Producţia OPEC, la nivelul maxim al ultimelor cinci luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 mai 2013

Producţia OPEC, la nivelul maxim al ultimelor cinci luni

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a majorat producţia, în aprilie, până la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, pe fondul cantităţii mari extrase de Arabia Saudită.

OPEC a produs 30,46 milioane de barili pe zi luna trecută, faţă de 30,18 milioane de barili pe zi în martie, conform anunţului făcut de organizaţie la finele săptămânii trecute. Nivelul este cel mai ridicat din noiembrie 2012 până în prezent.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, a extras 9,27 milioane barili pe zi în luna aprilie, faţă de 9,13 milioane în martie, potrivit OPEC. Cantitatea este cea mai mare produsă de Arabia Saudită după noiembrie 2012.

Preţul petrolului Brent, tranzacţionat la Londra, a scăzut cu 7% luna trecută, din cauza problemelor datoriilor din Europa, respectiv a încetinirii avansului economiei Chinei. Declinul duce cotaţia petrolului aproape de pragul de 100 de dolari/baril, considerată de ministrul saudit de resort, Ali Al-Naimi, drept "rezonabilă" pentru consumatori şi producători. Vineri, petrolul Brent avea un preţ de aproape 103 dolari la ICE Futures Europe din Londra.

"Declinul continuu din zona euro, încetinirea semnificativă consemnată în primul trimestru în unele economii din Asia şi încetinirea economiei Rusiei au potenţialul să ducă din nou creşterea în jos", spun oficialii OPEC, care estimează că cererea mondială de ţiţei va creşte cu 800.000 de barili pe zi anul acesta, la 89,66 milioane de barili pe zi.

"O redresare fragilă a economiei globale s-a putut observa la începutul anului, dar ritmul de creştere a încetinit din nou", consideră OPEC avertizând în privinţa riscurilor de decelerare.

OPEC mai arată că cererea globală pentru ţiţeiul OPEC va atinge 29,84 milioane de barili în 2013, faţă de 30,23 milioane în 2012.

Ţările membre OPEC sunt: Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Venezuela. Oficialii organizaţiei au programată pentru data de 31 mai, la Viena, o reuniune în cadrul căreia vor stabili dacă menţin sau modifică actualele cote de producţie.

OPEC produce aproape 40% din petrolul mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb