Producătorul de oţel Ilva din Italia, redenumit recent Acciaierie d'Italia, unul dintre cei mai mari din Europa, discută opţiuni cu Trezoreria italiană pentru asigurarea aprovizionării cu gaze, în urma creşterii puternice a preţurilor, au declarat ieri două surse apropiate situaţiei, citate de Reuters, transmite News.ro.
Tensiunile geopolitice care decurg din invadarea Ucrainei de către Rusia au propulsat preţurile gazelor la maxime istorice, adăugându-se blocajelor lanţului de aprovizionare şi problemelor de mediu întâmpinate de una dintre cele mai mari fabrici de oţel din Europa.
Acciaierie d'Italia, controlată în proporţie de 38% de agenţia de stat Invitalia şi 62% de ArcelorMittal, al doilea mare producător de oţel din lume, nu are lichidităţi şi a acumulat o datorie de peste 280 de milioane de euro (269 de milioane de dolari) către grupul energetic italian Eni.
Sursele au spus că Acciaierie d'Italia nu a semnat încă un nou contract pentru achiziţia de gaze pentru luna octombrie.
"Se desfăşoară discuţii cu Trezoreria pentru a găsi o modalitate de a susţine producătorul de oţel", a spus una dintre surse, adăugând că Acciaierie, în teorie, ar putea apela la serviciul de transport implicit al gazelor din Italia, în cazul în care nu îşi va reînnoi contractul de furnizare de gaze.
Acciaierie a refuzat să comenteze această problemă.
Atunci când un client îşi pierde furnizorul de gaz, acesta poate cere să obţină temporar combustibil de la operatorul reţelei de gaze Snam, în cadrul aşa-numitului serviciu de transport implicit, înainte de a fi atribuit unui furnizor de ultimă instanţă sau de a conveni un nou contract.
La începutul lunii august, guvernul italian a alocat 1 miliard de euro pentru a menţine Acciaierie pe linia de plutire, dar fondurile nu au fost încă plătite.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2022, 08:51)
Trebuia sa ceara politicienilor sa NU
sanctioneze energia ieftina rusa,
oricum pe termen lung nu se poate sprijini
de la guverne energia ptr.productie.
Nemaivorbind ca in USA gazul costa cu 600 %,
mai ieftin,deci competitivitate europeana E ZERO.
2. pai sa-i lege chioveshi
(mesaj trimis de Dan în data de 27.09.2022, 09:47)
pai sa-i lege domle, ca pe Ion Nicolae
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2022, 11:37)
Si sa inchida otelaria.