Actualizare 12:52 BAT a cerut în mod repetat introducerea rapidă a noii Directive Europene a Tutunului
British American Tobacco (BAT) a cerut în mod repetat introducerea rapidă a noii Directive Europene a Tutunului (TPD) pentru a preveni pierderi uriaşe la bugetul de stat şi creşterea incontrolabilă a pieţei negre, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
"British American Tobacco a cerut întotdeauna separarea clară între noile reglementări europene şi orice dezbatere în desfăşurare legată de fumatul în spaţii publice. În caz contrar, România va pierde mii de locuri de muncă şi miliarde de euro", a declarat Gemma Webb, general manager British American Tobacco România.
Aceasta a afirmat că BAT nu susţine amendamentele legate de fumatul în spaţii publice şi a cerut, de la bun început, ca ele să fie scoase din legea de transpunere.
"British American Tobacco nu susţine amendamentele legate de fumatul în spaţii publice şi am cerut, de la bun început, ca ele să fie scoase din legea de transpunere. Prioritatea noastră este adoptarea rapidă a Directivei Europene, astfel încât să respectăm legislaţia europeană şi să preîntâmpinăm situaţia în care românii vor ajunge să piardă bani", a spus Gemma Webb.
"Peste 50.000 de locuri de muncă din România depind de producţia de tutun - iar întârzierea suplimentară a transpunerii Directivei ar putea pune aceste locuri de muncă în pericol, precum şi miliardul de lei cu care industria contribuie în fiecare lună la bugetul de stat", a afirmat aceasta.
Gemma Webb a mai declarat: "Infractorii sunt singurii care vor beneficia de întârzierile în producţia de tutun dacă legislaţia europeană nu este introdusă imedia. Piaţa neagră costă deja bugetul de stat peste 600 de milioane de euro în fiecare an. Nu putem să permitem ca grupările criminale să facă şi mai mulţi bani".
(M.I.)
--------
Transpunerea Directivei Tutunului poate fi făcută prin separarea în două proiecte de lege distincte a prevederilor referitoare la producţie şi comercializare, în strictă conformitate cu reglementările UE, de prevederile legate de prevenţia şi consumul produselor din tutun (fumatul în locurile publice), care nu fac obiectul Directivei, este de părere Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.
Domnia sa a solicitat Camerei Deputaţilor adoptarea de urgenţă a transpunerii Directivei Tutunului, precizând: "«Despărţirea apelor» este cu atât mai necesară cu cât al doilea mare contribuabil, care virează la buget peste trei miliarde de euro anual şi conduce topul exporturilor produselor agricole, se confruntă cu incertitudini fără precedent şi lipsă acută de predictibilitate în planificarea producţiei, atenţia publică fiind concentrată aproape exclusiv, la fel ca şi anul trecut, asupra fumatului în locurile publice".
După mai bine de doi ani de la publicarea Directivei privind producţia şi comercializarea produselor din tutun în Jurnalul Oficial al UE, nu există încă o lege locală de transpunere şi nici norme de aplicare, iar România a fost deja notificată de Comisia Europeană pentru punere în întârziere.
În acelaşi timp, proiectul de lege de transpunere a Directivei, aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor, nu prevede o perioadă de tranziţie pentru adaptarea producţiei la regulile viitoare, ceea ce poate duce la blocaje, punând în pericol piaţa legală şi impulsionând contrabanda, subliniază doamna Lazăr, adăugând că întârzierea adoptării legii de transpunere "va face practic imposibilă respectarea termenului de retragere a produselor actuale de pe piaţă (20 mai 2017), iar accizele şi taxele aferente plătite la buget vor trebui returnate".
Domnia sa consideră că, prin separarea legii în două iniţiative legislative, poate fi evitată procedura de infringement generată de întârzierea transpunerii, asigurându-se predictibilitatea cadrului de reglementare, dar şi a veniturilor bugetare pentru anul în curs şi pentru 2017.
În urmă cu două săptămâni, reprezentanţii celor trei comisii (juridică, pentru sănătate şi pentru industrii) care trebuie să avizeze proiectul legislativ au asigurat că raportul comun va fi trimis plenului Camerei în timp de două săptămâni.
Netranspunerea în legislaţia naţională a Directivei Tutunului, în prima parte a acestei sesiuni legislative, pune în pericol toată structura pe care este construit bugetul aferent anului viitor, a spus, atunci, deputatul liberal Andreea Paul, membru în Comisia de buget - finanţe - bănci, în cadrul unei dezbateri pe subiect.
Domnia sa a menţionat că, dacă nu vom adopta cât mai curând legea de transpuenere a Directivei 40/2014, atunci riscăm să pierdem lunar un miliard de lei, în primul trimestru al lui 2017 şi nu numai, ca urmare a neîncasării taxelor din industria tutunului.
Legea de transpunere a Directivei Tutunului 40/2014 nu a fost adoptată în Parlament, deşi termenul limită a fost 20 mai 2016, iar reprezentanţii industriei au cerut în mai multe ocazii introducerea acesteia în legislaţia noastră, astfel încât să-şi poată conforma producţia cu noile reglementări.