PROCESELE JURIDICE DINTRE BĂNCI ŞI CLIENŢII ÎMPRUMUTAŢI ÎN CHF Tot mai multe cartonaşe roşii pentru Piraeus Bank

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 septembrie 2015

Tot mai multe cartonaşe roşii pentru Piraeus Bank

În aşteptarea adoptării unor proiecte legislative care să vină în sprijinul celor ce au credite în franci elveţieni (CHF), justiţia pare să menţină speranţa debitorilor, dând câştig de cauză clienţilor în procesele intentate împotriva băncilor.

Una dintre instituţiile de credit care continuă să piardă în justiţie în cazurile ce vizează împrumuturile în CHF este Piraeus Bank.

Aceasta este obligată să îngheţe, în unele contracte, cursul de schimb franc/euro la valoarea de la momentul acordării creditelor, în urma unor sentinţe definitive date de Tribunalul Gorj, în acest an.

Una dintre ele, pronunţată în data de 9 septembrie, hotărăşte, printre altele: "Constată caracterul abuziv al clauzelor (...) din contract şi dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF/leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus de către acesta. (...) obligă pârâtele să plătească reclamantului dobânda legală aferentă comisionului de acordare de la data încasării acestuia în loc de data introducerii acţiunii. (...) obligă apelantele pârâte la 500 lei cheltuieli de judecată în apel către apelantul reclamant. Definitivă".

Anterior, în luna mai a acestui an, tot Tribunalul Gorj a dat o sentinţă similară, de asemenea definitivă: "Respinge ca nefondat apelul declarat de apelanta-pârâtă. Admite apelul declarat de apelanţii-reclamanţi. (...) constată nulitatea absolută a clauzei prevăzută la art. 6.3 din contractul de credit. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului urmând ca pârâtele să restituie reclamanţilor sumele plătite în plus de către aceştia. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Definitivă".

Potrivit juriştilor, Piraeus Bank a mai pierdut şi în alte procese, în primă instanţă şi chiar definitiv. Judecătoria Iaşi este una dintre cele care au decis, în iulie, îngheţarea cursului leu/CHF într-un proces intentat de un client împotriva Piraeus Bank România.

Conform hotărârii judecătoreşti, printre altele, vor fi înlocuite clauzele privind dobânda, iar banca va trebui să restituie atât suma reprezentând dobânda achitată suplimentar faţă de dobânda iniţială raportată la LIBOR, plus marja băncii de 4,3%, cât şi banii achitaţi de clienţi în contul comisionului de acordare.

La vremea respectivă, reprezentanţii băncii ne-au declarat: "Piraeus Bank România este permanent deschisă spre soluţii personalizate pentru fiecare client, atunci când aceştia au întâmpinat condiţii dificile, care nu le-au permis îndelinirea obligaţiilor asumate contractual. Acest lucru se confirmă şi prin faptul că atunci când problemele nu au putut fi rezolvate amiabil şi s-a ajuns la instanţele de judecată, majoritatea covârşitoare a deciziilor au fost în favoarea Piraeus Bank".

Ieri, la solicitarea ziarului BURSA, reprezentanţii Piraeus Bank ne-au spus că, în acest moment, "sunt două cazuri pierdute cu sentinţă definitivă. În ambele sunt în curs de exercitare căi de atac extraordinare".

Aceştia ne-au mai precizat: "Piraeus Bank România a iniţiat proactiv dialoguri individuale cu fiecare client, încercând să găsească soluţiile optime şi personalizate, imediat după creşterea bruscă a cursului CHR/RON. Printre acestea, se numără şi soluţii de conversie, reeşalonarea creditului, reducerea temporară a ratei dobânzii şi altele. Unele soluţii au fost de comun acord acceptate. În alte cazuri s-a ajuns în faza de litigiu, dar soluţiile sunt şi în acest caz individuale. În cazul altor litigii, spre exemplu, soluţia instanţelor a fost în favoarea băncii, iar clienţii au suportat costurile procesuale.

Piraeus Bank încearcă în continuare să identifice cele mai potrivite soluţii pentru clienţii expuşi riscului valutar, încercând să creeze oferte care să răspundă cât mai multora dintre situaţiile particulare în care aceşti clienţi se află".

În ultima perioadă, câteva dintre băncile care au acordat credite în franci elveţieni au anunţat derularea unor programe de conversie care ar urma să vină în ajutorul debitorilor. Piraeus Bank încă nu a făcut niciun anunţ de acest gen.

Operatorul financiar are acţionariat grecesc şi urmează să fie achiziţionat de fondul american de investiţii J.C. Flowers, care a depus ofertă angajantă pentru cumpărarea Piraeus Bank. Dintre cei câţiva investitori care şi-au arătat dorinţa să preia instituţia cu capital elen, J.C. Flowers este cel mai interesat, alţi investitori care şi-au manifestat dorinţa să preia banca fiind fondul Warburg Pincus şi Wilbur Ross, unul dintre principalii acţionari ai Eurobank şi Bank of Cyprus.

Recent, ziarul BURSA a scris că grupul bancar OTP doreşte să cumpere Piraeus Bank România. Sursele noastre ne-au precizat că OTP a intrat în camera de date de la Piraeus, dar că acest lucru "nu înseamnă că vor şi cumpăra, ci doar că sunt interesaţi şi că analizează". De asemenea, Banca Transilvania s-a arătat interesată să achiziţioneze instituţia de credit cu capital elen, însă niciuna din cele două nu a depus ofertă de preluare. Surse din piaţă susţin că BNR nu le-ar fi dat avizul celor doi operatori financiari să cumpere Piraeus Bank.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. pireus este banca care va pierde toate procesele pentru ca ei nu au dat clientilor franci au dat lei la cursul francilor deci ei franci nu au avut niciodata excrocherie pe fata chiar nu vad judecatori din toata tara trebuie sa intre dna-ul pe ei au nenorocit o gramada de familii talhari astia chiar nu vede nimeni unde sunt organele abilitate sa ii ia la scuturat pe criminali astia

    1. exact ei au vandut un produs pe care nu lau avut niciodata in visterie .

      Hotii isi bat joc de noi, am luat credite in franci pt. ca am fost obligati, dar de fapt au fost lei, pt. ca francii nu i-a vazut nimeni la culoare si nu vin cu nici o solutie buna pt. noi, asta este, daca sunt sprijiniti

    daca nu iesim in strada in numar mare de oameni nu vom face nimic trebuie sa ii luam cu paru pe greci astia doar asa se va face dreptate nu vedeti ca ne talharesc la noi in tara si rad de noi si institutiile statului nu fac nimic pentru ce dracu iam ales pe acesti parlamentari nu ca sa ne pazeasca de infractori .rusine domnilor parlamentariaceasta problema trbuia rezolvata de mult pentru ca sunteti acolo pusi de noi ca sa ne protejati voi chiar nu va pasa de acest popor care se chinuie de pe o zi pe alta.

    Piraeus n-a venit cu nicio solutie reala si acceptabila. Umbla cu vrajeli. A externalizat datele clientilor cu probleme la un SC Hartuire SRL, fara acordul lor si-i tracaseaza incontinuu, la orice ora

    cum e posibil sa ii lasam sa ne fure si sa ne jecmaneasca in halu asta la noi in tara pe talhari astia de greci bai isarescule tu chiar nu vezi.da pe noi cine cine apara de hoti astia

    isarescule o sa iti iei toate blestemele de la oameni astia care iau nenorocit bancile

    Unul din motivele pentru care clientii n-o sa se lase pagubasi si o sa continue razboiul cu PB este si modul in care au fost tratati de angajatii acestei banci. Acte aditionale inselatoare, promisiuni fara acoperire, cinism fara margini. V. Craciun, C. Parvu si haita de hiene din jurul lor mi-au demonstrat ca singura solutie in cazul acestei banci este sa mergi pana la capat. N-au scrupule sau intelegere. S-au ingropat in acte, aditionale la aditionale, au mintit atat incat acest castel de carti se va prabusi peste ei.

    maine croati ies in strada ca sa il dea jos pe guvernator la noi cand se va intampla asta ca neam saturat de talharu asta de isarescu care cu acordu lui neau jecmanit bancile .jos isarescu

    in croatia a intervenit presedintele si guvernu si vor plati ratele la cursul semnari contractelor.unde e mutu nostru pe care lam pus presedinte ca nu iam auzit gura deloc de ce nu se implica ptr popor doar astia lau ales .rusine domnule iohanis

    1. tara de tradatori toti promit numai inaintea alegerilor atat si dupa ......................

    ce mama naibi face guvernu asta al nostru pentru populatia acestei tari chiar nu vad aceste institutii ale statului c a trebuie sa protejeze omul de rand leau permis bancilor sa faca ce vor si ce nu vor cu acesti contribuabili ai acestei tari nu vad ca iau adus la sapa de lemn unde mai sunt drepturile acestor oameni cAND SEVEDE FOARTE CLAR CA ACESTE BANCI IAU NENOROCIT LEAU DISTRUS FAmiliile atunci acesti oameni care ne conduc sa isi dea cu totii demisiile pentru ca de asta sunt acolo ca sa ne protejeze pe noi care iam ales nu

    1. bomba sa cada la noi in parlament si pe banci asa sa sa scapam si noi de acesti talhari sa le faca ceausescu chemare la el

      vine o zi cînd se v- a sfîrsi,,,

      se v-a sfarsi si pt. ei Bancherii si pt. cei ce iau sustinut

    Pachetele de remuneraţie generoase pe care le primesc unii bancheri de top din România reprezintă un mix dintre dorinţa acţionarului de a răsplăti performanţa profesională a acestora şi alinierea la nivelul impus de piaţa globală, spun experţii în domeniul resurselor umane. Ziarul Financiar a scris luni, pe baza datelor de la Autoritatea Bancară Europeană, că doi bancheri din România au avut câştiguri anuale nete de peste un milion de euro, adică echivalentul a circa 4.000 de euro pe zi lucrată sau a 8 euro pentru fiecare minut petrecut la birou.

    si asta fara a mai pune la socoteala diurne, cardul de protocol, cadouri, etzetera.

    DE CE LA EI SE POATE?

    Croatia a abordat o atitudine transanta in problema conversiei creditelor in franci elvetieni. Ministrul de Finante, Boris Lalovac, a pus la punct bancile comerciale care ameninta cu actiuni in instanta pentru ca a fost adoptat un act normativ care obliga bancile sa accepte conversia la cursul din momentul semnarii contractului.  

    Bancile afectate de legea promovata de guvernul de la Zagreb au anuntat, potrivit Reuters, ca vor ataca decizia de conversie a creditelor in CHF la Curtea internationala de arbitraj de la Washington. 

    „Mesajul meu pentru bancheri este ca, in loc sa se pregateasca de procese contra guvernului, sa inceapa sa pregateasca noile acte pentru contractele ce vor fi convertite din CHF in euro, pentru ca mai au doar 15 zile. Ati spus mereu ca pe primul loc pentru voi sunt clientii, acum este cazul sa demonstrati asta prin ceea ce faceti”, a declarat Lalovac, citat de presa locala. 

    El a avertizat bancile ca le va impune penalitati semnificative pentru orice intarzieri in aplicarea legii. 

    Oficialul croat a declarat ca nu se teme de arbitraj in privinta „afacerii francului elvetian”, si a reamintit obligatia oricarui guvern de a-si proteja cetatenii. 

    Oficialul croat a mai spus ca bancile nu au o baza legala pentru a ataca proiectul de conversie, intrucat legea presupune o impartire echitabila a poverii diferentei de curs valutar. 

    Lalovac sustine ca oamenii au suferit destul din cauza creditelor in CHF si ca este timpul ca aceste suferinte sa ia sfarsit. 

    „Credem ca aceasta conversie este exact mijlocul prin care oamenii sa poata fi eliberati din sclavia in care au fost adusi de banci”, a mai spus Lalovac. 

    Se cere si demisia Guvernatorului Bancii Centrale. 

    Reprezentantii clientilor cu credite in franci elvetieni sustin ca institutiile de credit sunt sustinute si de guvernatorul bancii centrale a Croatiei, Boris Vujcic.  

    Acestia au organizat marsuri de protest si mitinguri in care au cerut demisia guvernatorului bancii centrale.  

    Guvernatorul a fost criticat si de ministrul Finantelor, dupa ce seful bancii centrale l-a acuzat ca, prin adoptarea legii conversiei, destabilizeaza piata si afecteaza ratingul Croatiei. 

    “Guvernator ul, cu un salariu de 50.000 de kuna pe luna, care petrece mai mult de 300 de zile pe an in afara tarii, habar nu are cum traiesc oamenii in Croatia”, a mai spus ministrul Finantelor.

    1. asa e dar cu cine la noi cu talhari astia care sunt mana in mana cu isarescu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb