi merg în domiciliu, în spital rămân formele severe, medii şi foarte severe. Vindecarea efectivă durează. Formele severe pleacă cu oxigen acasă. Din ce am văzut până acum, vindecarea poate dura între o lună şi trei luni. Cazurile care ne-au marcat încă nu pot să spun că s-au vindecat, şi noi aşteptăm să îi vedem la un nou control. La pacienţii pe care i-am văzut până acum nu au rămas sechele. La pacienţii tineri nu sunt sechele, doar la pacienţii cu comorbidităţi. Dar încă nu putem spune asta cu certitudine, pentru că aceste cazuri grave încă nu am supravegheat la un interval mai lung. Abia peste trei luni aş putea să vă spun cum au reacţionat şi cum s-au vindecat", a explicat dr. Nicoleta Bârcă, medic pneumolog la secţia de pneumologie din Spitalul Judeţean Buzău.

A fost înregistrată şi prima reinfectare

O situaţie îngrijătoare vine şi de la epimiologii buzoieni. La aproape opt luni de la prima confirmare COVID-19 în Buzău, epidemiologii se confruntă, cel mai probabil, cu primul caz de reinfectare cu virusul care a îmbolnăvit în ultimele opt luni peste 4000 de persoane în tot judeţul. Este vorba despre un buzoian cu vârsta de până în 50 de ani, fără alte comorbidităţi.

Anunţul a fost făcut, în exclusivitate la Focus News, de epidemiologul Carmen Scântei care a precizat că pacientul a fost fost infectat prima dată în luna mai, având o formă medie a bolii, iar acum a fost confirmat din nou cu COVID-19.

"Este vorba despre o persoană care a fost pozitivă în mai şi la care i-au reapărut simptomele în noiembrie. Va fi supusă unor examene clinice şi biologice. Ne trebuie mai multe date pentru a putea spune că este o reinfectare, date care ţin de mai multe investigaţii. Ulterior, cel mai probabil, vom apela şi la o consultanţă din partea Institutului Cantacuzino pentru o analiză performanţă în identificarea unei gene a virusului", a explicat, luni la Focus News, Carmen Scântei.

Pe de altă parte, medicul din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a explicat că, în luna septembrie, a mai înregistrat două alte cazuri similare, însă simptomele au apărut la o distanţă de 60 de zile între cele două confirmări, iar literatura medicală nu se clasifică drept reinfectări.

" La noi la Buzău am avut două cazuri pe care le-am reconsiderat pentru că ulterior a venit precizarea că tot ceea ce se întâmplă timp de 90 de zile de la data primei infectări nu poate fi etichetat de reinfectare. Ele au fost excluse din această categorie. Acum avem un singur caz care intră în discuţie dar la care încă nu s-a precizat clar reîmbolnăvirea. Primele două au fost iniţiat confirmate în iulie şi apoi în septembrie. La fel, este vorba despre persoane cu vârsta de până în 50 de ani, cu forme medii de boală, fără alte afecţiuni", a spus Carmen Scântei.

Medicul DSP a punctat că asfel de situaţii sunt studiate la nivel mondial pentru că nimeni nu cunoaşte exact evoluţia acestui virus.

"Acest virus nu e cunoscut de nimeni foarte bine şi aşa cum se poate citi , în ultimele studii, se studiază deja ideea unor infecţii cronice, ca şi hepatita B şi în infecţia cu virusul imunodeficienţei, când există acele perioadă de intermitenţă în depistarea sau în ascunderea agentului patogen, acel purtător cronic intermitent. Nu s-a emis încă o idee, e o supoziţie, poate să fie aşa ceva, se poate întâlni", a explicat Scântei.

Covid dă şi o nouă categorie de bolnavi

Odată cu pandemia a apărut şi o nouă categorie de pacienţi care, din păcate, în aceste zile, ocupă secţia de Pneumologie non COVID. Este vorba despre pacienţii care nu au ştiut că sunt infectaţi, crezând că simptomele anunţă doar o răceală, dar care după o perioadă s-au prezentat la spital cu plămânii afectaţi.

"Partea de Pneumologie non COVID este plină de o nouă categorie de bolnavi care s-a ivit odată cu această pandemie. Este vorba despre pacienţi care mai mult ca sigur au trecut prin boală acasă, considerând-o o simplă răceală şi probabil între zilele cinci şi zece au avut o depreciere a stării generale şi a respiraţiei şi s-au prezentat la Urgenţe când nu au mai putut să respire. Testele la COVID-19 au fost negative, dar afectarea pulmonară este evidentă de la infecţia cu SARS-CoV-2. Şi aceste imagini pulmonare nu seamănă cu nicio altă boală. Sunt tipice COVID-19, nu le-am întâlnit la nicio altă afecţiune . Plămânii lor sunt afectaţi, ei sunt negativi, nu sunt contagioşi, dar se vindecă foarte greu", a explicat dr. Nicoleta Bârcă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Punct... O s-o țineți așa la nesfârșit. "Ah cutare a fost identificat pozitiv a doua oară". Șamd. trebuie să stăm în lockdown pentru totdeauna.

    Nea primarul isi baga alegatorii in boala.

    Ok cu masca, spalatul mainilor si distantarea, dar sa-i indemne pe oameni sa stea in case e o prostie. 

    Nu iesi din casa sa mergi la un bairam, dar sedentarismul te fereste de COVID azi ca sa te trimita la medic peste cateva saptamani.

    Eu cel putin asta vad in cabinet urmare a experimentului la care am fost supusi in primavara. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb