Magistraţii instanţei supreme au judecat, marţi, primul termen pe fond al dosarului în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Următorul termen va fi în luna aprilie, conform Digi24.
"Azi nu am putut să fiu audiat, dacă aveţi răbdare o să explic la audiere. Prefer ca justiţia să se facă în sala de judecată şi nu televizată", a răspuns Tăriceanu, întrebat de jurnalişti de ce nu îşi înţelege acuzaţiile.
"Nu am să intru în aceste detalii decât atunci când o să fiu audiat", a adăugat preşedintele ALDE, la institenţa reporterilor că la mijloc este credibilitatea sa.
El a vorbit şi despre declaraţia lui Victor Ponta din dosar, împotriva sa. "Cred că declaraţia domnului Ponta aţi văzut-o pentru că este publică, şi cred că este extrem de edificatoare şi nu conţine nimic incriminator", a spus Tăriceanu.
În ceea ce priveşte declaraţia fostei soţii, Ioana Valmar, avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu a declarat că "nu este nicio contradicţie, e o manipulare a anumitei părţi a presei, care încearcă să acrediteze o teză falsă". "Nicio declaraţie din dosar nu este împotriva clientului meu", a adăugat el.
Ioana Valmar, de profesie notar, a fost audiată în calitate de martor la DNA Braşov, în dosarul retrocedării nelegale a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, după ce Remus Truică ar fi vorbit cu Călin Popescu Tăriceanu, la acea perioadă premier, şi ar fi convenit ca actele notariale să fie făcute la cabinetul acesteia.
Fosta soţie a lui Tăriceanu a confirmat că din 2006 a fost o discuţie cu fostul consultant politic, Tal Silberstein, despre bunuri ale lui Paul al României pe care urma să le achiziţioneze şi aceasta i-ar fi spus lui Tal Silberstein că intenţionează să perfecteze actele notariale pentru respectiva achiziţie la cabinetul acesteia.
Despre Tal Silberstein, preşedintele Senatului a declarat că nu îl cunoaşte şi a făcut această declaraţie sub jurământ.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 10 februarie, a decis că procesul poate începe pe fond, respingând, definitiv, ca nefondată contestaţia preşedintelui Senatului, transmite Digi24.
În 28 noiembrie 2016, instanţa a respins cererile şi excepţiile formulate de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi a decis că judecarea pe fond a dosarului în care este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului poate începe.
Decizia a fost contestată de Tăriceanu şi a fost judecată în 8 februarie de instanţa supremă. Pronunţarea a fost, însă, amânată pentru 10 februarie.
În 6 iulie 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu pentru infracţiunile de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, în legătură cu declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.
Alături de preşedintele Senatului a fost trimis în judecată şi Dorin Marian, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale a României în anul 2000, acesta fiind acuzat tot de mărturie mincinoasă.
Prejudiciul în acest dosar este estimat la 135.874.800 euro.