Probleme pentru prezidenţiabili: favoriţii au suferit "accidente" de parcurs

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Politică / 11 octombrie 2013

Evenimentele din ultimele săptămâni au dat în bună măsură peste cap toate calculele făcute de partide înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor. Dacă în urmă cu câteva luni existau două-trei nume care stăteau foarte bine în sondaje, mai nou, socotelile s-au modificat, Crin Antonescu, Sorin Oprescu, Elena Udrea suferind unele "accidente" de parcurs în cadrul acestei campanii electorale anticipate.

Crin Antonescu este din ce în ce mai puţin candidatul USL pentru alegerile prezidenţiale, chiar dacă la ultima întâlnire a conducerii alianţei a fost reafirmată unitatea de monolit a acesteia. Desele ieşiri la rampă ale liderului PNL i-au determinat pe membrii PSD să se gândească tot mai serios la un candidat propriu care să reprezinte partidul. Atacurile la adresa premierului, dar şi a altor membri marcanţi ai PSD nu au căzut foarte bine conducerii social democraţilor, existând mai multe semnale că această alianţă se va rupe înainte de alegerile europarlamentare. Abia după acel moment partidul condus de Victor Ponta ar putea să iasă oficial la rampă cu un candidat pentru fotoliul de la Cotroceni. Săptămâna trecută, Liviu Dragnea, vicepreşedintele PSD, declara că are impresia că liderul PNL este sfătuit să candideze doar din partea dreptei: "M-am uitat cu atenţie şi interes la apariţiile lui Crin, am senzaţia că, şi sper să greşesc, devine tot mai clar că a luat sau ia în serios opţiunea de a candida de unul singur. Poate l-a sfătuit cineva să fie candidatul dreptei. Poate i-a spus că nu e bine să fie şi candidatul PSD-ului. Poate mă gândesc că vrea să strângă toate bucăţile de dreapta".

Sorin Oprescu, văzut drept un candidat cu şanse, dar şi ca o variantă de rezervă a PSD, are tot mai multe probleme din postura de primar general al Capitalei. Ultima lună i-a prăbuşit pur şi simplu capitalul de simpatie de care se bucura. Felul în care a fost gestionată şi nerezolvată problema câinilor maidanezi i-a fost imputată integral, la fel stând lucrurile şi în ceea ce priveşte aşa-zisa "raţionalizare" a apei calde pe timpul nopţii. Atacat din toate părţile, Sorin Oprescu pare tot mai izolat pe scena politică şi tot mai puţin dispus să se lanseze într-o candidatură cu puţine şanse de reuşită. În urmă cu 5-6 luni, lucrurile stăteau total diferit.

Susţinută intens dintr-o anumită parte a eşichierului politic, Elena Udrea pare să aibă tot mai puţine şanse să ajungă în poziţia de candidat al dreptei în campania electorală pentru prezidenţiale. Faptul că preşedintele Traian Băsescu l-a pomenit pe Emil Boc drept un potenţial candidat a reprezentat un semnal în acest sens. Contează mai puţin că fostul premier a declinat din start orice propunere în acest sens: "Nu mă înscriu în competiţia internă din PDL pentru preşedinţie, avem treabă aici. Cred, însă, în actualul context, că dreapta are nevoie acum, mai mult ca niciodată, să fie unită sau să se unească cât mai repede, pentru că doar aşa va putea învinge stânga distrugătoare a statului de drept şi a locurilor de muncă din România. Cu cât se va face mai târziu această unificare a dreptei, cu atât se vor diminua şansele victoriei". Unirea dreptei pare însă destul de puţin posibilă în condiţiile în care Mihai Răzvan Ungureanu şi Cătălin Predoiu par foarte decişi să intre în bătălia pentru alegerile prezidenţiale. Chiar dacă susţine în continuare formarea unui pol de centru-dreapta, Mihai Răzvan Ungureanu transmite semnale clare către PDL în ceea ce priveşte "renunţarea" la anumite lucruri: "Ne dorim un mare partid pe centru dreapta? Răspunsul este clar DA. Şi dacă îl întrebaţi pe domnul Blaga şi dacă îl întrebaţi pe domnul Tomac, dacă mă întrebaţi pe mine, o să vă răspundem la fel: dorim un mare partid de centru-dreapta (...) Nu îl poţi face ca o omletă dimineaţa, nu e atât de simplu pentru că vorbim de nenumărate lucruri care se ascund în spatele unei înţelegeri directe între şefii de partid. Şi mai este ceva. Trebuie să ştii şi la ce renunţi în momentul în care te pregăteşti pentru o fuziune într-un partid mare. Şi când eşti mare, trebuie să înveţi să renunţi la mult, când eşti mic ai de renunţat la mai puţine".

Pe acest fond, apariţia unor candidaţi surpriză nu mai reprezintă o întreprindere sortită eşecului din start, fapt ce va provoca o relativă agitaţie în rândul mai multor partide.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu sunt mic, tu fa-ma mare :-) :-)

    Altfel, nu inteleg despre ce-i vorba cu marele partid de centru dreapta pe care vor sa-l faca. 

    Poate sa-l refaca, avand in vedere ca doritorii sunt in esenta firimituri care s-au rupt din PDL, un PNTCD din care a mai ramas doar presedintele si stampila lui, respectiv NR, care merita atentie dar pare sa-si fi ales in ultima vreme, in mod intelept zic eu, drumul dezvoltarii organice, de la firul ierbii.

    Astia vor sa faca precum liberalii in anii 90, care la inceput s+au spart in vreo juma de duzina de aripi si aripioare, ceea ce le-a dat pe urma treaba de facut, cu reunificari mai mari sau mai mici, vreme de aproape un deceniu. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb