PRIORITIZARE CONTESTATĂ Opoziţia - nemulţumită de criteriile Ministerului Sănătăţii privind construirea spitalelor regionale finanţate din PNRR

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 19 iulie 2022

Opoziţia - nemulţumită de criteriile Ministerului Sănătăţii privind construirea spitalelor regionale finanţate din PNRR

Metodologia de prioritizare a spitalelor regionale care vor fi construite prin intermediul fondurilor alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pusă în consultare publică săptămâna trecută de Ministerul Sănătăţii, a atras criticile partidelor de opoziţie, ai căror reprezentanţi susţin că oraşe mari din ţară riscă să rămână fără aceste unităţi medicale de interes vital pentru zonele respective.

Astfel, cei de la USR afirmă că viitorul spital judeţean din Sibiu va fi pus pe linie moartă de către guvernarea PNL/PSD.

"După ce doar acum două săptămâni a fost lansat, în conferinţă de presă de către Daniela Câmpean, «anunţul de intenţie privind achiziţia lucrărilor de execuţie», astăzi aflăm că finanţarea pentru noul spital judeţean Sibiu a fost tăiată din PNNR prin hotărâre de guvern. În cazul în care criteriile de eligibilitate prevăzute de forma actuală a actului se menţin, judeţul Sibiu va rămâne cel mai probabil fără fonduri pentru realizarea principalului obiectiv asumat de PNL, în faţa sibienilor. În cuvinte mai simple, nu există bani alocaţi sau surse de finanţare pentru noul spital judeţean", arată cei de la USR într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

La rândul său, Petru Movilă, preşedintele PMP Iaşi, afirmă că "metodologia pusă în dezbatere publică, prin care se vor prioritiza investiţiile în infrastructura publică de sănătate, nu arată decât că selecţia celor 25 de spitale are la bază o serie de criterii care cel mai probabil vor dezavantaja marile centre universitare".

"Vor fi selectate, în prima etapă, doar investiţii care nu depăşesc 206,88 milioane euro, fără TVA. Ceea ce înseamnă că, de exemplu, la Iaşi, Institutul de Boli Cardiovasculare, cel mai amplu proiect din întreaga Regiune de Nord-Est care se doreşte finanţat prin PNRR, nu se va încadra deoarece depăşeşte suma precizată de MS, fiind estimat, la acest moment, la peste 300 milioane Euro", a declarat preşedintele PMP Iaşi.

El arată că toate cele opt criterii de selecţie stabilite de Ministerul Sănătăţii pentru spitalele care urmează a fi construite sau dotate avantajează doar investiţiile care nu sunt în marile centre universitare, deşi aici sunt cei mai mulţi medici specialişti şi experţi în domeniul medical.

"Din punctul meu de vedere, după analiza criteriilor şi punctajelor, este clar că marile centre universitare vor avea probleme serioase în a reuşi să modernizeze sau să construiască spitale din PNRR. Unităţile medicale amplasate în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Mureş, Timiş, vor primi doar un singur punct. Toate celelalte, 5 puncte. Aberant, în condiţiile în care marile centre universitare au nevoie de cele mai ample investiţii şi să nu uităm că aici caută ajutor şi cei mai mulţi pacienţi. Centrele universitare concentrează cei mai buni medici din sistemul de sănătate", a spus Petru Movilă, care arată că practic Ministerul Sănătăţii doreşte finanţarea a doar cinci patologii -Cardiologie şi chirurgie cardiovasculară, Oncologie, Pediatrie/Neonatologie, Boli infecţioase şi Psihiatrie, toate celelalte patologii fiind notate cu zero puncte, conform propunerii de metodologie publicată de ministerul de resort.

Amintim că proiectul de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Sănătăţii include opt criterii pentru respectarea cărora proiectele pentru viitoarele unităţi sanitare primesc puncte. Primul criteriu este legat de interesul pe care îl are unitatea sanitară; investiţiile de interes naţional primesc 10 puncte, cele de interes regional au 5 puncte, în timp ce investiţiile de interes local primesc 2 puncte. Al doilea criteriu priveşte patologia primară, punctele fiind acordate astfel: câte 10 puncte pentru cardiologie şi chirurgie cardiovasculară, oncologie, pediatrie / neonatologie, boli infecţioase, psihiatrie. Alte patologii nu sunt punctate. Investiţiile care includ mai multe tipuri de specialităţi/patologii primare vor fi punctate o singură dată cu maximum 10 puncte. Criteriul al al treilea vizează bugetul investiţiei, în euro fără TVA. Proiectele cu buget până în 150 milioane euro primesc 20 puncte, iar cele cu buget între 151-206,87 milioane euuro primesc 5 puncte. Factor de corecţie punctaj este un alt criteriu, în baza căruia proiectele pentru spital regional în judeţ vor avea 15 puncte, iar altă investiţie majoră, în localitate, pentru care se face aplicaţia de finanţare este evaluată cu 5 puncte. Dacă investiţia este situată într-o localitate a unui centru universitar medical primeşte un punct, iar dacă investiţia nu este situată într-o localitate a unui centru universitar medical va avea 5 puncte. Maturitatea proiectului/etapele proiectului reprezintă un alt criteriu, în cadrul căruia se ţine cont de existenţa dreptului de proprietate sau a altui drept asupra terenului, existenţa certificatului de urbanism şi avizelor şi acordurilor necesare în cadrul procedurii de emitere a autorizaţiei de construire. Acest criteriu se va nota cu 10 puncte. Al şaptelea criteriu se referă la numărul de paturi cu spitalizare continuă din cadrul investiţiei; cu cât numărul de paturi este mai mare, cu atât mai multe puncte va primi proiectul. Ultimul criteriu este respectarea cerinţelor de eficienţă energetică (NZEB), conform legislaţiei naţionale şi standardele de calitate şi performanţă existente la nivel internaţional.

Investiţia totală pentru cele 25 de spitale, ce ar urma să fie construite sau dotate până la 31 decembrie 2026, se ridică la peste 1,7 miliarde de euro, fonduri ce provin din PNRR.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb