Reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne debutează, azi, la Bucureşti, într-un climat tensionat. Omologii din Uniunea Europeană ai lui Carmen Dan şi Tudorel Toader vor afla, timp de două zile, problemele cu care se confruntă poliţiştii şi lucrătorii din penitenciarele din ţara noastră, care vor picheta sediiile Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Parlamentului. Astfel, printre dosarele care urmează a fi discutate la reuniunea Consiliului JAI, privind terorismul, migraţie şi azil, Schengen, modalităţi de dezvoltare a cooperării judiciare în materie civilă şi comercială, miniştrii justiţiei şi afacerilor interne din statele membre ale UE vor fi nevoiţi să se confrunte şi cu problemele româneşti.
Angajaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) vor înmâna miniştrilor de resort din statele membre ale UE o listă cu revendicările lor, solicitări la care, de peste un an, ministrul Tudorel Toader nu a răspuns eficient şi, în opinia sindicaliştilor, a încălcat legislaţia în vigoare. Lucrătorii din penitenciare acuză condiţiile de lucru, lipsa acută de personal, inechitatea salarizării şi neplata a peste un milion de ore suplimentare pe care angajaţii ANP le-au efectuat din 2017 încoace. Ei susţin că, în timp ce salariul net al unui agent de penitenciar este de 2022 lei pe lună, ministrul Justiţiei încasează lunar, cumulat pensie şi salariu, 57.000 lei, ceea ce reprezintă cuantumul salariului pentru 22 de agenţi de penitenciare.
În afara pichetării reuniunii de către angajaţii din penitenciare, oficialii europeni vor primi o informare din partea ministrului Tudorel Toader cu privire la decizia CCR 358 din 30 mai 2018 prin care s-a dispus revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Demersul ministrului Justiţiei este făcut în contextul în care Kovesi este procurorul cu cel mai mare punctaj, de pe lista scurtă de propuneri privind funcţia de procuror şef al Parchetului European. Audierea celor trei candidaţi pentru această funcţie va avea loc în 18 sau 19 februarie, în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European, comisie al cărei preşedinte, Claude Moraes, participă la reuniunea informală a Consiliului JAI de la Bucureşti.