Procurorii au pus gând rău "lucrărilor ştiinţifice de arest"

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Politică / 6 mai 2015

Procurorii au pus gând rău "lucrărilor ştiinţifice de arest"

Valul de lucrări ştiinţifice şi literare care se revarsă în biblioteci dinspre penitenciarele patriei va fi oprit de Direcţia Naţională Anticorupţie cu ajutorul unui "dig" legislativ. Zecile de lucrări apărute în ultimii ani, care au scurtat numeroase condamnări cu executare, au intrat în atenţia procurorilor, picăturile care au umplut paharul fiind reprezentate de scandalul iscat în jurul eliberării lui George Copos, acuzat că ar fi plagiat o lucrare de masterat, dar şi anunţul că Dan Voiculescu a scris în ultimele nouă luni 10 lucrări ştiinţifice.

Potrivit B1TV, Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii şi la ministerul Justiţiei, prin care cere modificarea legii privind executarea pedepselor. Procurorii cer o analiză mai riguroasă a lucrărilor ştiinţifice scrise de către condamnaţi, mai ales că acestea scurtează consistent timpul petrecut după gratii. În discuţie este pusă Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal care, la articolul 96, se referă la partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate şi/sau a instruirii şcolare şi formării profesionale: " În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate". Ca să se încadreze în limitele legii deţinuţii trebuie să anunţe conducerea închisorii în legătură cu lucrarea ştiinţifică pe care doresc să o scrie şi să prezinte şi o recomandare privind relevanţa tematicii din partea unui cadru universitar cu competenţe în respectiva specialitate. Ulterior se stabileşte un program strict, pe zile şi ore, în timpul căruia să scrie respectiva lucrare.

Chiar dacă nu au ajuns la publicul larg, mai multe lucrări scrise în spatele gratiilor au devenit celebre nu pentru conţinutul lor ci pentru că au scurtat pedepsele unor politicieni sau afacerişti cunoscuţi. "Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene", i-a redus lui Adrian Năstase pedeapsa cu 45 de zile. Cu 33 de zile mai devreme a ieşit din penitenciar Sorin Ovidiu Vântu după ce a publicat lucrarea "România - studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare". "Muntele Athos, patria Ortodoxiei" şi "Becali şi Steaua" au redus cu 60 de zile pedeapsa lui Gigi Becali, procurorii contestând caracterul ştiinţific al celui de-al doilea volum. George Copos a fost eliberat condiţionat după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, între motivele care au stat la baza deciziei instanţei numărându-se şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărţi, patru de turism şi una de istorie. Ultima a generat însă un scandal care i-a determinat pe procurori să solicite schimbarea legii. La ieşirea din Penitenciarul Jilava, Copos spunea că lucrările pe care le-a scris tratează teme care nu au fost abordate de specialişti în domeniu. A doua zi, jurnalistul Cătălin Parfene a scris că tema lucrării sale de masterat, realizată în 2005, este similară cu tema uneia dintre cărţile scrise de Copos - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI". În plus, cartea a fost vizată şi are o prefaţă semnată de profesorul pensionar Stelian Brezeanu de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, cel care a coordonat şi lucrarea de masterat a lui Parfene, - "Politica matrimonială a domnilor din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI". Ulterior, George Copos a susţinut că proporţia pasajelor din cartea sa susceptibile ca fiind plagiat este de 2%, conform unui raport al....unui software de detectare a plagiatelor.

"Economia românească: realităţi şi perspective de dezvoltare" este prima carte scrisă de Dan Voiculescu în spatele gratiilor, unde execută 10 ani pentru spălare de bani în dosarul ICA. Conform unor surse din Penitenciarul Rahova, citate de presă, fondatorul Partidului Conservator a scris până acum nu mai puţin de zece cărţi, ceea ce l-ar ajuta să-şi reducă mult pedeapsa, cu 300 de zile.

Dacă demersul procurorilor de a schimba Legea nr.254/2013 va avea succes, numărul scriitorilor din penitenciare se va reduce considerabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb