PRIVIND DISPUTA CU CURTEA DE CONTURI: BCR Banca pentru Locuinţe, decizie nefavorabilă la ICCJ

T.T.
Bănci-Asigurări / 25 iunie 2019

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) anunţă că a primit o decizie nefavorabilă la Înalta Curte de Justiţie în disputa cu Curtea de Conturi referitoare la sistemul de economisire-creditare, potrivit unui comunicat al BCR BpL remis, astăzi, Redacţiei noastre.

"BCR BpL a respectat prevederile legale atât înainte, cât şi după revizuirea legii care reglementează activitatea de economisire-creditare, lege care are la bază cele mai bune practici din Uniunea Europeană, şi va continua să reprezinte drepturile clienţilor cât şi propriile drepturi, după publicarea motivaţiei deciziei luate de Înalta Curte. Opţiunile legale luate în considerare de bancă sunt atât acţiuni legale în România, cât şi la curţile internaţionale. ", se arată în comunicat.

Situaţia disputată este legată de un control al Curţii de Conturi din anul 2015, care a vizat modul în care clienţii sistemului de econimisire-creditare au beneficiat de prima de stat.

Problemele ridicate se referă la justificarea primei de stat încasată de clienţi şi de faptul că minorii şi persoanele în vârstă nu erau eligibile pentru prima de la stat. Prin urmare, BCR Banca pentru Locuinţe a contestat raportul Curţii de Conturi, iar Curtea de Apel s-a pronunţat în favoarea băncii, în prima instanţă.

BCR Banca pentru Locuinţe consideră situaţia actuală problematică din punct de vedere al predictibilităţii deciziei juridice, considerând faptul că BCR BpL a acţionat în concordanţă cu legislaţia pentru sistemul de economisire-creditare şi a preluat cele mai bune practici de la principalele modele din Uniunea Europeană: Germania şi Austria, care au folosit sistemul de economisire-creditare cu mare succes în ultimii 70 de ani pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire, precizează sursa citată.

"Mai mult, concluzia la care s-a ajuns în urma revizuirii legii care reglementează sistemul de economisire-creditare de către Parlamentul Romaniei a fost că BCR BpL a avut o abordare consecventă faţă de lege şi clienţi. În tot acest timp, deoarece plata primei de stat a fost suspendată de către stat, BCR Banca pentru Locuinţe a acţionat cu bună credinţa şi a acoperit din fonduri proprii echivalentul primei de stat pentru pentru 100.000 de clienţi.", susţin reprezentanţii BCR BpL.

Conform sursei precizate, BCR Banca pentru Locuinţe a respectat legea în totalitate şi subliniază faptul că rapoartele de constatări nejustificate ale Curţii de Conturi afectează în mod nedrept clienţii. Decizia actuală va submina funcţionarea pieţei de economisire-creditare şi potenţial viabilitatea întregului sistem bauspar din România.

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) reprezintă interesele a peste 300.000 de clienţi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu este o veste buna. Nu face sens sa se mai continuie. Probabil modelul economisire creditare o sa dispara.

    Cum este posibil ca pe aceeasi lege si speta doua instante sa dea solutii DIAMETRAL OPUSE!????

    Contractul este legal la data semnării, de ce nu a verificat Curtea de Conturi legalitatea unui astfel de contract ? Înalta Curte cum judeca ,daca acesr6 contract între clienți și bancă este legal.Trebuie contestată decizia la o instanță internațională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb