Parlamentul ar putea să lase Serviciul Român de Informaţii (SRI) fără colaboratori şi informatori. Grupul parlamentar al PRM intenţionează să propună Legislativului un act normativ care să interzică SRI să mai stabilească contacte cu informatorii şi colaboratorii serviciului. Anunţul l-a făcut, ieri, preşedintele PRM Bistriţa - Năsăud, deputatul Ioan Aurel Rus, în cadrul unei conferinţe de presă. În opinia sa, noua lege are menirea de a-i proteja pe cetăţenii care pot deveni informatori sau colaboratori, de a nu fi deconspiraţi pe viitor şi a primi verdictul că ar fi făcut poliţie politică.
Ioan Aurel Rus a explicat: "Voi cere, prin acest proiect de lege, mai întâi deconspirarea agenţilor care au lucrat pentru serviciile străine. Aceştia să fie condamnaţi pe viaţă ca trădători ai ţării. Şi o să vedem că, şi din fruntea CNSAS, şi din alte funcţii pe care le ocupă astăzi, sunt destui trădători care au lucrat pentru alte servicii şi care, bine mersi, astăzi aruncă cu noroi sau iau nişte salarii bune, din dreapta şi din stânga. Mai departe, în acelaşi proiect de lege, voi cere interzicerea folosirii de către cadrele SRI a colaboratorilor şi informatorilor, ca nu cumva, căzând regimul acesta, să vină un alt regim să îi condamne pe cei care au ajutat".
Rus, care a primit din partea CNSAS, verdictul de poliţie politică pentru că ar fi colaborat cu fosta Securitate, a precizat că va solicita colegilor săi de partid să îşi asume această iniţiativă legislativă.
Totodată, acesta a subliniat că o bună parte dintre parlamentari nu vor fi de acord să lase serviciile secrete fără surse de informare şi colaboratori.
În ceea ce priveşte viitorul PRM, Rus a declarat că la nivelul de conducere al partidului se impune o schimbare, precum şi formarea unei alianţe politice.
Acesta a precizat însă că remanierea PRM nu îl vizează, "deocamdată", pe liderul partidului, Corneliu Vadim Tudor.