Proces: acuzaţii de utilizare ilegală a conţinutului protejat pentru antrenarea AI

A.I.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 martie

Proces: acuzaţii de utilizare ilegală a conţinutului protejat pentru antrenarea AI

English Version

Principalele asociaţii ale editorilor şi scriitorilor din Franţa au intentat un proces împotriva gigantului tehnologic Meta, acuzându-l că a folosit pe scară largă conţinuturi protejate prin drepturi de autor pentru antrenarea sistemelor sale de inteligenţă artificială (AI). Aceasta acţiune se alătură altora similare, legate de drepturile de autor şi folosirea abuzivă a acestora de companiile din industria tehnologiei.

Un "jaf monumental" al conţinutului protejat

Plângerea a fost depusă la Paris de Sindicatul Naţional al Editorilor (SNE), Sindicatul Naţional al Autorilor şi Compozitorilor (SNAC) şi Societatea Oamenilor de Litere (SGDL). Organizaţiile susţin că Meta a utilizat ilegal operele scriitorilor pentru a-şi dezvolta modelele de AI generativă, fără a cere permisiunea sau a oferi compensaţii.

"Asistăm la un jaf monumental", a declarat Maia Bensimon, delegat general al SNAC.

"Este ca lupta dintre David şi Goliat. Această procedură va servi drept exemplu", a adăugat Renaud Lefebvre, directorul general SNE. Aceasta este prima acţiune de acest tip intentată în Franţa împotriva unei companii din domeniul AI, dar se înscrie într-un val global de procese împotriva unor giganţi tehnologici acuzaţi de utilizarea neautorizată a conţinuturilor protejate.

Procese similare în SUA împotriva Meta şi OpenAI

În Statele Unite, Meta a fost deja dată în judecată în 2023 de actriţa şi autoarea Sarah Silverman, alături de alţi scriitori, pentru utilizarea neautorizată a cărţilor lor în antrenarea modelului lingvistic Llama. De asemenea, romancierul Christopher Farnsworth a intentat un proces similar în 2024 împotriva Meta, iar OpenAI, compania din spatele ChatGPT, se confruntă cu multiple procese în SUA, Canada şi India pentru practici asemănătoare.

Meta nu a răspuns oficial acuzaţiilor. Compania, care deţine Facebook, Instagram şi WhatsApp, ar putea însă să se confrunte cu sancţiuni legale majore dacă se dovedeşte că a utilizat în mod ilegal conţinutul protejat prin drepturi de autor. Această luptă juridică ar putea avea un impact semnificativ asupra reglementării AI în Europa şi asupra modului în care companiile high-tech vor putea folosi datele pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3816
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8120
Gram de aur (XAU)Gram de aur454.7122

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb