Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a chemat luni comunitatea internaţională să oprească atacurile Israelului în Gaza şi în Liban, în deschiderea summitului Ligii Arabe şi Organizaţiei Cooperării Islamice, de la Riad, relatează AFP.
Summitul arabo-musulman este văzut de experţi drept o ocazie de a prezenta preşedintelui american ales, Donald Trump, o poziţie comună susceptibilă de a influenţa politica americană în regiune.
''Facem apel la comunitatea internaţională să îşi asume responsabilităţile (...) punând imediat capăt atacurilor israeliene împotriva fraţilor noştri în Palestina şi în Liban'', a declarat prinţul moştenitor saudit, care a acuzat Israelul de ''genocid'' în Fâşia Gaza.
Arabia Saudită condiţionează orice posibilă normalizare cu Israelul de crearea unui stat palestinian, alături de Israel.
Guvernul lui Benjamin Netanyahu se opune soluţiei cu două state, iar parlamentul israelin, Knesset, a votat în iulie o rezoluţie împotriva creării unui stat palestinian a cărui autoritate s-ar întinde asupra Cisiordaniei - ocupată, ca şi Ierusalimul de Est, de către Israel din 1967 - şi a Gazei, potrivit AFP.
Dorinţa de a înfiinţa un stat palestinian nu este un proiect ''realist'' ''astăzi'', a declarat luni ministrul israelian de externe, Gideon Saar, în cursul unei conferinţe de presă la Ierusalim.
''Într-un cuvânt? Nu'', a răspuns Saar, întrebat despre perspectiva unei relansări a aşa-numitelor Acorduri Abraham după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA şi despre posibilitatea normalizării relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, în schimbul creării unui stat palestinian.
La summitul de la Riad, prinţul moştenitor saudit a mai afirmat luni că Israelul ar trebui ''să respecte suveranitatea teritorială a Republicii islamice Iran'' şi ''să se abţină de la a-i ataca teritoriul''.
Mohammed bin Salman a calificat Iranul drept ''Republică soră'', semn al încălzirii relaţiilor între aceste două puteri din Orientul Mijlociu, care au fost rivale pe multe fronturi, în special în Siria şi Yemen.
Iranul, ţară cu majoritate şiită, şi Arabia Saudită, monarhie sunnită, au restabilit relaţiile diplomatice în martie 2023, în cadrul unui acord negociat sub egida Chinei, conform AFP.
Duminică, presa de stat iraniană a anunţat că şeful de Stat Major al armatei saudite s-a întâlnit cu responsabili iranieni la Teheran, cu ocazia unei rare vizite a unui militar saudit de rang înalt în Iran.
În octombrie, Arabia Saudită a anunţat că a desfăşurat exerciţii militare comune cu forţele navale iraniene şi ale altor state în Marea Oman.