Producţia mondială de autoturis-me a crescut cu 4,5% în 2004, la 44,1 milioane de unităţi, informează un studiu realizat de Worldwatch Institute, care subliniază că din 1950 pînă la ora actuală, producţia anuală de maşini a crescut de mai bine de cinci ori. În 2004, producţia de autovehicule sport (SUV) şi alte autoturisme uşoare a atins nivelul record de 18 milioane de unităţi, cu aproape 6% peste nivelul consemnat în 2003, arată documentul. În prezent, pe străzile din întreaga lume sînt peste 551 de milioane de autoturisme.
Producţia de autoturisme şi utilizarea acestora sînt concentrate masiv în America de Nord, Europa de Vest şi Japonia. Aceste trei regiuni au realizat, împreună, 70% din producţia auto globală a anului 2003. Alţi producători semnificativi pe acest segment sînt Brazilia, China şi Coreea de Sud.
Producţia auto presupune cantităţi uriaşe de materii prime, notează studiul Worldwatch Institute. Spre exemplu, în SUA, 33% din consumul total de aluminiu este destinat acestei ramuri, 27% din cel de fier şi 15% din consumul de oţel. Analiza mai indică faptul că, în 1950, americanii au condus aproximativ 588 miliarde de kilometri în 40 de milioane de autoturisme, ceea ce înseamnă circa 14.600 de kilometri/vehicul. În 2003, media distanţelor parcurse a crescut la peste 19.000 de kilometri/vehicul. Tot americanii sînt fruntaşi şi în clasamentul privind densitatea autoturismelor raportată la populaţie. Astfel, studiul menţionează că densitatea autoturismelor înregistrată în 2002 în Europa de Vest este comparabilă cu nivelul consemnat pe acest segment de SUA, în anii '70.
Automobilele contribuie în mod semnficativ la schimbarea climei mondiale, precizează specialiştii de la Worldwatch Institute, amintind că emisiile de carbon, aflate la un nivel extrem de ridicat în anumite regiuni, ar putea fi reduse simţitor prin creşterea eficienţei combustibililor.