Privatizarea cinematografelor va fi încredinţată cel mai probabil Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi se speră ca, în circa două-trei luni, să fie transmis acestei autorităţi întreg cadrul legal şi tehnicul administrativ pregătit pentru începerea privatizării, a declarat recent secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) Ioan Onisei, citat de Rompres. Potrivit secretarului de stat, în două-trei săptămîni, va fi adoptată Hotărîrea de Guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare în domeniul cinematografiei, proiectul de HG urmînd să intre în circuitul de avizare în cursul acestei săptămîni.
Pînă acum s-a făcut o analiză a solicitărilor autorităţilor administraţiei publice locale care doresc să utilizeze cinematografe, fie pentru activitate de cinema, fie pentru alte activităţi culturale, iar colegiul de conducere al MCC a stabilit care imobile vor fi transferate în proprietatea publică a comunităţilor locale. Ioan Onisei a dat exemplu, în acest sens, municipiile Cluj, Timişoara şi Braşov, aici urmînd să fie preluate cinematografe pentru a fi transformate şi pentru a găzdui orchestrele filarmonice existente în aceste oraşe, orchestre care nu au sediu.
Ioan Onisei a precizat că, între timp, la nivelul Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF) "Româniafilm", s-au făcut analizele contractelor de închiriere privind închirierea de pînă acum a unor săli şi felul în care chiriaşii au respectat clauzele.
"Sîntem, de asemenea, în proceduri pentru includerea în capitalul social subscris a unor terenuri pe care se află cinematografe şi în proceduri de evaluare", a spus Ioan Onisei. Prin proiectul de HG, în scopul privatizării în domeniu, s-a prevăzut, într-o primă etapă, transformarea RADEF "Ro-mâ-niafilm" în societate pe acţiuni, iar ca etapă finală, privatizarea acesteia, fie prin aport de capital, fie prin bursă.
Vînzarea sălilor deja închiriate se va face prin negociere directă, plecînd de la un preţ stabilit prin evaluare de către un expert autorizat, în cazul în care deţinătorii actuali au efectuat toate lucrările de modernizare stabilite prin contract, nu au datorii către regie, au achitat sumele datorate acesteia fără întîrzieri, nu au datorii la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor de sănătate, precum şi la bugetul local. Sălile şi grădinile de spectacol cinematografic închise sau ale căror contracte au fost reziliate pentru neîndeplinirea obligaţiilor asumate de către utilizatori se vor vinde prin licitaţie publică cu strigare. Tot la licitaţie publică cu strigare se vor vinde şi sălile, grădinile de spectacol cinematografic închiriate, în cazul în care utilizatorii nu şi-au respectat obligaţiile asumate prin contract timp de 3 sau 6 luni consecutiv. La ora actuală, în administrarea RADEF "Româniafilm" se află un număr total de 317 săli şi grădini de spectacol cinematografic, proprietate privată a statului, dintre care 160 sînt închiriate către diverse persoane juridice, 118 sînt închise, iar 39 sînt utilizate de către regie pentru difuzare film.