PRO AGRO: "Producătorii români, aproape obligaţi să-şi vândă produsele sub costul de producţie"

George Forcoş
Companii / 21 septembrie 2016

Federaţia Naţională PRO AGRO a înaintat o notificare către companii prin care subliniază faptul că producătorii români sunt aproape obligaţi să-şi vândă produsele sub costul de producţie, informează organizaţia prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, practica este interzisă în mod expres de legislaţia în vigoare şi reflectă practicile abuzive ale marilor magazine.

"Cadrul legislativ a fost modificat având în vedere situaţia dificilă în care producătorii români au ajuns ca şi consecinţă directă a practicilor abuzive ale marilor magazine. În acest sens legea interzice în mod expres facturarea de către magazin a oricărui tip de taxa sau serviciu, ori marile reţele, speculând poziţia dominantă, au ales să calculeze contravaloarea taxelor şi serviciilor în discounturi impuse unilateral. Această situaţie nu se poate accepta, la foarte multe categorii de produs s-a ajuns în situaţia în care producătorii sunt forţaţi să vândă sub costul de producţie, practică interzisă în mod expres de legislaţia în vigoare. Pentru aceste motive solicităm în mod ferm că legislaţia în vigoare să fie respectată, respectiv preţul de vânzare către consumator să fie suma preţului de achiziţie al produsului şi adaosul comercial, fără orice alt tip de reduceri, discounturi sau alte practici care ar pune producătorul în situaţia anterioară modificărilor legislative", se menţionează în comunicatul citat.

Potrivit PRO AGRO, niciuna dintre prevederile legale în favoarea producătorilor nu a fost respectată de condiţiile comerciale impuse de cumpărător.

Astfel, organizaţia precizează că termenul de maxim 7 zile pentru plata produselor alimentare proaspete a generat noi costuri în sarcina producătorilor, de aproximativ 1% din valoarea bunurilor vândute.

De asemenea, PRO AGRO afirmă că obligativitatea efectuării recepţiei la momentul livrării este nerespectată având în vedere că marile magazine îşi rezervă dreptul de a returna eventualele neconformităţi oricând iar obligativitatea stabilirii de penalităţi în oglindă pentru nelivrare la termen şi neplata la termen este nerespectată prin introducerea unor noi sancţiuni în cuantum extrem de mare.

"Am ajuns la această stuaţie ca urmare a barierelor pe care le-am întâmpinat cu filialele din România, care impun producătorilor români condiţii ce îi scot din cadru legislativ, şi mai mult, ajung să înregistreze pierderi masive ce îi vor conduce spre un faliment inevitabil", a declarat Emil Florian Dumitru, preşedinte PRO AGRO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb