Problemele interne, pe masa Consiliului JAI

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 7 februarie 2019

Reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne debutează, azi, la Bucureşti, într-un climat tensionat. Omologii din Uniunea Europeană ai lui Carmen Dan şi Tudorel Toader vor afla, timp de două zile, problemele cu care se confruntă poliţiştii şi lucrătorii din penitenciarele din ţara noastră, care vor picheta sediiile Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Parlamentului. Astfel, printre dosarele care urmează a fi discutate la reuniunea Consiliului JAI, privind terorismul, migraţie şi azil, Schengen, modalităţi de dezvoltare a cooperării judiciare în materie civilă şi comercială, miniştrii justiţiei şi afacerilor interne din statele membre ale UE vor fi nevoiţi să se confrunte şi cu problemele româneşti.

Angajaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) vor înmâna miniştrilor de resort din statele membre ale UE o listă cu revendicările lor, solicitări la care, de peste un an, ministrul Tudorel Toader nu a răspuns eficient şi, în opinia sindicaliştilor, a încălcat legislaţia în vigoare. Lucrătorii din penitenciare acuză condiţiile de lucru, lipsa acută de personal, inechitatea salarizării şi neplata a peste un milion de ore suplimentare pe care angajaţii ANP le-au efectuat din 2017 încoace. Ei susţin că, în timp ce salariul net al unui agent de penitenciar este de 2022 lei pe lună, ministrul Justiţiei încasează lunar, cumulat pensie şi salariu, 57.000 lei, ceea ce reprezintă cuantumul salariului pentru 22 de agenţi de penitenciare.

În afara pichetării reuniunii de către angajaţii din penitenciare, oficialii europeni vor primi o informare din partea ministrului Tudorel Toader cu privire la decizia CCR 358 din 30 mai 2018 prin care s-a dispus revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Demersul ministrului Justiţiei este făcut în contextul în care Kovesi este procurorul cu cel mai mare punctaj, de pe lista scurtă de propuneri privind funcţia de procuror şef al Parchetului European. Audierea celor trei candidaţi pentru această funcţie va avea loc în 18 sau 19 februarie, în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European, comisie al cărei preşedinte, Claude Moraes, participă la reuniunea informală a Consiliului JAI de la Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb