Privatizarea Oltchim, după planul lui Roibu (prin "Harry Potter")

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 septembrie 2012

Dan Diaconescu, Constantin Roibu, Dan Voiculescu

Dan Diaconescu, Constantin Roibu, Dan Voiculescu

Am semnalat că Dan Voiculescu este interesat de Oltchim încă de acum o lună (vezi BURSA din 24.08.2012, articolul "DEŞI COMBINATUL ARE DATORII DE PESTE 700 DE MILIOANE DE EURO/Dan Voiculescu, printre cei interesaţi de preluarea Oltchim"), iar ieri, odată cu scrisoarea off-shore-ului olandez Gliding Ltd Amsterdam, prin care transmite Ministerului Economiei că Dan Diaconescu are 46 de milioane de euro într-un cont la banca londoneză HSBC, prezenţa lui Dan Voiculescu în privatizarea Oltchim pare să devină mai pregnantă.

În primul rând, să observăm că scrisoarea unui off-shore care încredinţează de existenţa banilor în contul lui Dan Diaconescu, nu are nici un fel de relevanţă în procesul privatizării Oltchim, pentru că nu este o scrisoare trimisă de însăşi banca, astfel că nu prea pricepem de ce s-a inflamat avocatul Daniel Fenechiu ( al lui D.D.), cum că au fost date publicităţii documente secrete din dosarul depus la privatizarea Combinatului.

Dar, în corespondenţa Gliding Ltd Amsterdam este implicată (complet aiurea) şi o firmă din Rusia, DiP SOVGroup LLC, al cărei reprezentant, conform semnalării de pe RISEBLOG, ar fi Aleksandr Dokiychuk, cu o legendă bogată în spate: unii afirmă că Dokiychuk s-a născut, în 1958, dintr-o mamă olteancă şi un tată fost ofiţer KGB şi că este consilier pentru relaţii economico-financiare ruso-americane şi expert în afaceri pentru România şi Ucraina al Institutului de Cercetări Ştiinţifice pentru Relaţii Economice Externe din Rusia (VNIIVS), institut de stat aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării Economice şi Comerţului al Federaţiei Ruse; alţii afirmă că Dokiychuk este implicat într-un proiect, de prin 2007, de dezvoltare energetică, plecat pe filiera Sorin Ovidiu Vîntu, prin senatorul PDL de Argeş Mircea Andrei (numit de unii drept "un pitic de grădină al lui Sorin Ovidiu Vîntu", el a fost avocatul atât al lui Vîntu, cât şi al lui Ghiţă - "România" TV), şi Dokiychuk, menţionat drept fost rezident pentru România al serviciilor de informaţii militare ruse, GRU; se mai spune că Dokychuk s-ar fi întâlnit cu Mircea Andrei, în urmă cu doi ani, la Bucureşti, cu scopul oficial de a organiza vizita unei delegaţii de senatori români la Duma de Stat, după o corespondenţă intensă a lui Alexander Mikhailovich Babakov, vicepreşedinte al Dumei, cu senatorul Mircea Andrei; se mai povesteşte că Dokiychuk ar fi fost implicat, prin 2003, în negocierile pentru recuperarea tezaurului românesc din Rusia; şi, în sfârşit, este prezentat în volumul decedatei Claire Sterling "Lumea hoţilor" (apărut în 1994), cu o operaţiune de crimă financiară, caracteristică mafiei ruseşti (paginile 202/203).

Este de menţionat că, în aceeaşi afacere de recuperare a tezaurului românesc din Rusia, pe lângă Alexander Michael Dokiychuk este prezent şi Eugen Anca, despre care am scris, cu două zile în urmă, că urma să intermedieze întâlnirea lui Dan Diaconescu cu investitorii ruşi, în Spania.

Totuşi, care este tangenţa dintre Dokiychuk şi Dan Voiculescu?

Până la urmă, se pare că întreaga operaţiune din jurul privatizării Oltchim urmează un plan conceput cu un an în urmă de Constantin Roibu, fostul director al Oltchim, un plan în care sunt implicaţi atât Dokiychuk cât şi Dan Voiculescu.

La 24 august, în BURSA, am semnalat:

"Se pare că şi omul de afaceri Dan Voiculescu şi-ar dori să participe la privatizare, potrivit unor surse, precum şi compania azeră SOCAR (Azerbaidjan) şi alte companii din Emiratele Arabe Unite şi din Rusia".

Roibu îşi făcuse planul să privatizeze Oltchim, prin câteva firme şi persoane pe care le agrea:

- Dan Voiculescu ( GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU ŞI COMPANIA GRIVCO SA Bucureşti);

- Alexander Dokychuk şi Mihai Ciucă, reprezentanţi ai unor interese de pe spaţiul rus, care şi-au manifestat disponibilitatea de a intermedia soluţionarea unor litigii ale autorităţilor române cu Federaţia Rusă, ori cu alte state;

- SOCAR (Azerbaidjan) şi companii din Emiratele Arabe Unite reprezentate de Ramzi Al Halasa, şeful de cabinet al şeicului Alnehayan Sultan bin Khalifa (fiul preşedintelui emiratez);

- JOINT STOCK COMPANY TECHNOLOGY INVESTEMENT SERVICES ENERGY (Federaţia Rusă) care, la finele lunii iulie 2011, şi-a manifestat intenţia achiziţionării pachetului majoritar de acţiuni al OLTCHIM SA;

- un grup de oameni de afaceri israelieni reprezentaţi de Gheorghe Alexandru Hetel (asociat şi administrator al S.C. HGA SERVIMPEX SRL Bucureşti), preocupaţi de o colaborare cu OLTCHIM SA în perspectiva achiziţionării Rafinăriei ARPECHIM.

Ceea ce vedem acum pare să se plieze pe aceste preferinţe ale lui Roibu, deşi, oarecum ironic, a declarat ziarului BURSA, de curând:

"Nu mă ocup eu de privatizare şi nu am toate datele pe care le are OPSPI. Însă, domnul Remus Vulpescu este un avocat cu experienţă şi bănuiesc că are în cap o strategie astfel încât să rezulte o privatizare de succes."

Implicându-l pe Dan Diaconescu, în chip de Harry Potter, Constantin Roibu pare să-şi îndeplinească planurile, în chip miraculos.

Să nu uităm că "Harry Potter" a declarat că-l va aduce pe Roibu înapoi, să conducă Oltchim.

Vă urez succes, băieţi!

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Si noi tie :))

    1. Succesul lui Make este autentic. Bursa ne rasfata cu articole de exceptie de foarte mult timp.

    Am plecat din Ro in special din cauza "nimicilor" ce ne inconjoara. Oameni fara verticalitate . In ziua de azi, a tace cand toti sunt " YES-MAN" e o calitate dar ca sa te mai si opui este o nebunie, este viata ta in joc. De-asta spun: Make e un EROU. Pentru el, erou, nu e superlativ.

    Ziarul Bursa ne rasfata, aproape zilnic, cu articole fulminante!

    Dupa dezvaluirea implicarii lui Dan Voiculescu in privatizarea Oltchim, imi aduc aminte de incercarile acestuia de a prelua SALROM, ceea ce i-ar fi dat in stapanire rezervele de sare, cele mai mari si cu cea mai mare puritate din Europa. Ori, cum una din materiile prime cele mai importante pentru Oltchim este sarea, totul se leaga.  

    1. jos iliescu!comunistii...vai de capul nostru...mai avem 1 generatie si e gata romania!

    Totusi, nu ne spune Ponta de ce s-a dat Arpechim gratis OMV-ului, care nici n-avea nevoie de el, si cine sunt cei responsabii, adica semnatarii? Fiindca cam suna a subminare a economiei nationale prin pierderile provocate Oltchim, care e de stat. Pe mine asta ma intereseaza sa aud de la Ponta, nu circ la Antena.

    1. ca prea le stiti pe toate. Permiteti-mi insa a va contrazice. Arpechimul nu s-a dat pe gratis. Trebuie sa ganditi in domeniul numerelor intregi, nu numai al celor naturale. Iar pentru intreaga istorie a celui mai mare combinat petrochimic romanesc, si cu care ma mandresc, ca sa nu stric rima trebuie sa intram neaparat si in teoria multumilor complexe pentru a intelege care este componenta reala si cea imaginara a acestui proces de intentie vizazi la to be or not to be STATE AID. Eu as spune cu toata dojana de a fi acuzat de incurajator al lampilor cu halogen ca a fost o mostra de STATE of the ART VERARSCHUNG. In limba lui Eminescu acest anglo-teutonic cuvant nu poate fi cuprins decat pe multe,pagini, dar chintesenta o gasiti in Balada de la fantana Miorita. De mult am tot incercat cum poate baciul sa fie victorios cu asemenea ideologie. Incet , incet ma dumiresc. Daca cineva poate sa ma ajute sa inteleg mai repede i-as fi recunoscator.

      Sincer, ma chinuiam si eu sa inteleg ceva, ca tot prostu' din popor. Stiu sa citesc, am bac si facultate, experienta vreo 20 de ani in finante si marketing, dar sa dea necuratu' daca inteleg ceva din ce-ai scris dumneata mai sus. Pe celalalt, caruia i-ai raspuns, l-am inteles si chiar sunt de acord cu el, ca nu prea inteleg de ce n-a vandut Statul Oltchim in asa fel incat sa-l lase sa traiasca... Ba da, inteleg, ca era "cald" si "proaspat", bun de lua cu bani putini, apoi reintregrat cu Arpechim, luat inapoi de la OMV, care n-avea ce face cu el... Chestii pe care le-am vazut in privatizarile anterioare, adica transferurile de proprietate din avutul public in avutul privat al celor care l-au invins pe Ceausescu. Insa, articolul de mai sus este exceptional de mirobolant, adica absurd, lipsit de orice... Fii domnule mai clar in ce vrei sa spui, ca ne intereseaza, zau...

      cel putin aici pe taramul nostru al fiintelor efemere uita-te pe site-ul lui red HOT chlily paper NEWS si vei gasi prima contributie extraordinara(strategic ar trebui sa invete de la Bursa, insa operational este pe drumu cel bun), deci uita-te la articolul domnului Vasilache, care conform propriilor declaratii a lucrat in finantarea petrochimei in ultimii 15 ani. Eu, chiar ca l-as angaja de consultant. Acolo unde dansul nu prea intelege as putea sa-l ajut sa-i cada fisa, insa trebuie sa fie atent sa nu-si deterioreze pantofii, daca inca Telekom nu a desfintat toate cabinele telefonice "Nu sunt in masura sa emit o judecata asupra veridicitatii acuzatiilor dar cateva fapte sunt evidente. PCC nu este o organizatie caritabila si are operatiuni in Polonia care concureaza direct cu Oltchim pe piata europeana. In acelasi timp, aceste operatiuni sunt profitabile si listate la bursa din Varsovia ". Verarschung in limba prietenului Goethe inseamna a-i face cuiva o farsa. Legatura intre mult mediatizatul ajutor de stat, acceptul definitiv al UE ca totusi nu se poate vorbi de ajutor si intreaga tevatura a domnului Vulpescu in legatura cu betele in roate care le-ar fi pus la marirea de capital palesc in fata declaratiei inocente a adevaratului guvernator care spunea ca nu era necesara o finalizare a procedurii de privatizare, ci doar a arata vointa, la fel ca ardeleanul care in fata judecatorului intrebat de ce nu isi face datoria de sot a raspuns ca vrea ,poate , dar nu intelege de ce atata graba. Judecand in stilul halogen pe care probabil trebuie sa-l patentez, i-as spune bestial, ca sa ma dau bine si cu domnul Treichl as concluziona astfel : daca nu aveam nevoie de finalitate si doar trebuia sa aratam ca avem vointa nu si putirinta atunci la refuzul actionarului minoritar majoritar as fi spus doar atat: noi am vrut, dansii nu au putut(au avut o jena, ca banii cred ca nu ar fi fost o problema). Atunci the dead cat ar fi fost in alta curte si nu intr-a noastra. Te rog sa observi ca si eu am folosit cuvantul a crede. Cat despre invingatori si invinsi in fraza scrisa de domnia ta as putea face referire la filmul Mecanicul cu Charles Bronson, iar invinsii sunt noi. In curand o sa sarbatorim in Decembrie o varsta rotunda de la intrarea Romaniei in IWF. Cu experienta dumneata cu siguranta vei putea face ceva pentru cei care te-au finantat atat la bac , cat si facultate. La fel ca si pe mine. De aceea ma incred si in tine.

      cred ca esti in eroare :) dupa 20 de ani de munca, asumand ca si-a platit taxele, si-a rambursat valoarea studiilor de vreo cateva ori pana acum. Si ca nu ar plati el taxe mari, ci pentru ca scoala romaneasca a ajuns de 2 lei.

      Ovidiu alias Dorin as indrazni sa spun. Pentru ca in loc sa mai scuipam coji de seminte pe jos ne scuipam reciproc in spatiul mioritic si in ausland facandu-i atenti pe straini cat de corupti si lichele suntem. Numai o zi este in calendarul banilor trecuta de cand am auzit ca fara primarul Sibiului orasul era un sat prafuit. Am facut armata acolo si cand te felicita superiorul tau nu raspundeai multumesc pentru lauda ci strigai SERVESC PATRIA. Chiar si la spalatul scarilor sau al toaletelor era instructiv pentru ca te invata sa intelegi ce inseamna umilinta, dar in acelasi timp iti conferea si blandete cand puteai sa te uiti cu mila in ochii celui care iti calca munca in picioare acolo unde abia dadusei tu cu mopsul. Noi inca ne aflam in situatia de a observa viata bulevardului de la demisol unde nu vezi decat pantofii lacuiti sau prafuiti ai celor ce ne trec pe langa geam. Si atunci trebuie sa invatam cu cine sa fim prieteni, de cine sa ne ferim si cum sa judecam un om. Atunci veti intelege ce inseamna aceasta experienta. Noi nu stim cum arata la fata acesti dregatori de sfori ai vietii cotidiene, insa am invatat sa cunoastem in ce directie se indreapta. A ajuns scoala romaneasca de 2 lei, nu inseamna neaparat ca valoarea ei este 2 lei. Inseamna sau poate insemna ca moneda noastra este foarte puternica. Insa pentru acest gand trebuie sa mai lustruim mult casa scarilor. Daca imi permiti inca o afirmatie. Si tu folosesti cuvantul cred. Eu il folosesc doar pentru a multumi Atotputernicului ca-mi da posibilitate de a ma cunoaste pe mine insumi. Si il mai folosesc atunci cand incerc sa fiu politicos pentru a nu contrazice pe cineva, caci nimeni nu va putea sa ma acuze ca l-am jignit. Aceasta este diferenta intre mine si presedintele Basescu. Singura problema este ca el nu poate sa-si minta poporul spunandu-le ca va curge lapte si miere daca nu facem austeritate. Oricum mai vorbim despre acest lucru cand il voi propune pe domnul Make la presedentie. Cu a spus amicul JOE PLUGARUL O personalitate nu poate fi crescuta, cu ea trebuie sa te nasti, draga M

    In articolul dvs se amesteca tot felul de nume,vizavi de privatizarea Oltchim . Intrebarea meste urmatoarea: Harry ,asta care-si spune Potter, nu este ,ca sa pastram misterul Harry A..? un rezident oficial al unui serviciu special ,CIA se pare, pentru Balcani ? S-ar pastra simetria textului,si GRU din zona Deveselu, langa Caracal,ar interveni si ei ca sa incurce itele altora.. Ce face si desface acest Harry A..in Romania, stie in mod sigur dl Gitenstein ... Fara nici un fel de ironie: unde dai si unde crapa ,Make ! ..Iar dl Roibu ar trebui dat pe mana justitiei. Care justitie? Aceasta-i intrebarea cealalta Make.

    1. Hm...

      1. Harry Giknavorian, nu este Harry A... 

      Singurul Harry american pe care-l cunosc este exceptionalul meu medic Teohari, intors din SUA.

      2. Roibu e de-al nostru. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb