"PRIME TRANSACTION":  "Dividendele ce vor fi distribuite în 2017 vor aduce randamente mai mici decât în 2016"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 decembrie 2016

 "Dividendele ce vor fi distribuite în 2017 vor aduce randamente mai mici decât în 2016"

Topul celor mai mari dividende potenţiale, condus de "Electroargeş" şi "Prebet", potrivit "Prime Transaction"

Randamentele dividendelor distribuite de emitenţii de la BVB ar putea scădea în 2017 comparativ cu anul curent, în principal din cauza rezultatelor financiare mai slabe, consideră analiştii "Prime Transaction", într-un raport despre dividendele estimate pentru 2016.

"Dividendele mari cu care ne obişnuiseră companiile energetice de stat ar putea fi repetate doar în cazul, plauzibil de altfel, al unei creşteri a ratei de distribuţie cu scopul de a finanţa cheltuielile suplimentare ale noului Guvern", se arată în raportul citat: "Există în continuare câteva companii cu potenţial de a acorda dividende mari, există şi alte câteva care ar putea produce surprize plăcute, iar per total randamentele sunt mult superioare depozitelor bancare. Putem spune că investiţia în acţiuni aducătoare de dividende este în continuare o variantă de luat în seamă, potenţialul de randament , la fel ca şi raportul risc-beneficiu, fiind în continuare printre cele mai bune raportat la alternativele investiţionale, mai ales în condiţiile unui impozit pe venit de doar 5%".

În topul celor mai mari dividende potenţiale conduc doi emitenţi mai mici, Electroargeş şi Prebet, primul emitent listat la categoria Premium a BVB fiind Conpet, cu un randament estimat la circa 10% raportat la preţul acţiunii din data de 15 decembrie 2016, potrivit Prime Transaction.

Analiştii arată că, dintre companiile mari, mai iese în evidenţă Romgaz, cu un randament de peste 8%, datorat în mare măsură scăderii preţului de piaţă în acest an.

Raportul mai precizează: "Nu am inclus în top Banca Transilvania, care a condus clasamentul din acest an, deoarece ne aşteptăm să revină la strategia clasică de a distribui doar acţiuni gratuite şi nu dividende. Şi de la SIF Banat Crişana ne aşteptăm să continue politica de a nu acorda dividende sau acţiuni gratuite, prin care s-a diferenţiat până acum de celelalte SIF-uri".

"Prime Transaction": "Există în continuare posibilitatea acordării unui dividend suplimentar din profitul reportat, la Conpet"

"Prime Transaction" estimează că există în continuare posibilitatea acordării unui dividend suplimentar din profitul reportat, la Conpet: "Conpet (COTE) a avut în ultimii ani performanţe constante, iar profitul net a fost distribuit de fiecare dată acţionarilor sub formă de dividende. Ne aşteptăm ca lucrurile să rămână la fel şi în acest an, iar randamentul dividendului să fie în continuare unul ridicat. În condiţiile în care ceilalţi emitenţi au avut fie profituri mai mici, fie creşteri de preţ în 2016, Conpet poate ajunge pe primul loc în topul randamentului dividendelor în rândul emitenţilor mari de la BVB. Mai mult, diferenţa faţă de ceilalţi emitenţi poate fi una destul de mare. Există în continuare posibilitatea acordării unui dividend suplimentar din profitul reportat, iar în 2017 această posibilitate va creşte, având în vedere nevoia crescută de finanţare pentru programul economic al noului Guvern".

În ciuda rezultatelor financiare mai slabe, Romgaz (SNG) rămâne în topul dividendelor estimate, cu un randament brut de peste 8% raportat la preţul din 15 decembrie, potrivit raportului citat: "Motivul principal pentru această situaţie aparent paradoxală este scăderea mare de preţ din acest an, până la mai puţin de 25 lei pe acţiune. În aceste condiţii, acţiunile SNG devin o oportunitate bună de investiţie, mai ales după ce Fondul Proprietatea a vândut pe parcursul acestui an toate acţiunile pe care le mai deţinea la producătorul de gaze naturale".

SIF Moldova (SIF2) a avut cel mai mare profit la nouă luni dintre cele cinci SIF-uri, având posibilitatea să distribuie dividende cu un randament foarte mare, apreciază analiştii: "Am estimat o rată de distribuţie destul de mică, ţinând cont de faptul că, în ultimii ani, societatea a menţinut o politică de dividende destul de prudentă, cu randamente în jur de 5-6%, indiferent de profitul obţinut. Dacă se va abate de la această politică, SIF Moldova ar putea oferi o surpriză plăcută acţionarilor, iar randamentul dividendului ar putea ajunge peste 10%, însă deocamdată considerăm că e mai probabil să nu se întâmple aşa ceva".

SIF Oltenia (SIF5) are obiceiul să distribuie procente din profit mai mari decât alte SIF-uri sub formă de dividende, iar în acest an "Prime Transaction" se aşteaptă să se întâmple din nou acest lucru, mai ales în condiţiile în care profitul este în scădere: "Randamentul dividendului va fi aproape sigur mai mic decât cel de anul trecut însă, în contextul unor randamente mai mici pe întreaga piaţă, SIF5 poate fi printre cei mai darnici emitenţi".

Transportatorul naţional de gaze naturale, Transgaz (TGN), a avut rezultate financiare peste aşteptări în acest an, fiind puţin afectat de scăderea cantităţilor transportate, se arată în raportul citat:

"Estimăm o scădere a randamentului dividendului, însă motivul principal nu ar fi scăderea în sine a dividendului, ci creşterea preţului acţiunii până aproape de 300 de lei. Chiar şi aşa, Transgaz se menţine printre companiile cu cel mai mare randament al dividendului, a treia dintre companiile de stat, după Conpet şi Romgaz".

După ce în alţi ani era pe primul loc în topul randamentului dividendelor, Transelectrica (TEL) a ajuns destul de jos, randamentul pe care îl aşteaptă analiştii fiind de circa 6,6%: "Motivul este scăderea abruptă a profitului, după tăierile succesive ale tarifelor de transport de către ANRE. În ciuda situaţiei financiare mai slabe, preţul acţiunilor Transelectrica a rămas stabil, la 29-30 de lei pe acţiune".

Fondul Proprietatea (FP) va continuă să distribuie, la fel ca şi în anii trecuţi, câte 0,05 lei pe acţiune, urmând ca valoarea nominală a acţiunilor să fie redusă la rândul său cu aceeaşi suma, se mai arată în comunicatul citat: "Randamentul creşte uşor, până la 6,3% la preţul din 15 decembrie, ca urmare a scăderii preţului acţiunii".

SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Muntenia (SIF4) ar putea avea randamente apropiate ale dividendelor, chiar dacă rezultatele financiare au fost complet opuse: în creştere mare la SIF Transilvania şi în scădere la SIF Muntenia, sunt de părere analiştii: "În ambele cazuri există şi posibilitatea de a nu se acorda deloc dividende. SIF Transilvania a mai acordat de două ori acţiuni gratuite în loc de dividende, iar SIF Muntenia nu a remunerat deloc acţionarii în urmă cu doi ani".

BRD Groupe Societe Generale (BRD) poate ajunge la un randament de aproape 5% cu preţul actual, după o creştere considerabilă a profitului în acest an, apreciază "Prime Transaction": "Există, totuşi, riscul ca rata de distribuţie să nu mai fie la fel de mare ca anul trecut, iar randamentul să fie la rândul său mai mic".

