Partidele parlamentare au crescut substanţial în ultimii ani subvenţia pe care o primesc de la bugetul de stat. Datoriile nu au scăzut la fel de mult, scrie Radio Europa Liberă.
Rapoartele financiare depuse de partidele parlamentare la 31 decembrie 2019 arată că datoriile acestora au crescut faţă raportarea făcută la finalul anului 2018. Campionul datoriilor rămâne PSD, dar şi PNL, Pro România sau ALDE au declarat Ministerului de Finanţe că au încheiat cu datorii anul trecut. Acestea variază de la câteva milioane de lei până la zeci de milioane de lei. Reprezentanţii partidelor susţin însă că restanţele financiare au fost plătite sau urmează să fie plătite cu banii care vin de la bugetul de stat prin subvenţie sau din banii primiţi de la Autoritatea Electorală Permanentă după rambursarea sumelor cheltuite în campania prezidenţială.
Indicatorii din situaţiile financiare anuale arată că principalele partide au acumulat datorii totale de peste 70 de milioane de lei la 31 decembrie 2019. Europa Liberă a scris în exclusivitate despre imaginea dezastrului financiar de la PSD, unde datoriile au depăşit pragul de 41 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de dolari).
Datele oferite Ministerului de Finanţe de Partidul Naţional Liberal evidenţiază la 31 decembrie 2019 datorii de peste 13 milioane de lei. Acestea ar trebui plătite într-un interval mai mic de un an, conform documentelor depuse. Suma este cu trei milioane de lei mai mare faţă de finalul lui 2018, precizează Radio Europa Liberă.
"Datoria este fictivă, nu avem un furnizor pe care îl avem restant. Sunt anumiţi furnizori care figurează în actele unor filiale PNL de 10-15 ani pentru că unele firme nu mai există pe piaţă, unele au intrat în insolvenţă. Nu putem şterge datoria din pix în bilanţ, însă trebuie urmată o procedură legală. Datoriile de 10 milioane de lei pe care le-aţi văzut de-a lungul timpului sunt datorii istorice în filialele noastre, care, în mare parte, sunt prescrise însă trebuie urmată şi procedura de prescriere aşa cum scrie la carte, la lege. Datoriile istorice pe care le-am avut au fost plătite", a explicat situaţia financiară a partidului secretarul general al PNL, Robert Sighiartău.
Deputatul PNL a adăugat că diferenţa până la 13 milioane de lei o reprezintă facturile emise în perioada noiembrie- decembrie, în timpul campaniei prezidenţiale. Sighiartău susţine că acestea au fost plătite în luna ianuarie din subvenţia primită de la bugetul de stat.
PNL nu a beneficiat de rambursarea unor sume de la Autoritatea Electorală Permanentă deoarece întreaga campanie a lui Klaus Iohannis a fost plătită de PNL cu banii încasaţi în 2019 din subvenţia primită de la stat. În conturile liberalilor au intrat anul trecut peste 65 de milioane de lei ca subvenţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.08.2020, 15:14)
sa le fie rusine jegosilor de politicieni
dupa ce ca traiesc din banii munciti de oamenii simpli nici pe acestia nu sunt in stare sa-i justifice intr-un mod elementar
o alta pilda data de mareata clasa politica
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.08.2020, 22:10)
Nu-i nici o problema, caci 70 de milioane de lei ii impruta Citu la fiecare sfert de ora! Peste nu stiu cate generatii, cand se vor fi inventat calatoriile in timp, or sa trimita cei de-atunci un comando in vremea noastra cu urmatoarea misiune: vedeti ca la conducerea Finantele Coloniei este o Potaie pitica si pletoasa care imprumuta bani in ritmul in care respira, incat nici generatiile dinaintea noastra, nici noi si nici generatiile urmatoare nu le vor putea plati! Gasiti Potaia si cazati-o definitiv la demisol!