Banca Centrală a Rusiei va împrumuta cu 66,7 miliarde de ruble (1,19 miliarde de dolari) banca Peresvet, controlată de biserica ortodoxă din ţară, urmărind astfel să salveze de la colaps instituţia financiară.
În plus, peste 70 de creditori şi-au manifestat dorinţa să participe la salvarea băncii, conform anunţului făcut ieri de Banca Rusiei, care a precizat că participarea acestora se va face prin conversia depozitelor lor în obligaţiuni subordonate pe 15 ani, în valoare de 69,7 miliarde de ruble. Astfel, banca este salvată atât prin procedura de bail-out (cu fonduri publice), cât şi prin bail-in (cu banii deponenţilor).
Procesul de redresare a Peresvet va fi gestionat de banca VBRR, controlată de grupul petrolier de stat "Rosneft".
Banca Peresvet este deţinută în proporţie de 49% de biserica ortodoxă rusă - instituţie influentă pentru care efectuează anumite tranzacţii. În plus, printre clienţii băncii se numără o serie de mari companii ruseşti precum producătorii de electricitate "Inter-RAO" şi "RusHydro", care vor participa la redresarea Peresvet.
Până în prezent, banca centrală a Rusiei a ales să salveze băncile cu probleme fie prin acordarea unor împrumuturi cu dobânzi preferenţiale, fie prin plasarea lor în faliment. Banca centrală nu a retras licenţa Peresvet, însă a impus un moratoriu de câteva luni cu privire la îndeplinirea obligaţiilor sale, ceea ce, conform agenţiei de evaluare Fitch, este echivalentul falimentului.
Banca centrală de la Moscova a închis sute de bănci în ultimii ani şi a injectat importante fonduri publice în salvarea altora. Anul trecut, după ce a analizat situaţia Peresvet, banca centrală a plasat instituţia sub "administrare temporară".
De la numirea Elvirei Nabiullina în fruntea sa, în 2013, banca centrală a Rusiei a închis peste 300 de bănci.