Producţia de grâu a Australiei ar putea creşte cu peste 100% anul acesta

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 februarie 2007

Producţia de grâu a Australiei ar putea creşte cu peste 100% anul acesta

Producţia de grâu a Australiei, al treilea exportator de profil din lume, ar putea fi de peste două ori mai mare în 2007 faţă de anul trecut, specialiştii considerând că se termină una dintre cele mai puternice perioade de secetă din ultimii 100 de ani. Meteorologii australieni anticipau, săptămâna trecută, că seceta care a generat fenomenul El Nino a luat sfârşit, iar previziunile s-au îmbunătăţit în privinţa şanselor de ploaie.

Producţia Australiei s-ar putea ridica la 20-26 de milioane tone metrice anul acesta, faţă de numai 9,8 milioane de tone în 2006. Recordul în materie a fost atins în 2003: 26,1 milioane de tone. Producţia de grâu a Australiei a scăzut cu 61% în anul agricol 2006-2007 din cauza secetei.

Experţii spun că fermierii australieni îşi vor spori culturile de grâu în intervalul aprilie-iunie (perioada de însă­mânţare), ca să beneficieze de pe urma creşterii cu 48% a preţului acestei cereale în 2006. "Fermierii vor planta grâu pe arii extinse, ca răs­puns la preţurile foarte mari de pe piaţa de profil, dar şi la terminarea secetei de anul trecut", a afirmat Malcolm Bartholomaeus, analist în materie.

Cotaţiile grâului au scăzut cu 10% după data de 17 octombrie 2006, când au atins nivelul maxim al ultimilor zece ani (5,57 dolari/buşel). Scăderea a avut la bază îmbunătăţirea perspectivelor privind recoltele din SUA, cel mai mare exportator de grâu din lume, dar şi speculaţiile potrivit cărora fermierii vor planta şi recolta mai mult în 2007 faţă de anul trecut.

Biroul Australian al Agriculturii şi Resurselor Economice, care lansează previziuni în materie de cotaţii ale materiilor prime, va face primele estimări privind recolta de anul acesta la data de 6 martie, în Canberra.

În ce priveşte prognoza meteo, Biroul Australian de Meteorologie anunţă: "Fermierii pot fi optimişti, întrucât în următorul sezon se vor ameliora condiţiile de secetă". Totuşi, acesta avertizează că sfârşitul fenomenului El Nino nu va atrage ploi din abundenţă.

Producţia mondială de grâu ar putea creşte cu 5,8% în anul agricol ce se încheie în iunie 2008, urmând să ajungă la 624 milioane de tone, datorită condiţiilor meteo favorabile, anticipează Consiliul Internaţional al Cerealelor. Acesta aşteaptă recolte sporite în Europa, fosta Uniune Sovietică, SUA, America de Sud, India şi Australia. Drept urmare, specialiştii estimează că preţurile de pe piaţa de profil vor mai scădea.

Consiliul Internaţional al Cerealelor mai arată că, în anul agricol 2007-2008, ariile cultivate cu grâu vor scădea în China. Potrivit estimărilor acestei organizaţii, recolta Chinei se va reduce cu 4 milioane de tone faţă de anul agricol 2006-2007.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb