Producţia de struguri estimată pentru acest an va depăşi 1,1 milioane de tone

Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 24 august 2004

Producţia de struguri de vin şi de masă estimată pentru 2004 va depăşi 1,144 milioane tone, fiind comparabilă din punct de vedere cantitativ cu cea obţinută anul trecut, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Din producţia totală, estimările pentru recolta de struguri de vin se ridică la 1,043 milioane tone, iar pentru strugurii de masă la 100.876 tone.

În acest an, viile pe rod reprezintă 208.302 ha, din care cele pentru strugurii de vin 195.158 ha, iar cele de masă la 13.144 ha.

Pentru anul 2004, Ministerul Agriculturii a acordat un ajutor financiar producătorilor din acest sector de 5,84 miliarde lei, ceea ce reprezintă o subvenţie pentru achiziţia materialului săditor, dar numai în condiţiile în care se cultivă soiuri nobile.

În prezent, înfiinţarea unui hectar cu viţă de vie nobilă se ridică la 10.000 - 12.000 euro, aceste costuri reprezentînd pregătirea terenurilor, plantarea viţelor altoite, instalarea mijlocului de susţinere şi lucrările de întreţinere a solului şi a plantaţiei nou înfiinţate pînă la intrarea pe rod din anul IV.

La această dată, recoltatul strugurilor de masă a fost efectuat pe 149 ha, de pe această suprafaţă fiind obţinute 875 de tone de struguri din soiurile cu coacere timpurie (Perla de Csaba, Regina viilor şi Cardinal).

Anul trecut, producţia totală de struguri a fost de 1,102 milioane tone, la o producţie medie de 4.626 kg/ha, viile pe rod reprezentînd 238.300 ha, informează Rompres.

În România, condiţiile de climă şi sol pentru cultura viţei de vie sunt extrem de favorabile, ca ţară viti-vinicolă ocupînd în Europa locul cinci (5,4 la sută) la suprafaţa viticolă, locul şase (3,1 la sută) la producţia de struguri şi locul şase (2,9 la sută) la producţia de vin.

Sortimentul soiurilor nobile pentru struguri de masă cuprinde soiul Chasselas d'ore, Muscat Hamburg, Afuz Ali, Italia, Victoria, iar din sortimentul soiurilor nobile pentru struguri de vin, 73,6% reprezintă soiurile pentru vinuri albe şi 26,4 la sută soiurile pentru vinuri roşii. Dintre soiurile nobile cele mai cunoscute pentru vinuri albe sunt Feteasca regală, Feteasca albă, Riesling italian, Aligoté, Pinot gris, Muscat Ottonel, iar pentru vinuri roşii Merlot, Băbească neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Burgund mare.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb