Asociaţia Patronală a Procesatorilor de Mase Plastice, ASPAPLAST, contestă controalele pe care le face Adiministraţia Fondului pentru Mediu (AFM) producătorilor de mase plastice şi spune că legea în baza căreia sunt făcute inspecţiile a fost abrogată. Potrivit ASPAPLAST, respectiva lege prevedea că producătorii de mase plastice să plătească 3% din cifra de afaceri Administraţiei Fondului de Mediu pentru prevenirea şi combaterea poluării mediului înconjurător. Legea a fost înlocuită în 2005, iar în prezent producătorii de mase plastice trebuie să plătească o taxă de un leu pentru fiecare kilogram de produs de pe piaţă.
"Administraţia Fondului de Mediu, pe baza unei hotărâri de Guvern din 2006, efectuează controale la societăţile comerciale producătoare de mase plastice pentru perioada 2002-2003, când era în vigoare Legea 73 din 2000, care prevedea că acestea trebuie să plătească o cotă de 3% din cifra de afaceri. Acum se fac nişte supra-controale, pentru că dacă s-a greşit ceva în controalele efectuate la acea vreme nu sunt vinovaţi producătorii", a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele ASPAPLAST, Marcel Diaconu.
Reprezentanţii asociaţiei susţin că sumele pe care AFM le impune producătorilor sunt prea mari. "Legea nr.73/2000 prevedea că sancţiunile impuse producătorilor se cifrează între 50 şi 100 de milioane de lei", a spus Diaconu. El a menţionat că metoda folosită în prezent de AFM conduce la sancţiuni de ordinul miliardelor de lei.
Producătorii de mase plastice sunt nemulţumiţi şi de impunerea cotei de 3% asupra producţiei care a fost exportată. "ASPAPLAST înţelege rolul important pe care îl joacă în protejarea mediului, dar metodele pe care le foloseşte Administraţia Fondului pentru Mediu sunt abuzive pentru că marfa exportată nu mai poate polua mediul românesc", a mai declarat Marcel Diaconu.
În prezent, conform normelor Uniunii Europene, România trebuie să recicleze circa 20% din masa plastică produsă.
ASPAPLAST este singura asociaţie din industria producătorilor de mase plastice şi are 50 de membri, companii private, care prelucrează peste 65% din materialele plastice din România.