Procurorii cer un supliment de expertiză în dosarul Colectiv

Ioana Dogaru
Miscellanea / 25 martie 2016

Actualizare 15:37 Achimaş-Cadariu: "Din punct de vedere medical, supravieţuirea în cazul Colectiv s-a înscris în media europeană"

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că, din punct de vedere statistic, supravieţuirea în cazul Colectiv s-a înscris în media europeană şi că pe acest subiect este în lucru o analiză tehnică pe partea de componentă medicală, informează Agerpres.

"Acea analiză de supravieţuire a cazurilor raportată la gravitatea bolii a fost făcută de profesionişti (...) - dincolo de drama şi tragedia deceselor şi de faptul că nicio viaţă nu are măsură (...)-şi ne arată că, din punct de vedere medical, supravieţuirea în România s-a înscris în media europeană a acestui moment. Asta pot să afirm oricât de dur ar suna sau lipsit de sentiment: din punct de vedere statistic, lucrurile se înscriu aici. Din nou, nu vreau să minimizez drama - şi dacă îmi este permis, îmi exprim compasiunea faţă de fiecare pierdere din acel tragic eveniment - în momentul în care am preluat ministerul am preluat şi pacienţii şi recuperarea. Au fost şi sunt susţinuţi prin eforturile medicilor şi prin toate măsurile pe care Guvernul Cioloş le-a luat pentru susţinerea financiară a acestora", a susţinut ministrul Sănătăţii.

Patriciu Achimaş-Cadariu a arătat că se lucrează la o analiză tehnică asupra componentei medicale în cazul Colectiv, iar aceasta, indiferent de rezultat, va fi asumată de către Minister.

"În acest sens analizăm tehnic şi sunt oameni care în acest moment au plecat din Minister dar cărora li se solicită un punctele de vedere şi vom prezenta (...) o analiză a acestor lucruri. Altfel, orice luare de poziţie de tip emoţional sau a spune 'îmi place sau nu îmi place', mi se pare în afara unei judecăţi corecte şi la obiect. Trebuie să ne facem şi noi o analiză, să discutăm cu cei care au fost direct implicaţi şi ne asumăm tot ce poate să fie problematic acolo şi avem de învăţat din această tragică întâmplare", a susţinut ministrul Sănătăţii.

(I.D.)

------

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat efectuarea unui supliment de expertiză în dosarul incendiului de la Colectiv, informează Agerpres.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii cer un supliment de expertiză deoarece există neconcordanţe şi anumite neclarităţi în rapoartele de expertiză întocmite de Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) şi INSEMEX Petroşani cu privire la tipul de artificii folosit în club şi viteza de propagare a flăcărilor.

Conform expertizei întocmite de INSEMEX Petroşani, incendiul izbucnit la clubul Colectiv în seara zilei de 30 octombrie 2015 a durat 153 de secunde, iar principala cauză care a dus la propagarea cu rapiditate a flăcărilor a fost materialul folosit la antifonarea sălii, respectiv spuma poliuretanică.

Specialiştii susţin că spuma poliuretanică este un material periculos, din cauza uşurinţei cu care se aprinde, a combustibilităţii ridicate şi a toxicităţii mari a gazelor de ardere produse. Spuma poliuretanică se descompune în general la 180 de grade Celsius şi la aproximativ 300 se autoaprinde. În clubul Colectiv, temperatura a ajuns la peste 600 de grade Celsius, iar la nivelul tavanului au fost peste 1.000 de grade.

Pe de altă parte, conform expertizei tehnice întocmite de un specialist în construcţii, în clubul Colectiv au fost folosite materiale uşor inflamabile în momentul în care a fost construit tavanul fals, "ventilaţiile, atât pentru aportul de aer proaspăt, cât şi pentru exhaustarea celui viciat nu sunt poziţionate corespunzător", iar "instalaţiile electrice dispuse pe sub panta din lemn sunt neconforme".

În plus, numărul căilor de acces pentru spaţii publice aglomerate trebuia să fie minimum două, însă la clubul Colectiv exista doar una utilizabilă, dar şi aceasta neconformă, precizează sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb