PRIN NOUL PLAN DE DEZVOLTARE PE 10 ANI A REŢELEI ELECTRICE DE TRANSPORT "Transelectrica" îşi propune ca întregul parc de staţii electrice să intre în proces de retehnologizare

C.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 martie 2016

"Transelectrica" îşi propune ca întregul parc de staţii electrice să intre în proces de retehnologizare

"Transelectrica" a participat, împreună cu alte companii din România din mai multe sectoare economice (industria energetică, sistemul financiar-bancar, comunicaţii, sectorul imobiliar etc.), la conferinţa anuală "România Investor Days", organizată recent la Londra. Scopul conferinţei a fost facilitarea contactului direct între companiile româneşti şi investitorii instituţionali orientaţi spre pieţele de frontieră şi emergente, pentru a prezenta rezultatele recente şi perspectivele viitoare de afaceri, dar şi progresul înregistrat de companiile deţinute de statul român în implementarea principiilor şi mecanismelor de guvernanţă corporativă stabilite în conformitate cu OUG 109/2011.

În centrul preocupărilor Transelectrica este siguranţa şi stabilitatea funcţionării SEN (Sistemul Energetic Naţional), având ca obiectiv central alimentarea neîntreruptă a consumatorilor cu energie electrică, potrivit oficialilor companiei care au avut recent, la Londra, multiple întâlniri cu investitorii prezenţi la evenimentul "România Investor Days" organizat de Fondul Proprietatea şi Wood&Company.

În acest sens şi în contextul mai larg al angajamentelor asumate de România pe plan energetic în cadrul UE (formarea pieţei unice interne de energie electrică, creşterea competitivităţii economiei europene, creşterea interconectivităţii transfrontaliere, integrarea surselor regenerabile de energie electrică), investiţiile în reţeaua electrică de transport a României joacă un rol primordial, conform reprezentanţilor "Transelectrica".

Determinanţii principali care pilotează programul amplu de investiţii angajat de Transelectrica sunt integrarea surselor regenerabile şi tradiţionale din sud-estul României; creşterea capacităţii de interconexiune transfrontalieră a Reţelei Electrice de Transport (RET); retehnologizarea instalaţiilor existente cu un grad ridicat de uzură fizică şi morală.

Oficialii Transelectrica ne-au spus că, în privinţa retehnologizării echipamentelor existente, din totalul de 81 staţii de transformare operate de Transelectrica, un număr de 41 au fost retehnologizate, urmând ca restul de 40 staţii să intre în proces de retehnologizare în următorii 10 ani: "Performanţa financiară stabilă a companiei din ultimii trei ani asigură finanţarea necesară derulării amplului program de investiţii şi a celui de mentenanţă, atât prin sursele acumulate intern cât şi prin accesul mai facil şi eficient la surse atrase.

Astfel compania îşi propune, prin noul plan de dezvoltare pe 10 ani a Reţelei Electrice de Transport (2016-2025), ce urmează a fi depus spre aprobare la ANRE în anul 2016, ca întregul parc de staţii electrice să intre în proces de retehnologizare în următorii 10 ani, numărul de staţii incluse în programul de retehnologizare în noul plan fiind suplimentat semnificativ. Astfel, la finalul anului 2025 Transelectrica va opera un parc de echipamente adus la zi din punct de vedere tehnologic, cu un grad ridicat de fiabilitate şi eficientă energetică. Beneficiile unui parc modernizat de echipamente de fiabilitate înaltă sunt date de creşterea calităţii serviciului de transport (disponibilitatea reţelei, frecvenţa şi durata întreruperilor) şi scăderea costului de operare a reţelei (exploatare, mentenanţă şi consum energetic intern).

Noul plan de dezvoltare a reţelei electrice de transport reflectă viziunea strategică a echipei de conducere Transelectrica, numită pe baza OUG 109/2011 (viziune enunţată în cadrul Planului de Administrare aprobat de acţionari în anul 2013), conform căreia varianta optimă care maximizează beneficiile atât pentru utilizatorii reţelei, cât şi pentru investitorii Transelectrica este accelerarea investiţiilor în înlocuirea, dezvoltarea şi modernizarea echipamentelor uzate fizic şi moral, ca alternativă mai eficientă raportat la continuarea programelor costisitoare de mentenanţă ale parcului de instalaţii, caracterizat de un grad însemnat de uzură fizică şi morală, cu riscuri asociate mai mari de defectare şi întrerupere accidentală".

Anul trecut, programul de mentenanţă preventivă minoră, care asigura un nivel corespunzător al siguranţei în funcţionare a instalaţiilor reţelei electrice de transport a fost efectuat integral ca lucrări fizice, dar cu economii de 10% faţă de valoarea bugetată, datorită gestionării corespunzătoare şi consecvente a costurilor, mai spun reprezentanţii Transelectrica.

Planul de Administrare aprobat de AGA în 30 septembrie 2013 prevede: "Strategia operaţională avută în vedere de către Consiliul de Supraveghere se bazează pe scăderea constantă a cheltuielilor operaţionale (în special cele cu mentenanţă şi reparaţiile), pe fondul programului de investiţii, accelerat în vederea modernizării şi retehnologizării RET".

Oficialii Transelectrica susţin: "În cadrul acestui complex angrenaj tehnic, performanţa financiară constituie un suport esenţial şi indispensabil prin prisma capacităţii Transelectrica de a asigura fondurile necesare dezvoltării şi retehnologizării reţelei de transport. Investiţiile reprezintă în acelaşi timp motorul esenţial care asigură dezvoltarea unui serviciu tehnic de calitate ridicată pentru utilizatorii reţelei, dar şi motorul financiar principal al companiei pentru întărirea capacităţii acesteia de a produce fluxuri stabile de numerar din activitatea operaţională (prin creşterea Bazei Activelor Reglementate), ceea ce facilitează accesul în condiţii optime la finanţare pe piaţă financiară locală şi internaţională (sistemul bancar intern, băncile internaţionale de dezvoltare, piaţă de capital).

Astfel capacitatea investiţională şi performanţa financiară reprezintă un binom în cadrul căruia cele două componente sunt extrem de corelate şi se susţin reciproc. Funcţionarea optimă a acestui binom generează beneficii pe termen lung în egală măsură atât utilizatorilor reţelei, cât şi investitorilor, asigurând, totodată, premisele îndeplinirii angajamentelor pe care România le-a asumat pe plan energetic că stat membru UE".

Transelectrica a făcut cunoscut investitorilor faptul că, în decembrie 2015, ANRE a aprobat certificarea companiei conform cerinţelor de independenţă a operatorului reţelei de transport în cadrul sectorului energiei electrice din România (conform modelului Ownership Unbundling), prin separarea clară, la nivelul acţionariatului, a activităţii operatorului reţelei de transport faţă de zona concurenţială a sectorului de producţie şi furnizare, cerinţe derivate din legislaţia europeană şi transpuse în legislaţia naţională a României.

Reprezentanţii "Transelectrica" ne-au mai declarat: "Fondul Proprietatea, prin vocea administratorului Franklin Templeton, Greg Konieczny, CEO România şi director de strategie pentru Europa de Est, a apreciat pozitiv performanţa companiei Transelectrica ulterior implementării principiilor şi structurilor de guvernanţă corporativă conform OUG 109/2011. Aprecierea a fost împărtăşită de toţi investitorii cu care reprezentanţii Transelectrica au avut întâlniri în format individual în cadrul conferinţei. Printre aspectele pozitive remarcate de investitori s-au numărat premierele pe care Transelectrica le-a adus pe piaţa de capital autohtonă, în calitate de companie deţinută de stat, ce au contribuit la îmbunătăţirea semnificativă a stării financiare a companiei în ultimii ani: implementarea unui sistem de remunerare a conducerii companiei bazat de un sistem clar de indicatori de performanţă, ce aliniază interesele managementului cu cele ale acţionarilor, diversificarea surselor de finanţare prin accesarea pieţei de capital prin emisiuni de obligaţiuni, propunerea unei politici clare de distribuire a dividendelor către acţionari. Suplimentar acestor aspecte, investitorii au apreciat pozitiv controlul bun al costurilor la nivelul companiei, precum şi participarea activă a companiei la stabilirea unui cadru de reglementare stabil care creează premisele unui parcurs predictibil pe termen mediu şi a unei performanţe financiare optime şi stabile".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Despre ce management performant putem vorbi, cand bugetul de venitul si cheltuieli pe 2016 este facut cu un randament mai mic cu 50% fata de 2015, in conditiile in care nu se schimba tarifele ANRE. Chiar nu sunt in stare sa faca un BVC realist? Chiar asa de incompetenti sunt?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb