Principalele nouă bănci-mamă îşi flexibilizează expunerea faţă de subsidiarele din România

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 iulie 2010

Principalele nouă bănci-mamă îşi flexibilizează expunerea faţă de subsidiarele din România

Întărirea poziţiei externe a României, în contextul stabilizării economiei mondiale, permite un grad de flexibilizare de până la 95% din nivelul atins la finele lunii martie 2009 a angajamentelor privind expunerea a băncilor-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din România, au fost de acord reprezentanţii Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar Internaţional şi ai principalelor bănci străine prezente pe piaţa românească, reuniţi joi la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a Iniţiativei Europene de Cooperare Bancară (EBCI) pentru România, potrivit unui comunicat FMI.

Expunerea celor nouă instituţii bancare şi pachetul de asistenţă financiară, în valoare de 20 de miliarde de euro, acordat de FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi alţi investitori internaţionali, au "ajutat România să consolideze încrederea investitorilor şi să revină la o economie sustenabilă", se arată în comunicatul comun al FMI şi CE, citat de Agerpres.

Participanţii au fost de acord că întărirea poziţiei externe a Româ-niei, în contextul stabilizării economiei mondiale, permite un grad de flexibilizare de până la 95% din nivelul atins la finele lunii martie 2009 a angajamentelor privind expunerea băncilor-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din România.

Băncile-mamă ale celor nouă ins-tituţii de credit care au luat parte la întâlnirea de la Bruxelles sunt Erste Bank, Raiffeisen, Eurobank EFG, Naţional Bank of Greece, UniCredit, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank International şi Piraeus Bank. Au mai fost prezenţi la întâlnirea de la Bruxelles reprezentanţi ai BNR, Ministerului Finanţelor Publice, BERD, Băncii Mondiale, Băncii Europene Centrale.

Participanţii la cea de-a patra reuniune a Iniţiativei Europene de Cooperare Bancară pentru România (după cele organizate în anul 2009 şi 2010 la Viena, Bruxelles şi Atena) au fost de acord că băncile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin din România şi-au respectat "în mare măsură" angajamentele de menţinere a expunerii şi de furnizare a unor rezerve-tampon de capital. "La sfârşitul lunii iunie, expunerea băncilor-mamă faţă de România a fost, în general, menţinută, în raport cu ţinta stabilită la finele lunii martie 2009. Băncile-mamă au furnizat un volum suplimentar de capital în anii 2009-2010, iar raportul de adecvare a capitalului înregistrat de subsidiarele acestora s-a menţinut la un nivel superior celui de 10% pe întreaga perioadă a programului", se arată în comunicat.

"În acelaşi timp, unele bănci şi-au manifestat intenţia de majorare a expunerii faţă de România în lunile următoare, odată cu revigorarea activităţii economice", se spune în comunicat. Participanţii la reuniune au reiterat importanţa accelerării procesului de absorbţie a fondurilor structurale ale UE şi a implicării mai active a sectorului privat în acest proces. Totodată, băncile-mamă şi-au reafirmat angajamentul pe termen lung faţă de România pentru a sprijini eforturile susţinute ale autorităţilor naţionale şi a asigura revenirea economiei pe o traiectorie de creştere sustenabilă.

Participanţii la reuniunea de la Bruxelles au fost, de asemenea, informaţi cu privire la progresul în planul îndeplinirii condiţiilor de politică economică prevăzute în programul multilateral de asistenţă financiară.

Iniţiativa Europeană de Cooperare Bancară pentru România a fost constituită pentru coordonarea reacţiei finanţatorilor internaţionali faţă de efectele crizei.

În total, 15 bănci-mamă au luat parte în astfel de angajamente, privind cinci ţări central şi est europene (Bosnia-Herţegovina, Letonia, România, Serbia şi Ungaria), unde există programe de asistenţă cu FMI şi, în majoritatea cazurilor, şi cu UE.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb