Primarul şi fostul viceprimar din Tîrgu Mureş, trimişi în judecată de DNA

Andrei Stan
Anticorupţie / 28 septembrie 2017

Primarul şi fostul viceprimar din Tîrgu Mureş, trimişi în judecată de DNA

Primarul municipiului Tîrgu Mureş, Dorin Florea, şi fostul viceprimar Sergiu Claudiu Maior au fost trimişi în judecată astăzi de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de comiterea a 9.198 de fapte de uzurpare a funcţiei, informează un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Astfel, Sergiu Claudiu Maior, fost viceprimar al municipiului Tîrgu Mureş, la data faptelor consilier al primarului, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru uzurparea funcţiei, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată (9.198 acte materiale).

Dorin Florea, primar al municipiului Tîrgu Mureş, şi Andrei Mureşan, fost secretar al Municipiului Tîrgu Mureş, sunt acuzaţi de DNA de săvârşirea infracţiunii de complicitate la uzurparea funcţiei, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată (9.198 acte materiale). Cei doi au fost trimişi în judecată în stare de libertate.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: "Inculpatul Maior Sergiu Claudiu, în calitate de consilier al primarului municipiului Tîrgu Mureş, în perioada 9 martie 2016 - 29 iunie 2017, a îndeplinit acte - semnarea a 9198 ordine de plată emise de Municipiul Tîrgu Mureş - ce nu intrau în atribuţiile sale legale de serviciu, fiindu-i interzise de lege. Interdicţia a rezultat din incompatibilitatea stabilită de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi confirmată de instanţă prin decizie definitivă la data de 1 martie 2016. Această împrejurare a avut ca efect pierderea, de către Maior Sergiu Claudiu, a dreptului de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică în următorii 3 ani.

În vederea eludării interdicţiilor prevăzute de lege, după ce a demisionat din funcţiile de viceprimar şi de consilier local, Sergiu Claudiu Maior ar fi fost numit de primarul Dorin Florea în postul de consilier al primarului pentru a îndeplini în continuare prerogativele de putere publică ce i-au fost interzise de lege. Printre atribuţiile primite figura şi aceea de a semna ordinele de plată, atribuţie pe care Sergiu Claudiu Maior o îndeplinise şi în calitate de viceprimar".

Concret, susţin anchetatorii, în calitate de primar al municipiului Tîrgu Mureş, Dorin Florea a emis două dispoziţii prin care, cu nerespectarea Legii numărul 176/2010, i-a creat lui Sergiu Claudiu Maior cadrul necesar să efectueze acte ce implică exercitarea prerogativelor de putere publică, cu toate că se afla sub interdicţia anterior menţionată.

În acelaşi context, Andrei Mureşan, în calitate de secretar al Municipiului Tîrgu Mureş, a avizat pentru legalitate şi a semnat cele două dispoziţii emise de edil, precizează procurorii.

"Prin aceste demersuri, inculpaţii au vătămat interesul oraşului Tîrgu Mureş şi pe cel al cetăţenilor ca funcţiile şi demnităţile publice să fie exercitate în condiţii de imparţialitate, integritate şi transparenţă şi să nu poată fi ocupate de persoanele decăzute din dreptul de a le mai ocupa", arată DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb