Producătorii chinezi de încălţăminte vor protesta la Bruxelles

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 decembrie 2005

Aceştia încearcă să blocheze intenţia europenilor de a impune măsuri anti-dumping împotriva mărfurilor lor

Importurile europene de încălţăminte chinezească au crescut cu 700% în primele trei luni din 2005

O delegaţie oficială a producătorilor chinezi de încălţăminte se va deplasa în curînd la Bruxelles, încercînd să blocheze intenţia europenilor de a impune măsuri anti-dumping împotriva mărfurilor lor, anunţă presa de la Beijing. "Delegaţia va încerca să demonstreze că producătorii chinezi nu afectează cu nimic industria europeană", a declarat, pentru cotidianul "China Daily", un res-ponsabil din cadrul Camerei de Comerţ a Chinei. Acesta nu a preciat, însă, cînd anume va avea loc această deplasare.

De mai multe săptămîni, Uniunea Europeană a lansat o anchetă care analizează acuzaţiile potrivit cărora producătorii chinezi de încălţăminte îşi comercializează produsele la preţuri inferioare costului real de fabricaţie, acuzaţie formulată de Confederaţia europeană a industriei de încălţăminte. Producătorii europeni sînt afectaţi de volumul exporturilor chineze de încălţăminte, China fiind lider mondial la acest capitol, în timp ce producţia vechiului continent a scăzut cu 19% între 1995 şi 2003. Statisticile europene arată o creştere de 700% a importurilor de încălţăminte provenită din China, în primul trimestru al acestui an, dar şi o scădere medie a preţurilor de 28% pentru şase categorii de încălţăminte.

De menţionat că, în această săptămînă, preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a promis producătorilor de încălţăminte din ţara sa că autorităţile vor demara o acţiune anti-dumping împotriva Chinei în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Creştere economică de 9,4% în 2005

Economia Chinei ar putea creşte cu 9,4% în acest an, faţă de anul trecut, după cum anticipează Biroul Naţional de Statistică. Acest procent de creştere a fost consemnat în primele nouă luni din anul în curs. Specialiştii instituţiei preconizează că inflaţia ar putea să ajungă la 1,7% în 2005, perioadă în care investiţiile fixe de capital ar putea spori cu 26%. Potrivit datelor autorităţilor chineze, vîn-zările retail ar putea să crească cu 13%.

Pentru anul viitor, Biroul Naţional de Statistică preconizează o creştere a economiei cuprinsă între 8 şi 9 procente. Anul viitor, Guvernul de la Beijing va accelera măsurile de stimulare a consumului intern.

Oficialii chinezi au anunţat, în această săptămînă, că ţara pe care o reprezintă ar putea să devină, în scurt timp, a patra economie mondială. Aceştia au revizuit în creştere cifrele referitoare la dinamica Produsului Intern Brut (PIB) în anul 2004. Corecţia plasează China pe locul al şaselea în topul primelor zece economii din lume, în 2004. Astfel, PIB-ul Chinei pe 2004 a fost revizuit în creştere cu 16,8%, pînă la 15.987.000 miliarde de yuani (1.971 miliarde de dolari).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb