Procurorul-şef al Biroului Extrădări din Costa Rica, Laura Monge, spune că procedura de extrădare în cazul Elenei Udrea şi al Alinei Bica continuă chiar dacă există solicitări pentru acordarea statutului de refugiat, iar mandatul de arestare poate fi prelungit şi după date de 30 decembrie, până la finalizarea procedurii de extrădare. Întrebat cât timp estimează că va dura procedura de extrădare, procurorul a spus că aceasta poate dura, în medie, între 6 şi 8 luni, dar sunt şi cazuri în care procedura se poate prelungi chiar şi peste trei ani.
"Am cerut să primim un mandat de reţinere cu scopul extrădării prin intermediul căilor diplomatice, ca să acţionăm pentru executarea lui. Şi acest mandat a ajuns pe căi diplomatice. De când am aflat în Costa Rica vestea că existau două persoane de naţionalitate română fugite de justiţie, Biroul de consiliere tehnică şi relaţii internaţionale al Procuraturii Generale a Republicii Costa Rica a contactat omologii din România pentru a verifica dacă într-adevăr s-a emis mandat de arestare cu scop de extrădare şi a solicitat Interpolului din Costa Rica să verifice toate datele legate de sesizări şi de procedurile corespunzătoare de reţinere internaţională. După ce autorităţile din România au trimis prin căile diplomatice corespunzătoare cererea, Poliţia din Costa Rica şi Interpolul, în colaborare cu ADIS, le-au reţinut pe cele două românce", a spus Laura Monge, conform News.ro.
Procurorul a mai spus că mandatele de arestare preventivă pe numele Elenei Udrea şi al Alinei Bica pot fi prelungite şi după data de 30 decembrie, pe toată durata procedurii de extrădare.
"Odată ce se va ajunge la 30 decembrie, dacă nu s-au rezolvat cererile de extrădare, atunci judecătorul poate prelungi termenul până când se va termina procedura de extrădare, fără a exista o dată exactă", a spus procurorul-şef Laura Monge.