PROCURORUL GENERAL ŞI ŞEFA DNA RĂMÂN PE POZIŢII Ministrul Justiţiei îi păstrează în funcţii pe Augustin Lazăr şi pe Codruţa Kovesi

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 30 martie 2017

Ministrul Justiţiei îi păstrează în funcţii pe Augustin Lazăr şi pe Codruţa Kovesi

Actualizare 18:00 Sorin Grindeanu: "DNA nu e reprezentata de Negulescu sau Kovesi"

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu e reprezentată de ''domnul Negulescu sau de doamna Kovesi'', ci este o instituţie care trebuie să funcţioneze "dincolo de anumite persoane fizice", a afirmat joi premierul Sorin Grindeanu. Primul ministru a adăugat că "Am acordat şi acord ministrului Justiţiei credit total. Faptul că dansul a prezentat, ieri, o evaluare, pe care dansul şi Ministerul Justiţiei au făcut-o, e un lucru care se înscrie în prerogativele pe care ministrul Justiţiei le are."

Primul ministru, care participa la o întâlnire de lucru organizată de Institutul Aspen, a mai spus, citat de Hotnews.ro: "Am urmărit foarte atent, am avut o discuţie înainte de prezentarea publică cu domnul ministru. Am înţeles foarte bine argumentele pe care dansul le-a prezentat, sunt de acord cu ele. Că şi concluzie, aş putea spune: că lupta anticorupţie să fie cu adevărat puternică în România toate mecanismele trebuie să funcţioneze foarte bine, dar mecanismele nu stau şi nu sunt legate de persoane. DNA nu e reprezentată de domnul Negulescu sau de doamna Kovesi, că să trec de la o extremă la altă, ci este o instituţie care trebuie să funcţioneze dincolo de anumite persoane fizice".

În ceea ce priveşte reuniunea de la Institutul Aspen, premierul a precizat că prezenţa să la eveniment este legată de temele importante ce urmează să fie abordate: "Am venit astăzi la Aspen Institute să discutăm despre politici publice, despre Sănătate, despre Educaţie, despre Infrastructură, aceste lucruri sunt extrem de importante pentru Guvern şi toate aceste politici publice reprezintă priorităţi pentru noi."

La reuniunea de lucru de la Institutul Aspen mai participa, printre alţii, directorul Institutului Aspen România, Mircea Geoană, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi consilierul prezidenţial Constantin Ionescu.

(A.C.)

---------

Actualizare 14:45 Dragnea nu este de acord cu Toader

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat nemulţumit de concluziile evaluării ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Augustin Lazăr. Întrebat dacă îşi asumă concluziile raportului de evaluare prezentat ieri de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, Dragnea a răspuns: "Nu".

Dragnea, în faţa sediului PSD din Kiseleff, a explicat, citat de Digi24: "Eu am spus de multe ori, în toate apariţiile mele publice, că voi susţine decizia ministrului, într-un fel sau altul, dacă va fi argumentată. Din păcate, nu am ce să susţin. Mă aşteptam la o argumentaţie în care să ne spună tuturor de ce trebuie să fie menţinuţi în funcţie şefii Parchetelor, ceea ce era o opţiune, ori o argumentaţie pentru a fi revocaţi. În schimb, am văzut o argumentaţie pentru a fi revocaţi cu o concluzie de a fi păstraţi. Am o oarecare dezamăgire".

Potrivit şefului PSD, faptul că Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr rămân deocamdată în funcţie ar conta mai puţin, pentru el, decât faptul că Tudorel Toader nu şi-a bazat concluziile de miercuri pe un "raport justificat".

Dragnea a mai spus: "Am o nemulţumire. Mă interesează prea puţin dacă rămân cei doi procurori în funcţie, dar nu mi s-a părut un raport justificat. Îmi este foarte greu să explic asta. Ieri, am fost, sincer, foarte dezamăgit. Din acest motiv, nu am vrut să ies până astăzi. (...) O fi avut întâlniri, nu o fi avut, nu ştiu".

Întrebat dacă Tudorel Toader ar trebui să-şi dea demisia de la şefia Ministerului Justiţiei, şeful social-democraţilor a răspuns, zâmbind ironic: "Nu, îi doresc foarte mult succes la Justiţie".

Dragnea referindu-se la posibilitatea ca Tudorel Toader să fie înlocuit de la şefia Ministerului Justiţiei, a precizat: "Este o decizie a premierului. O să vedem în continuare. Până la urmă, cele mai importante obiective pe care trebuie să le aibă MJ le reprezintă legile din Justiţie. Aşteptăm să vedem cu ce pachet vine pentru că, de fapt, dincolo de persoane, supărări sau nesupărări, foarte important este să vedem dacă şi cum trebuie modificată legislaţia, astfel încât, în perioada următoare, să fie din ce în ce mai puţine discuţii".

