Producătorii europeni de semiconductori nu se bazează prea mult pe SUA pentru cipurile pe care le furnizează către Huawei Technologies Co. Totuşi, ar putea primi o lovitură în urma restricţiilor impuse de Washington asupra companiei chineze.
Departamentul de Comerţ al SUA a declarat săptămâna trecută că va solicita companiilor străine să obţină o licenţă dacă vor să furnizeze Huawei produse bazate pe anumite tehnologii americane.
O parte din componentele fabricate de producătorii de cipuri europeni precum STMicroelectronics NV şi AMS AG ajung în smartphone-urile Huawei. Este posibil ca producţia acestor telefoane să fie întreruptă dacă celelalte componente ale acestora utilizează piese sau proprietate intelectuală din SUA.
"Dacă Huawei nu poate obţine alte piese pentru telefoanele lor, atunci este corect să presupunem că STMicro ar putea vedea o reducere a venitului de până la 6%", a spus compania de brokeraj Liberum într-un răspuns prin e-mail la întrebările primite de la Bloomberg.
Europa a fost prinsă în mijlocul tensiunilor în creştere dintre SUA şi China, ţările din bloc fiind forţate să echilibreze legăturile cu un important aliat al securităţii şi cu un partener comercial global. Marea Britanie a decis să interzică Huawei de la viitoarea infrastructură fără fir, ca urmare a presiunii intense venite din partea Washingtonului.
Deocamdată, măsurile din SUA nu au cauzat o scădere mare în vânzările de smartphone-uri Huawei. O recuperare a terenului în China a ajutat compania să-şi crească cota pe o piaţă globală care se micşora din cauza pandemiei coronavirusului.
Huawei reduce distanţa faţă de cel mai mare producător de smartphone-uri Samsung în ceea ce priveşte vânzările, pe fondul unei crize globale
AMS cu sediul în Austria nu are nevoie de software sau echipamente din SUA pentru realizarea produselor sale, cum ar fi componentele de detectare 3D. Cu toate acestea, restricţiile SUA vor avea în continuare un impact "dacă Huawei nu poate livra telefoane", a declarat analistul JP Morgan Sandeep Deshpande într-o notă.
AMS a declarat că evaluează situaţia juridică creată de ultimele restricţii din SUA şi a adăugat că "nu putem specula în acest moment în ce măsură s-ar putea aplica produselor noastre".
STMicro "evaluează noile modificări ale regulilor şi se va conforma în consecinţă", a spus o purtătoare de cuvânt.
Infineon Technologies AG - unul dintre cei mai mari producători de cipuri din Europa - a declarat că evaluează decizia SUA şi va reacţiona în consecinţă. Compania de tehnologie Dialog Semiconductor Plc din Marea Britanie, care furnizează cipuri de gestionare a energiei pentru diverse produse Huawei, monitorizează îndeaproape situaţia, potrivit unei surse. Un alt producător european de cipuri, NXP Semiconductors NV, nu a răspuns la solicitările de comentarii.
Producătorii europeni se vor confrunta cu o ameninţare potenţial şi mai mare pentru afacerile lor dacă China alege să riposteze împotriva celei mai recente mişcări din SUA, vizând unul dintre cei mai importanţi clienţi ai lor, Apple Inc.
"Industria semiconductorilor europeni este mai expusă la Apple decât la Huawei la telefoanele Huawei", a declarat Dan Ridsdale, Global Head al TMT la Edison Investment Research. "Dacă Apple a pierdut cotă de piaţă în China, acele schimbări ale cotei de piaţă afectează întotdeauna furnizorii."
©️