Producţia de vin 2016, în parametrii ultimilor ani

ISABELLE TIŢA
Ziarul BURSA #Companii / 26 septembrie 2016

Producţia de vin 2016, în parametrii ultimilor ani

Producţia de vin din anul acesta se află în parametrii ultimilor ani, în jurul cantităţii de 4 milioame de hectolitri, cu aproximativ 11% mai mare decât anul trecut, cea mai mare creştere a producţiei, de 20%, fiind înregistrată în zona Moldovei, potrivit unui comunicat al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.

Anul trecut s-au obţinut 3,6 milioane de hectolitri, în scădere faţă de 2014, când s-au produs 3,7 milioane de hectolitri, şi faţă de 2013, când s-a înregistrat o producţie de 5,1 milioane de hectolitri.

Potrivit producătorilor, din punct de vedere calitativ, acumulările de zaharuri din struguri sunt proprii obţinerii vinurilor de calitate. De asemenea, aceştia atrag atenţia că se înregistrează diferenţe semnificative de medie cantitativă de struguri la hectar atât între regiunile viticole, cât şi între producătorii aflaţi în acelaşi areal, aceste fiind cauzate de condiţiile climatice şi atenţia acordată aplicării eficiente a tratamentelor fitosanitare, subliniind că "pe acest ultim considerent semnalăm faptul că producătorii care şi-au făcut la timp aceste tratamente au producţii foarte bune, nefiind afectaţi de mană sau de făinare. Principala provocare a acestei campanii este găsirea forţei de muncă sezoniere".

Conform sursei citate, cea mai mare creştere a producţiei a fost înregistrată în zona Vrancea, unde se va produce cu 20% mai mult în acest an, faţă de anul anterior. La fel, podgoriile din Iaşi, Huşi şi Cotnari vor avea o producţie mai mare cu 15-20%. Totodată, în Banat şi Transilvania se va obţine cu până la 10% mai mult.

De cealaltă parte, în Dobrogea (30%) şi Oltenia (20%), se vor înregistra scăderi având în vedere că anul acesta sudul ţării a fost caracterizat de secetă, în timp ce zona Dealu Mare s-a confruntat cu grindină, ceea ce a condus la o producţie comparativ egală cu cea de anul trecut, însă cu variaţii mari între producători, unii înregistrând pierderi şi de 30%, faţă de 2015.

Producătorii au semnalat importanţa investiţiilor în domeniul viticol, având în vedere că "în arealele viticole cu tradiţie şi la producătorii de vin care au făcut investiţii în tehnologie în ultimii ani pentru creşterea nivelului de competitivitate, producţia de vin 2016 va fi una foarte bună atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ, subliinind că la nivel European, în debutul verii, Franţa anunţa diminuarea producţiei de struguri, iar Spania anunţa creşterea acesteia, ultim aspect care va genera la nivel mondial un preţ de vânzare mai mic pentru vinul vărsat.

În ţara noastră, preţul de tranzacţionare al strugurilor din soiuri nobile pentru producţia vinului variază între 1 leu/kg şi 1,5 lei/kg, în funţie de zonă, de culoare şi de calitatea strugurilor.

"Din punctul de vedere al investiţiilor realizate cu sprijin european în domeniul vie-vin, dacă până în 2014 eram lideri la nivelul sectoarelor de activitate din agricultură, cu absorbţie 100% a fondurilor alocate pentru proiecte, în ultimii doi ani am coborât la circa 40%, din cauza birocraţiei excesive instituite de MADR şi a lipsei de profesionalism şi de interes din partea acestei instituţii. Spre exemplificare, în APIA şi Ministerul Agriculturii, Direcţia Politici, nu există niciun angajat specializat în domeniul vitivinicol", se mai arată în comunicatul citat.

Datele producătorilor de vinuri arată că anul trecut, România a exportat vinuri în valoare de 22,3 milioane de euro şi a importat în valoare de 42,4 milioane de euro.

Principala piaţă de export a fost Marea Britanie, unde am vândut o cantitate 2.930 tone, în valoare de 4,9 milioane de euro, urmată de China, cu 1.412 tone, în valoare de 3,6 milioane de euro.

România a importat în special vinuri spaniole, respectiv o cantitate de 28.555 tone, în valoare de 10,2 milioane de lei, precum şi din Republica Moldova - 7.947 tone, în valoare de 5,4 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb