Un parc de centrale eoliene cu capacitate totală de 250 MW ar putea intra în funcţiune chiar în acest an, în Dobrogea, a declarat, ieri, Nicolae Opriş, vice-preşedintele ANRE. Autoritatea a acordat autorizaţia de înfiinţare pentru circa 300 MW putere instalată de producţie din surse eoliene, iar "Transelectrica" are cereri de racordare pentru circa 1.500 MW.
Domnul Opriş a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă: "Afluxul mare de investitori în parcuri eoliene pune problema suportabilităţii sistemului, pentru că centralele eoliene au nevoie de capacităţi de reglaj. Pentru 1.500 MW eolieni nu se pune problema asigurării reglajului, dar deja există intenţii pentru amenajarea a 4.000 MW. Astfel că, dacă, până acum, aplicam principiul primului venit - primul servit, de acum înainte vom mai introduce criterii de selecţie. Astfel, vor fi avantajaţi producătorii de surse eoliene care sunt dispuşi să investească şi în capacităţile de echilibrare ale sistemului".
În acest sens, va fi înfiinţată o comisie tehnică, formată din reprezentanţi ai Ministerului Economiei, ai "Transelectrica" şi ai ANRE, care vor decide criteriile de acordare a autorizaţiilor pentru centralele eoliene. De regulă, pentru 1 MW de energie eoliană trebuie să existe 0,9 MW în alte capacităţi de producţie care să poată fi pornite în cazul în care resursele eoliene nu sunt suficiente. Resursa eoliană este fluctuantă, iar capacităţi de reglaj sunt necesare pentru a produce în locul lor şi pentru ca sistemul să nu nu fie ameninţat cu întreruperi în alimentare
Necesarul de investiţii, în producţia de energie din surse regenerabile, până în 2020, este de 6-8 miliarde euro, potrivit ţintelor stabilite în strategia energetică naţională, a declarat, ieri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. În strategia energetică, necesarul total investiţional a fost estimat la circa 30 miliarde de euro, iar ponderea investiţiilor în energiile regenerabile este de 25-33%.