Dintre emitenţii mici/nelichizi, "Electroargeş" (ELGS) are în continuare rezultate financiare bune, iar la o rată de distribuţie asemănătoare celei de anul trecut ar putea avea cel mai bun randament dintre toate companiile analizate, peste 12%, consideră analiştii: "Trebuie luat în calcul şi faptul că, în acest an, repartizarea de dividende nu a fost aprobată în AGA din aprilie, ci de-abia în iulie, din cauza unor neînţelegeri între acţionari. Prin urmare, există un risc suplimentar faţă de alţi emitenţi".

Raportul mai arată: "Pe locul al doilea în top este Prebet Aiud (PREB), un emitent cu lichiditate scăzută, dar cu rezultate financiare bune în acest an. Un risc potenţial este lipsa unei politici de dividende constante, societatea alternând ani cu rate de distribuţie mare şi ani cu rate mai mici sau chiar fără dividende. De altfel, după 2008 doar în doi ani au fost acordate dividende: 2013 şi 2016.

Producătorul de confecţii Conted Dorohoi (CNTE) se menţine în topul dividendelor estimate, având una dintre cele mai constante politici de dividende din piaţă. În ultimii ani societatea a distribuit integral profitul sub formă de dividende, iar deocamdată nu există niciun semnal că situaţia se va schimba în 2017. În aceste condiţii, estimăm că randamentul dividendului poate ajunge la circa 9% raportat la preţul din prezent".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. S-ar putea pe primul loc sa fie f

    Fp deoarece va da de 2 ori 0,5, prima data in martie si a doua data in iunie. O eventuala listare a hidro sa o continuare a cresterii pretului petrolului ar mari si mai mult valoarea. 

    1. Dar tot in martie sa aprobat si micsorarea valorii nominale de la 0,85 la 0.57 cu tot cu distributia de 0,05 asa ca mai ramane de discutat.

      Aprobarea reducerii capitalului social subscris al Fondul

      Proprietatea S.A. de la 8.562.968.634,10 RON la 5.742.226.025,22 

      RON prin reducerea valorii nominale a acţiunilor Fondul 

      Proprietatea S.A. de la 0,85 RON la 0,57 RON, si astfel aprobarea 

      mecanismului de reducere care incorporează doua operațiuni 

      (acoperire pierdere contabila si distribuții către acționari) descrise 

      mai jos după cum urmează: 

      Aprobarea acoperirii pierderii contabile cumulate astfel cum 

      este reflectata in situațiile financiare ale Fondul Proprietatea 

      S.A. la 31 decembrie 2015 in cuantum de 2.473.157.471,66 

      RON, in conformitate cu art. 207 alin. (1) litera (b) din Legea 

      nr. 31/1990, folosind: 

      - 156.118.900,08 RON din Alte Rezerve, 

      - 2.317.038.571,58 RON din capitalul social subscris, 

      prin reducerea capitalului social subscris al Fondul 

      Proprietatea S.A. de la 8.562.968.634,10 RON la 

      6.245.930.062,52 RON prin reducerea valorii nominale a 

      acţiunilor Fondul Proprietatea S.A. de la 0,85 RON la 0,62 

      RON. 

      Aprobarea reducerii capitalului social subscris al Fondul 

      Proprietatea S.A. de la 6.245.930.062,52 RON la 

      5.742.226.025,22 RON prin reducerea valorii nominale a 

      acţiunilor Fondul Proprietatea S.A. de la 0,62 RON la 0,57 

      RON. Reducerea este justificată de optimizarea capitalului 

      social al Fondul Proprietatea S.A., implicând restituirea către 

      acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu 

      deţinerea lor în capitalul social vărsat al Fondul Proprietatea 

      S.A.. Reducerea capitalului social este realizată în temeiul 

      art. 207 alin. (2) litera (b) din Legea nr. 31/1990. Astfel, 

      acționarii aprobă plata către acţionarii înregistraţi ca atare la 

      Data de Înregistrare a acestei AGEA a 0,05 RON/acţiune, 

      proporţional cu deţinerea lor în capitalul social vărsat al

      Fondul Proprietatea S.A.. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb