Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, se vor întâlni cu Volodîmîr Zelenski, preşedintele Ucrainei, în cadrul celui de al 24-lea summit dintre Uniunea Europeană şi Ucraina, conform site-ului www.consilium.europa.eu.
Acesta este primul summit UE-Ucraina de la începutul agresiunii ruse şi, de asemenea, după ce Consiliul European a acordat Ucrainei statutul de ţară candidată.
Liderii vor discuta:
• traiectoria europeană a Ucrainei şi procesul de aderare
• răspunsul UE la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei
• iniţiativele Ucrainei pentru o pace justă şi responsabilitate
• cooperarea în materie de reconstrucţie şi ajutorare şi în domeniul energiei şi al conectivităţii
• securitatea alimentară mondială
Se aşteaptă ca liderii să emită o declaraţie comună la finalul summitului.
Ucraina a depus o cerere de aderare la UE în februarie 2022, acordându-i-se statutul de ţară candidată la UE în iunie 2022.
UE va decide cu privire la etapele următoare după ce Ucraina va îndeplini condiţiile prezentate în avizul Comisiei Europene privind cererea sa de aderare la UE.
Comisia va prezenta un raport privind îndeplinirea de către Ucraina a condiţiilor în cadrul pachetului său periodic de extindere din 2023. Fără a aduce atingere acestei raportări periodice cuprinzătoare, se aşteaptă o actualizare din partea Comisiei în primăvara lui 2023.
Datorită unităţii sale, UE a oferit un sprijin de neclintit Ucrainei şi va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie.
Sprijinul militar al UE include o sumă de peste 3,6 miliarde de euro acordată în cadrul Instrumentului european pentru pace, precum şi lansarea misiunii de asistenţă militară a UE.
Împreună cu sprijinul militar oferit de statele membre ale UE, sprijinul militar global al UE pentru Ucraina este estimat la aproape 12 miliarde de euro.
Asistenţa globală pentru Ucraina promisă până în prezent atât la nivelul UE, cât şi la nivelul statelor membre se ridică la aproape 50 de miliarde de euro.
La 4 martie 2022, UE a activat Directiva privind protecţia temporară, un mecanism de urgenţă al UE care permite persoanelor strămutate să se bucure de drepturi armonizate în întreaga UE. 4 milioane de ucraineni beneficiază de acest mechanism, se mai arată pe site-ul www.consilium.europa.eu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2023, 09:16)
PE CAND SUMMIT RUSIA-SUA (SAU INVERS)?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2023, 10:02)
Pe cand iese Putin din buncar...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2023, 10:53)
Seful CIA, William Burns a propus Ucrainei sa accepte
negocierea de pace cu Rusia in schimbul cedarii a 20 % din
teritoriu, deja ocupat de rusi
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2023, 16:47)
Ce să accepte Ucraina ? Ucraina nu are niciun Statut ! Rușii și-au alipit teritoriile cu populație de etnie rusă care erau cuprinse în acest stat fantomă numită Ucraina, prin hazard istoric ! Aceste teritorii putea fi alipite de drept, pe cale diplomatică, așa cum au vrut rușii, odată cu declanșarea nesăbuită de către demonii și naziștii ucraineni a iadului împotriva populației de etnie rusă din aceste teritorii, fiind încurajați și ajutați sfidător de Demonii Șefi, numiți NATO, așa-zisa Uniune Europeană și alți Păcălici Războinici . Se evita de drept, logic și moral această criză violentă . Polonia, România și Ungaria, cu populația etnică și teritoriile lor
de drept aflate în componența statului fantomă, cântă la cimpoi și slujesc cu obediență Tartorilor Șefi ! Dar FEDERAȚIA RUSĂ, care nu este singură, neavând altă cale merge înainte, merge acolo unde TREBUIE , cu voia sau fără voia inamicilor săi DE FOARTE REA CREDINȚĂ . Trăiască Federația Rusă și Armata Rusă !!!