Acţiunile "Prodplast" Bucureşti, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti la categoria a doua, sub simbolul PPL, s-au dovedit a fi ieri cel mai bun plasament financiar realizat în urmă cu o lună. Aceste titluri au avut, în perioada 8 mai - 8 iunie, un cîştig raportat la euro de 11,59%.
Joi, BET-FI, care reflectă evoluţia de ansamblu a preţurilor fondurilor de investiţii tranzacţionate la BVB, s-a diminuat, în ultima lună, cu -23,53% raportat la moneda europeană, în timp ce BET a scăzut cu -8,57%.
Ieri, niciunul din fondurile de investiţii nu a adus cîştiguri investitorilor săi. Cu toate acestea, cei care, pe 8 mai, şi-au investit resursele băneşti în unităţi ale fondului "FDI Europa Obligaţiuni" (cu un portofoliu constituit majoritar din obligaţiuni de stat) ar fi înregistrat cea mai mică pierdere, de -0,41% din suma plasată, raportat la moneda europeană.
Persoanele care, cu o lună în urmă, au ales să îşi utilizeze economiile pentru constituirea de depozite bancare în lei ar fi înregistrat ieri un randament negativ de -1,65%. Cea mai mică pierdere la depozitele în lei ar fi fost însă raportată de clienţii "Băncii Transilvania" şi de cei ai "Băncii Comerciale Carpatica". În acelaşi timp, cei care şi-au constituit depozite bancare în euro în urmă cu o lună, ar fi avut joi un cîştig maxim de 0,29% din sumă, la Libra Bank.
Păstrarea banilor ""la ciorap"" s-a dovedit a fi ieri o alegere nu foarte inspirată. Persoanele care, în ultima lună, nu şi-au utilizat resursele băneşti, au pierdut ieri -2,26% din sumă, raportat la euro.
Notă: Ponderea acţiunilor în indicele BET FI este următoarea: SIF1 - 19,75%, SIF2 - 16,38%, SIF3 - 19,34%, SIF4 - 25,91%, SIF5 - 18,62%. Ponderea acţiunilor în indicele BET este următoarea: TLV - 20%, SNP - 20%, BRD - 20%, RRC - 20%, IMP - 6,52%, AZO - 4,17%, ATB - 4,11%, TBM - 3,06%, OLT - 1,58%, RBR - 0,58%. Toate profiturile sînt calculate în euro ajustate pentru schimbările de curs valutar.