• Daniel Morar şi-a ţinut conferinţa de presă şi nu a făcut public nimic
Marile dosare de corupţie (cam 28, după calculul Departamentului Naţional Anticorupţie) se află, în general, în faza actelor premergătoare, după cum a reieşit din conferinţa de presă susţinută ieri de procurorul şef al instituţiei, domnul Daniel Morar. Ceea ce înseamnă că se adună probe, că persoanele vizate nu au statut de inculpat şi că DNA trebuie să fie reţinut în declaraţii. De fapt acesta a fost lait-motivul discuţiilor dintre reprezentanţii mass-media şi procurorul Morar, presa formulînd întrebări cu răspuns aproape invariabil: "nu vă putem spune".
Nu ni s-a putut spune, aşadar, ce învinuiri i se aduc vicepremierului George Copos. Motivul: el nu a semnat, încă, procesul verbal prin care acestea i se aduc la cunoştinţă. Oricum, tot am aflat ceva: că George Copos nu a semnat procesul verbal pentru că vrea un avocat. Acum cîteva zile declara că nu are nevoie.
Nu am aflat ce fapte concrete i se reproşează lui Dan Ioan Popescu - Morar a dezvăluit doar că este vorba despre infracţiuni de corupţie şi că nu s-a început urmărirea penală, ci faza actelor premergătoare. Tot procurorul şef ne-am spus, misterios, că a mai început să lucreze la dosarul unui parlamentar, însă numele acestuia nu poate fi făcut, încă, public. Putem aştepta liniştiţi soluţionarea cauzelor: Daniel Morar a explicat că numai această nesuferită (pentru noi, presa) fază a actelor premergătoare poate dura cîteva luni.
Despre cît de promptă şi rapidă este justiţia română vorbeşte şi dosarul "Flota". La întrebările jurnaliştilor, şeful DNA a prezentat momentul în care se află cauza: dosarul a fost restituit pentru o excepţie de procedură, iar noul procuror lucrează la un nou rechizitoriu şi este în faza în care citeşte probatoriul. Ţinînd cont că "Flota" are 120 de volume, probabil că numai sarcina de a lectura dosarul (ne gîndim noi) este mult prea grea pentru o viaţă de om şi ar trebui moştenită din tată procuror în fiu procuror...
Sîcîit de întrebările noastre privind o cauză sau alta, printre care şi una de genul: "dar dacă tot nu ne spuneţi nimic, de ce ne mai chemaţi la conferinţe?", Daniel Morar şi-a definit relaţia cu presa: "legea mă obligă să organizez conferinţe de presă periodic". De exemplu, în conferinţa de ieri, oficialul nu vroia decît să se plîngă că nu poate face percheziţii parlamentarilor, aceştia beneficiind de imunitate. În acest sens el apreciază că nu-l ajută cu nimic demisia din partid a lui Adrian Năstase sau cea a lui Dan Ioan Popescu şi că "ar fi fost interesant ca persoanele respective să renunţe la funcţiile publice pe care le deţin, pentru a putea fi anchetate în conformitate cu prevederile de drept comun".
Cît despre percheziţii la parlamentari, Morar spune că ar trebui modificată Constituţia.