Acum patru zile, Dragnea declara, la un post de televiziune, că îl sprijină pe ministrul Justiţiei indiferent de ce decizie va lua acesta cu privire la activitatea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA şi a procurorului-general, Augustin Lazăr.

(A.C.)

-------------

Procurorul general Augustin Lazăr şi procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi rămân pe poziţii, după ce ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că nu este oportună revocarea acestora din funcţiile pe care le deţin.

În urma verificărilor legate de ancheta demarată de cei doi procurori privind modul de adoptare a OUG 13/2017, ieri, oficialul din Justiţie a declarat: "Am realizat evaluarea fără nicio presiune, fără nicio ingerinţă, fără nicio sugestie de la absolut nimeni străin de ministerul Justiţiei. Nu am verificat soluţii din dosare, nici nu ar fi fost posibil. Procurorul are autoritatea să decidă în legătură cu soarta unei anchete, se supune administrativ procurorului şef ierarhic superior, dar toţi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, despre care, din păcate, în ultima perioadă nu s-a vorbit. Un lucru trebuie să fie foarte limpede: justiţia, în Romania, se înfăptuieşte de judecător, independenţa e garantată de CSM, iar autoritatea este exercitată de ministrului Justiţiei. Îmi voi exercita pe deplin această autoritate de ministru asupra activităţii desfăşurate de procuror, fără a face ingerinţă pe soluţii. Am verificat modul în care DNA şi Parchetul General s-au raportat la valorile constituţionale, pentru că statul de drept nu funcţionează dacă autorităţile nu-şi exercită cu loialitate şi corect atribuţiile care îi revin".

Tudorel Toader a mai afirmat: "Premisa acestei evaluări, a funcţionării normale a statului de drept, este aceea ca fiecare autoritate să rămână în matca ei constituţională. Fiecare autoritate trebuie să îşi cunoască competenţele, să respecte cu bună credinţă respectivele competenţe".

Curtea Constituţională a judecat, ieri, o sesizare a preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Laura Codruţa Kovesi, a avut, zilele trecute, o întâlnire cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader, în urma căreia a declarat că nu va demisiona de la conducerea DNA şi că nu i s-a cerut demisia.

Vizita procurorului şef al DNA la Ministerul Justiţiei a fost precedată de o altă întâlnire importantă - a ambasadorului SUA Hans Klemm, care a declarat că l-a asigurat pe actualul ministru al justiţiei de interesul continuu al SUA în susţinerea eforturilor sale de a continua lupta împotriva corupţiei.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a afirmat: "Am venit doar pentru a mă prezenta ministrului Justiţiei. Am avut o discuţie foarte bună despre istoria cooperării dintre Statele Unite ale Americii şi România. L-am asigurat pe ministru de interesul continuu al ţării mele în a susţine eforturile sale de a întări statul de drept în România şi, desigur, de a continua lupta împotriva corupţiei".

PSD, prin vocea senatorului Şerban Nicolae, a anunţat, luni seara, că vizita lui Klemm nu a fost o coincidenţă. Şerban l-a criticat şi pe Tudorel Toader pentru că a transformat în spectacol analiza şefilor celor două Parchete, tot anunţând timpul rămas până la terminarea evaluărilor. Şerban Nicolae a spus: "Nu cred în asemenea coincidenţe, ca Laura Codruţa Kovesi să ajungă la ministrul Justiţiei după ce Hans Klemm a fost acolo. Cred că doamna Kovesi trebuie să dea socoteală în faţa opiniei publice. Eu cred că Hans Klemm s-a dus acolo ca să-şi dea cu părerea despre situaţia lui Kovesi. Tudorel Toader nu trebuia să anunţe mereu câte zile mai sunt până la finalizarea evaluării".

Surse apropiate Ministerului Justiţiei, citate de presa online, au declarat că, în cadrul întâlnirii dintre Hans Klemm şi Tudorel Toader, a fost atins şi subiectul procurorului general şi procurorului-şef al DNA, dar ca o temă tangenţială de discuţie.

În data de 12 martie, actualul ministru al Justiţiei a anunţat că va discuta cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca "cei doi să demisioneze până atunci".

Liviu Dragnea a declarat că îl va sprijini pe Tudorel Toader, indiferent ce decizie va lua, iar premierul Sorin Grindeanu a spus, recent, că are "mare încredere" în Tudorel Toader.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb