Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi primirea ţării noastre în Spaţiul Schengen sunt două dintre priorităţile de politică externă ale României, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, ieri, în deschiderea ediţiei de anul acesta a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Româneşti, eveniment a cărui temă este "O politică externă fermă a României: gestionând provocările şi maximizând oportunităţile".
"Prioritatea momentului constă în obţinerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova şi Ucraina. Ambele state au nevoie de menţinerea angajamentului şi a sprijinului ferm al Uniunii şi al statelor sale membre faţă de viitorul lor european. În acelaşi timp, este datoria noastră, a României, să continuăm să fim un autentic furnizor de securitate şi prosperitate în regiune, astfel încât Marea Neagră să devină o regiune în care pacea şi prosperitatea nu mai pot fi supuse niciunei ameninţări. (...)
Aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare. Locul României este în spaţiul Schengen, iar acest obiectiv trebuie să fie atins, atât în baza performanţelor noastre recunoscute, cât şi ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesităţii de coeziune, rezilienţă şi securitate sporită. Mai ales în actualul context, este nevoie de cooperare loială pe baze constructive şi de consolidarea unei Uniuni fără fragmentări în interiorul său. Trebuie să transmiteţi cu şi mai multă fermitate mesajul că, în mod evident, România este parte a soluţiei şi contribuie direct şi tangibil la securitatea Uniunii. Faţă de toate acestea, avem aşteptarea legitimă de la toţi partenerii noştri europeni să demonstreze solidaritate", le-a transmis preşedintele Klaus Iohannis membrilor corpului diplomatic român.
Domnia sa a amintit că sunt necesare demersuri pentru dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, pentru a creşte prezenţa americană în regiunea noastră, sub toate aspectele sale - militară, economică, energetică şi politică -, precum şi pentru a obţine intrarea ţării noastre în Programul Visa Waiver.
"Vom continua să aprofundăm relaţiile bilaterale cu partenerii europeni, mai ales cu cei strategici sau cu relevanţă strategică: Germania, Franţa, Spania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Belgia, Ungaria şi statele baltice. Totodată, este esenţial să aprofundăm formatele trilaterale consolidate sau lansate în ultimii ani. Mă refer la trilateralele România - Polonia - Turcia, România - Republica Moldova - Ucraina, România - Polonia - Spania, fiecare fiind construită pe o logică de cooperare eficientă şi ţintită. Trebuie să vă concentraţi în continuare şi pe relaţiile cu partenerii noştri strategici din Caucazul de Sud, Azerbaidjan şi Georgia, precum şi cu Armenia, având în vedere importanţa acestei regiuni sub aspect energetic şi din punctul de vedere al rolului său în configuraţia politică, economică şi de securitate de la Marea Neagră", le-a mai spus Klaus Iohannis ambasadorilor şi consulilor români trimişi de Ministerul de Externe în toate statele lumii.
În ceea ce priveşte rolul României în NATO, preşedintele Iohannis a afirmat că ţara noastră "beneficiază acum de cel mai înalt grad de securitate şi apărare din întreaga noastră istorie".
Şeful statului s-a referit şi la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări pe care ţara noastră îl va găzdui săptămâna viitoare, timp de două zile, la Bucureşti, şi a anunţat că doreşte lărgirea acestui format
cu un nou stat participant, Grecia, şi cu acordarea statutului de stat participant asociat Ucrainei şi Republicii Moldova.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a reiterat că sprijinirea Republicii Moldova rămâne una dintre priorităţile politicii externe.
"Acordăm atenţie şi susţinere depline Republicii Moldova, consolidării statului de drept, stabilităţii politice şi prosperităţii, precum şi parcursului european al ţării vecine. Am fost în vizită la Chişinău, unde am transmis personal tuturor interlocutorilor, că Republica Moldova poate conta pe România oricând, în orice situaţie. De altfel, urmărim transformarea României într-un hub regional la Marea Neagră, un actor-cheie în domeniile energiei, agriculturii şi digitalizării. Avem potenţialul de a deveni un actor regional major în domeniul industriei de apărare", a spus Marcel Ciolacu.
O altă prioritate a şefului Guvernului în domeniul diplomaţiei este aderarea ţării noastre la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Ultima prioritate privind politica externă a actualului prim-ministru o reprezintă, prin prisma celor patru tipuri de alegeri ce vor avea loc anul viitor - europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale -, relaţia diplomaţilor români cu cetăţenii aflaţi în Diaspora.
"Cetăţenii români aflaţi în străinătate au dreptul la cele mai bune servicii de reprezentare şi consulare. Iar, pentru cetăţenii străini care doresc să obţină vize sau alte servicii de la ambasadele şi consulatele noastre din întreaga lume, modul în care ne prezentăm în faţa lor constituie o carte de vizită a ţării. (...) În acelaşi timp, dialogul cu diaspora nu trebuie să se rezume doar la afaceri sau asistenţă acordată în situaţii administrative sau de urgenţă. Dialogul cu comunităţile de români din străinătate trebuie să fie constant şi pro-activ. Programul «Dialog cu diaspora pe teme consulare», dar şi sesiunile informative cu cetăţenii români din străinătate trebuie continuate şi dezvoltate. Promovarea limbii şi identităţii naţionale şi culturale a românilor este o prioritate pentru Guvern şi vă îndemn să sprijiniţi activ demersurile inter-instituţionale în acest sens. Mai mult decât atât, anul viitor, activitatea dumneavoastră la misiunile diplomatice şi oficiile consulare se va intensifica. 2024 este un an electoral special. Urmează trei cicluri de alegeri în care cetăţenii români aflaţi în străinătate îşi vor exercita dreptul la vot. Este datoria noastră să facilităm exercitarea acestui drept, în cele mai bune condiţii", le-a transmis premierul Marcel Ciolacu ambasadorilor şi consulilor trimişi de ţara noastră în toate statele lumii.
Potrivit informaţiilor conţinute în discursul preşedintelui Klaus Iohannis, anul trecut reprezentanţii ţării noastre peste hotare au prestat peste 1.130.000 de servicii consulare, cele mai multe din istoria Ministerului Afacerilor Externe.