Principalul acţionar al proprietarului Daewoo Mangalia cere lichidarea şantierului naval

P.B.
Ziarul BURSA #Companii / 24 iulie 2015

Principalul acţionar al proprietarului Daewoo Mangalia cere lichidarea şantierului naval

Procurorii DIICOT au efectuat percheziţii la malul mării, pe şantierul naval Mangalia

Acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani - prejudiciu de 11 milioane de lei

Reprezentanţii Daewoo Mangalia: "Nu au fost percheziţii la noi, angajaţii noştri nu sunt implicaţi în dosar"

-------------------

Actualizare 14:32 Surse: Doi coreeni şi un român au fost puşi sub control judiciar

Dintre persoanele aduse de procurorii DIICOT la audieri în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani care vizează contracte dintre firme fantomă şi compania constructoare de nave Daewoo Mangalia Heavy Industries au fost puşi sub control judiciar doi cetăţeni coreeni şi un român, potrivit surselor judiciare.

Procurorii DIICOT arată în cererea prin care solicită Judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Constanţa - Secţia Penală autorizarea efectuării percheziţiilor de ieri: "În baza activităţilor desfăşurate până în prezent a rezultat că, începând cu anul 2012,un grup de cetăţeni sud-coreeni, acţionează coordonat, în scopul realizat al sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către stat, prin activităţi evazioniste desfăşurate în calitate de reprezentanţi ai unor firme româneşti aflate în relaţii comerciale cu Daewoo Mangalia Heavy Industries S.A.

În realizarea scopului propus, făptuitorii sunt implicaţi în crearea unor fluxuri financiare frauduloase, care reflectă operaţiuni fictive înregistrate în documentele legale ale societăţilor controlate de grupul infracţional organizat, în derularea unor contracte nereale de prestări servicii în domeniul construcţiilor navale faţă de societatea comercială mai sus menţionată.

(...)

Din investigaţiile efectuate de organele de poliţie a rezultat că grupul infracţional organizat îşi continuă activitatea infracţională şi în prezent".

(A.C.)

--------------

Actualizare 14:22

Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering trebuie să lichideze şantierul naval Daewoo Mangalia şi o companie eoliană din SUA, din cauza problemelor financiare grave cu care se confruntă grupul, avertizează Korea Development Bank, cel mai mare acţionar al acestuia, transmite site-ul Korea IT Times.

Korea Development Bank (KDB), care deţine o participaţie de 31,46% la Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering, consideră că lichidarea celor două divizii este inevitabilă, având în vedere pierderile operaţionale ale grupului, de peste 3.000 de miliarde de woni (2,5 miliarde dolari).

Preşedintele grupului, Jung Seong-rip, a declarat anterior că Daewoo trebuie să restructureze toate subsidiarele care nu au legătură cu contrucţia de nave.

KDB, principalul creditor al Daewoo, consideră însă că în restructurare trebuie inclus şi şantierul naval din Mangalia.

"Daewoo Mangalia şi DeWind sunt incapabile să funcţioneze în continuare din cauza problemelor actuale ale grupului şi trebuie lichidate. În procesul lichidării, incluzând injectarea de capital de lucru şi actualizarea garanţiilor de împrumut, ar putea apărea o pierdere semnificativă", a anunţat Korea Development Bank.

Un oficial al KDB a explicat că lucrurile vor fi mai clare după analizarea situaţiei financiare.

"Chiar dacă lucrurile vor fi mai clare după analiza situaţiei financiare, dacă să restructurăm diviziile din străinătate, se pare că lichidarea va fi singura soluţie", a spus oficialul.

Şantierul naval Daewoo-Mangalia Heavy Industries (DMHI), cel mai mare constructor de nave din România, controlat de grupul sud-coreean Daewoo şi de statul român, a raportat pentru anul trecut pierderi record de 700 milioane lei, un nivel de aproape şapte ori mai mare faţă de 2013, arată datele de la Registrul Comerţului.

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering deţine din 1997 o participaţie de 50,99% la DMHI. Ceilalţi acţionari sunt Şantierul Naval 2 Mai Mangalia, aflat în propritatea Ministerului Economiei, cu o deţinere de 48,99%, şi trei investitori coreeni.

Pe lângă Daewoo Mangalia, grupul trebuie să rezolve şi problema diviziei eoliene DeWind din Irving, Texas, care nu este rentabilă.

(A.C.)

----------------

Procurorii DIICOT de la Serviciul Teritorial Constanţa au efectuat, ieri, o serie de percheziţii în mai multe judeţe de pe litoral, precum şi în Capitală, la sediile mai multor societăţi comerciale şi la persoane fizice, într-un dosar ce vizează comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul fiind de 11 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat emis de DIICOT, procurorii au efectuat 55 de percheziţii domiciliare în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila, Buzău, Botoşani şi municipiul Bucureşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane fizice, asociaţi şi/sau administratori ai respectivelor societăţi.

"În fapt, din investigaţiile desfăşurate a rezultat că, în perioada 2012 - 2015, mai mulţi cetăţeni coreeni şi români, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, deţinute sau controlate de aceştia, au contractat diverse lucrări de la SC Daewoo Mangalia Heavy Industries SA, pe care apoi le-au subcontractat altor societăţi comerciale cu un comportament fiscal inadecvat (de tip fantomă), pentru a evita plata către bugetul consolidat al statului, a valorii TVA şi a impozitului pe profit aferente lucrărilor realizate", potrivit procurorilor.

Aceştia au arătat că sumele de bani transferate pentru plata lucrărilor subcontractate în conturile societăţilor comerciale fantomă erau retrase în numerar de unii din membrii grupului, acestea fiind remise ulterior liderilor.

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii Daewoo Mangalia Heavy Industries ne-au declarat că percheziţiile nu au vizat compania, ci societăţile cărora le-au subcontractat lucrări, ale căror sedii se află pe teritoriul şantierului naval Mangalia.

Aceştia ne-au explicat: "Nu au fost percheziţii la Daewoo Mangalia şi, sub nicio formă, angajaţii noştri nu sunt implicaţi în acest dosar. Nu este vorba despre compania noastră, ci despre aceste societăţi subcontractoare care au sediul pe teritoriul şantierului. Activitatea companiei noastre nu a fost afectată".

În această cauză, procurorii DIICOT de la Serviciul Teritorial Constanţa au dispus aducerea la sediu a unui număr de nouă suspecţi, fiind luate măsuri asiguratorii pe bunurile mobile şi imobile ale acestora.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu a inteles nimeni ca exista un cumparator interesat din SUA pentru tot ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb