Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la uzurparea funcţiei, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată (9.198 de acte materiale), informează un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
În acelaşi dosar, Claudiu Sergiu Maior, fost viceprimar al municipiului Târgu Mureş, la data faptelor consilier al primarului, este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de uzurparea funcţiei, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată. Totodată, el a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: "Inculpatul Maior Sergiu Claudiu, consilier al primarului mun. Tg. Mureş, în perioada 9 martie 2016 - 29 iunie 2017, a îndeplinit acte - semnarea a 9198 ordine de plată ale Primăriei mun. Tg. Mureş - ce nu intrau în atribuţiile sale legale de serviciu, fiindu-i interzise de lege. Interdicţia a rezultat din incompatibilitatea stabilită de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi confirmată de instanţă prin decizie definitivă la data de 1 martie 2016. Această împrejurare a avut ca efect pierderea, de către Maior Sergiu Claudiu, a dreptului de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică în următorii 3 ani".
După ce a demisionat din funcţiile de viceprimar şi de consilier local, Sergiu Maior a fost angajat de Dorin Florea pe postul de consilier al primarului, afirmă anchetatorii.
"Mai mult, printre atribuţiile primite figura şi aceea de a semna ordinele de plată, atribuţie pe care Maior Sergiu Claudiu o îndeplinise şi în calitate de viceprimar. Concret, în calitate de primar al municipiului Tîrgu Mureş, primarul Florea Dorin a emis două dispoziţii (nr. 971/04.03.2016 şi nr. 1838/24.06.2016) prin care, cu nerespectarea Legii nr. 176/2010, i-a creat lui Maior Sergiu Claudiu cadrul necesar să efectueze acte ce implică exercitarea prerogativelor de putere publică, cu toate că se afla sub interdicţia anterior menţionată", se arată în comunicat.
Potrivit DNA, a fost încălcat şi art. 54 alin. 5 din Legea nr. 273/2006 care stipulează că "(...) Instrumentele de plată se semnează de către contabil şi şeful compartimentului financiar-contabil".
Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile penale, precizează procurorii.