Actualizare 15:33 Parchetul General: "Rezultatele testelor de eficacitate în cazul Hexi Pharma efectuate până în prezent sunt variate"
Rezultatele testelor de eficacitate efectuate până în prezent în cazul dezinfectanţilor produşi de Hexi Pharma sunt variate, iar pentru efectuarea unora dintre aceste teste, care nu pot fi efectuate în ţara noastră, s-a apelat la un laborator acreditat dintr-un alt stat al Uniunii Europene, informează un comunicat al Parchetului General trimis redacţiei.
Până în acest stadiu al anchetei, în baza actelor de urmărire penală dispuse de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică în cauza dezinfectanţilor utilizaţi în spitale, au fost efectuate o serie de acte procedurale precum audieri de persoane, ridicări de acte şi probe, efectuarea unor constatări asupra produselor Hexi Pharma, respectiv a unor teste atât asupra concentraţiei substanţelor active, cât şi teste privind eficacitatea microbiologică, precizează comunicatul.
Parchetul General subliniază că rezultatele testelor de eficacitate efectuate până în prezent sunt variate.
"Având în vedere că este în curs de efectuare o altă serie de teste de microbiologie, de eficacitate, în vederea verificării tuturor dezinfectanţilor ce fac obiectul cauzei, numai la finalizarea tuturor constatărilor dispuse se va putea face o evaluare de ansamblu a situaţiei de fapt care să fie lămuritoare. Menţionăm că efectuarea testelor presupune alocarea unor sume importante de către Ministerul Public. Pentru unele tipuri de teste de eficacitate care nu pot fi efectuate în România s-a apelat la un laborator acreditat dintr-un alt stat al Uniunii Europene", se mai arată în comunicat.
Parchetul precizează că soluţia ce va fi dispusă în cauză de către procurori va avea în vedere atât rezultatele testelor şi probele administrate până în prezent, cât şi pe cele aflate în curs de derulare, întrucât, în condiţiile legii, pe parcursul urmăririi penale procurorii administrează probele atât în acuzare, cât şi în apărare.
(S.A.)
------------
Testele de eficienţă privind anumite produse Hexi Pharma au avut atât rezultate pozitive, cât şi negative, a declarat, ieri, procurorul general Augustin Lazăr, adăugând că nu poate aprecia în acest moment ponderea celor pozitive faţă de cele negative. Domnia sa a spus: "Chiar dacă am şti şi am preciza nu ne-ar ajuta cu nimic, fiindcă urmează alte teste care se vor efectua şi va fi un ansamblu de loturi în final care vor da tonul procentajelor".
Augustin Lazăr a anunţat, ieri, că a fost finalizată efectuarea testelor de eficienţă pe unul dintre loturile care au fost supuse analizei, dar că urmează alte teste de eficienţă pe un alt lot, care va fi trimis acestui institut: "Ne gândim, pregătim teste care să fie efectuate la institute din străinătate. Este o procedură în curs, mai complicată".
Procurorul general nu a dorit să precizeze de la câte spitale au fost luate mostre, pentru că acest lucru reprezintă "detalii intime ale anchetei". "Un alt lot de soluţii vor fi testate în continuare şi în final vom vedea ce va rezulta din ansamblul probaţiunii", a adăugat Lazăr, citat de Agerpres .
Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a susţinut ieri, într-o postare pe Facebook, că scandalul legat de Hexi Pharma îi creează o serie de suspiciuni, lansând ipoteza unei "'înscenări'' în acest caz.
"Temperatura scandalului «Hexi Pharma» a scăzut suficient pentru a putea fi discutat raţional", spune Traian Băsescu, întrebându-se dacă acest scandal nu a fost o înscenare uriaşă:
"Câteva realităţi şi întrebări mi-au creat şi continuă să-mi creeze suspiciuni puternice:
1. Nu este posibil ca SRI să nu fi captat informaţia despre o diluare sistematică, consistentă şi pe termen lung a dezinfectanţilor cu care au fost aprovizionate sute de spitale, inclusiv spitalul SRI.
2. Nu este posibil ca managerii a sute de spitale şi probabil mii de medici să nu fi sesizat aprovizionarea pe termen lung şi sistematică a spitalelor cu dezinfectanţi puternic diluaţi, dacă acest lucru ar fi fost o realitate.
3. Resping hotărât ideea că sute de manageri şi medici români au sacrificat vieţile bolnavilor de dragul unei şpăgi, fie ea şi relativ consistentă raportată la salariile din sănătate.
4. Resping ideea că mult blamata Comisia de Biocide de pe lângă Ministerul Sănătăţii a tolerat ca, ani de zile, spitalele din România să fie aprovizionate cu dezinfectanţi puternic diluaţi.
5. Oare întâmplător ministrul sănătăţii din acea vreme, Achimaş Cadariu, a fost extrem de rezervat în a se aşeza în siajul scandalului?
6.Şi mai este o întrebare: dacă timp de mulţi ani «Hexi Pharma» a vândut dezinfectanţi diluaţi, pe 30% din piaţa româneacă, cum se face că nu a ţipat concurenţa?
Cu siguranţă, medicii au fost umiliţi şi copleşiţi de campania furibundă dusă prin presă împotriva «Hexi Pharma», dar şi împotriva medicilor care, acum, se gândesc să-şi urmeze colegii care lucrează în străinătate (oare aceasta să fi fost miza?).
Ceva nu se leagă, ceva miroase urât în acest scandal".
• Procurorul general: "Plângerea familiei lui Dan Condrea este în curs de soluţionare"
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, ieri, că plângerea familiei fostului patron al Hexi Pharma, Dan Condrea, la soluţia de clasare a dosarului privind moartea acestuia este în curs de soluţionare.
Pe 20 iulie, Cornelia Adriana Şandru, consilier personal al procurorului general al României, anunţa că procurorii Parchetului General au stabilit că patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a sinucis şi au dispus clasarea dosarului privind decesul acestuia.
Raportul de autopsie medico-legală întocmit în cauză de Serviciul de Medicină Legală Ilfov a concluzionat că moartea lui Dan Condrea "a fost violentă, fiind cauzată de leziuni traumatice care s-au putut produce prin loviri de corpuri şi planuri dure, cât şi prin strivire de componentele unui autovehicul, urmare a unui impact cu un obstacol (politraumatism rutier) şi sunt în legătură de cauzalitate directă necondiţionată cu decesul".
La autopsie nu s-au constatat leziuni fără caracter vital sau leziuni care pot avea alt mecanism de producere decât cel anterior menţionat.