PRIN REFERENDUM PENTRU ÎNLĂTURAREA PREŞEDINTELUI Tăriceanu vrea să-l demită pe Băsescu în ziua prezidenţialelor

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 8 septembrie 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că, în eventualitatea în care va fi suspendat din funcţie, va intra în campanie "şi nu o să le fie bine", adăugând că, în perioada campaniei electorale, are "capacitate uriaşă de revitalizare".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că, în eventualitatea în care va fi suspendat din funcţie, va intra în campanie "şi nu o să le fie bine", adăugând că, în perioada campaniei electorale, are "capacitate uriaşă de revitalizare".

Actualizare 14:18 Kelemen: "UDMR nu va susţine demersul de suspendare"

UDMR nu va susţine demersul lui Călin Popescu Tăriceanu de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu, a declarat astăzi liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, transmit surse din presă.

Politicianul a calificat drept "inutilă" suspendarea, întrucât a rămas foarte puţin din mandatul preşedintelui.

---

Actualizare 12:48 Tăriceanu: "Nu voi accepta să preiau funcţia de preşedinte interimar, ar urma să îi revină preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, astăzi, că urmează să prezinte, în cursul zilei, cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, care, în cazul în care va obţine minim o treime din semnăturile membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, va merge la Curtea Constituţională pentru avizul consultativ.

Tăriceanu a precizat că "în cazul în care Parlamentul va adopta cererea de suspendare şi se va pune problema ocupării poziţiei de preşedinte interimar, întrucât sunt înscris în cursa prezidenţială, nu voi accepta să preiau funcţia de preşedinte interimar. Potrivit legii, cel care rămâne să preia funcţia este preşedintele Camerei Deputaţilor", Valeriu Zgonea.

--------

Preşedintele Senatului, liderul PLR Călin Popescu Tăriceanu, propune iniţierea procedurii de suspendare şi demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Calendarul propus de Tăriceanu vizează suspendarea în preajma datei de 23 septembrie şi referendum de demitere în 2 noiembrie, ziua primului tur al prezidenţialelor.

"Coincidenţa datei primului tur al alegerilor prezidenţiale cu Referendumul de demitere al Preşedintelui României va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1", susţine Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax.

Potrivit lui Tăriceanu, această iniţiativă vine ca urmare a unor "evenimente politice recente şi de notorietate", care s-ar fi constituit în "avertismente oficiale fără echivoc la adresa comportamentului anti-constituţional al Preşedintelui României".

El menţionează, în acest sens, declaraţia adoptată de Parlament în 25 iunie, cu 344 de voturi "pentru", prin care se cere demisia preşedintelui Traian Băsescu, precum şi comunicatul pe care l-a dat în calitate de preşedinte al Senatului, în 21 august, referitor la întâlnirea de la Palatul Cotroceni a şefului statului cu o delegaţie a PMP şi la declaraţiile făcute de Traian Băsescu, ulterior, la un post de televiziune.

"Aceste avertismente oficiale au fost ignorate în aceste zile de o manieră publică şi sfidătoare de Preşedintele României. Intervenţia directă şi instituţională a domnului Traian Băsescu la Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în problema portofoliului şi candidatului României la funcţia de comisar european şi în scopul susţinerii pe această temă a poziţiei preşedinţilor de partid, Vasile Blaga şi Klaus Iohannis, reprezintă o nouă escaladare a practicilor prezidenţiale neconstituţionale şi o dublă încălcare a Constituţiei de către Preşedintele României", mai spune Tăriceanu, adăugând: "Din considerente de fair play la competiţia la care particip în numele PLR, pentru a nu-mi crea un avantaj nemeritat faţă de ceilalţi competitori şi pentru a nu da loc speculaţiilor, declar de pe acum că, după suspendarea Preşedintelui în funcţie, nu voi accepta să preiau funcţia de Preşedinte interimar al României, aşa cum prevede Constituţia, urmând ca această poziţie să fie ocupată de Preşedintele Camerei Deputaţilor", mai spune Tăriceanu.

El susţine că, în urma acţiunii pe care o propune, "vor ieşi la iveală o serie de aspecte legate de mentalitatea unor politicieni şi de propaganda ipocrită promovată în campania pentru alegerile prezidenţiale, abil camuflată de partidele şi candidaţii care lucrează pentru perpetuarea regimului Băsescu".

Potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, cererea de suspendare în zilele următoare iniţiatorii demersului vor da publicităţii "Cererea de suspendare", textul pe baza căruia îi vor invita pe toţi parlamentarii să li se alăture pentru iniţierea procedurii de demitere a preşedintelui. "În cazul în care cel puţin o treime din numărul total al parlamentarilor va semna iniţiativa, textul urmează a fi înaintat de Parlament Curţii Constituţionale pentru obţinerea avizului consultativ. Parlamentarii PLR vor fi primii care vor semna acest demers", a conchis Tăriceanu.

Gorghiu: "Suspendarea, demers serios; Tăriceanu a mai vehiculat ideea, dar nu a finalizat; e şah la PSD"

Purtătorul de cuvânt al PNL Alina Gorghiu este de părere că suspendarea preşedintelui este un demers serios, că aşteaptă un act real de la Călin Popescu Tăriceanu, care a mai vehiculat ideea "dar nu a finalizat", că este "un şah la PSD" şi că ea ar pune la motivele suspendării şi numirea procurorilor.

"Procedura întotdeauna este posibilă, pentru că este o procedură constituţională prin care Parlamentul, în mod legitim, prin intermediul referendumului, poate să suspende un preşedinte care a încălcat în mod grav Constituţia. Asta e teoria. De la teorie la practică s-a dovedit de două ori că este o foarte mare diferenţă. Eu aştept cu foarte mare interes să văd un document real, pentru că toată lumea poate să spună că pe data de 1 februarie sau 7 martie sau 20 aprilie, face o propunere. Eu aştept să văd în concret, pentru că domnul Tăriceanu nu o singură dată a vehiculat ideea suspendării, ci de mai multe ori, dar n-a finalizat şi nu a venit cu nicio propunere în Parlament", a subliniat domnia sa.

Purtătorul de cuvânt al PNL a afirmat că în solicitarea lui Tăriceanu sunt introduse "tuşe groase politice", dar că trebuie să mai existe şi argumente juridice: "Eu, de exemplu, aş introduce în această cerere de suspendare, dacă s-ar ajunge la acest moment şi dacă decizia ACL ar fi în sensul completării unei cereri, aş introduce de exemplu < pactul de coabitare >, care nu există la nivel constituţional. Nu ai un pact de coabitare care să presupună diverse lucruri netransparente între preşedinte şi premier. Sau aş introduce, de exemplu, ca încălcare gravă a Constituţiei, numirea procurorilor de către preşedinte şi premier prin acord. Din punctul meu de vedere, asta este în mod clar o încălcare gravă a Constituţiei".

Ea a afirmat că suspendarea preşedintelui este o temă "atât de serioasă" şi că electoratul a fost "atât de dezamăgit" de ineficienţa demersului din 2012, încât această temă este riscantă şi poate fi folosită în scop electoral şi pentru a amăgi electoratul.

Ludovic Orban: "Un nonsens, o aberaţie constituţională, o prostie fără margini"

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu pentru o nouă suspendare a şefului statului este un "nonsens", o "aberaţie constituţională" şi o "prostie fără margini" prin care preşedintele Senatului a "dat-o în bară rău de tot".

"Nu pot să exprim decât poziţia mea personală. Mi se pare pur şi simplu o aberaţie care de fapt aruncă în derizoriu instituţia referendumului de demitere. Cum să demiţi un preşedinte care îşi termină mandatul mai devreme de sfârşitul anului, care stă cel târziu până în 22 decembrie? Mi se pare o prostie fără margini, probabil domnul Tăriceanu, în criză de idei, încearcă să iasă în faţă, dar cu asta a dat-o în bară rău de tot", a spus Orban.

Monica Macovei: "Ponta, Tăriceanu şi UDMR fac jocul Moscovei lansând teme ca suspendarea sau autonomia"

Candidatul independent la Preşedinţie Monica Macovei a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu şi conducerea UDMR "fac acum jocul Moscovei" lansând teme privind suspendarea preşedintelui şi, respectiv, proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Ea a arătat că niciuna dintre aceste teme nu are legătură cu agenda cetăţeanului, ci poate produce o criză politică ce ar avea drept consecinţe plecarea investitorilor şi sancţionarea României de către partenerii europeni, inclusiv cu tăierea fondurilor.

"Este iresponsabil să produci o criză politică atunci când ai un conflict, un război la graniţa de est a României, când Federaţia Rusă atacă şi când sunt şi declaraţii ale preşedintelui Ucrainei care se referă la ameninţarea chiar împotriva României", a apreciat Macovei.

Întrebată cine ar avea de câştigat din suspendarea preşedintelui ţării, Monica Macovei a arătat că românii ar avea de pierdut, pentru că ar fi o criză politică şi că "poate Ponta ar câştiga" dorind să atragă voturile anti Băsescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bisnitarul de Tariceanu ar trebui sa iese la pensie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb