Producţia reală de vin din ţara noastră ar putea depăşi estimările iniţiale ale organizaţiilor de profil. Agricultorii de rând din sudul ţării raportează producţii de vin în medie cu 50% mai mari şi se tem de o supraîncărcarea a pieţei interne care nu va putea absorbi cantităţile de vin produse anul acesta şi va duce la scăderea preţului acestui produs. Mai mult, perspectiva posibilităţii importului de vin din Republica Moldova adaugă o presiune în plus pentru piaţa de profil.
Domnul Petre Călin Mocanu, director executiv al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicolă (ONIV), estimează că producţia de vin din ţara noastră va fi cu 45% mai mare decât anul trecut şi cu circa 20% mai mare faţă de potenţialul vitivinicol al ţării, în general.
Potrivit domniei sale, consumatorii români se împart în două categorii: permanenţi şi ocazionali; cantitatea medie de vin consumată fiind de 22-26 l/an/persoană. Domnul Mocanu a calculat astfel că piaţa internă poate consuma aproximativ 7,2 milioane de hectolitri de vin anual. "Din producţia totală de vin, aproximativ 80% este comercializat, iar restul este folosit pentru autoconsum. Cred că piaţa internă poate absorbi producţia de vin de anul acesta", susţine directorul ONIV.
În ceea ce priveşte temerile fermierilor din sudul ţării, reprezentantul ONIV ne-a explicat că în acea regiune se cultivă în principal soiuri hibride, care ar trebui să dispară din oferta pieţei până în 2022, potrivit cerinţelor UE. "Cei care se plâng nu sunt agenţii economici autorizaţi", spune Petre Călin Mocanu.
Săptămâna trecută Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), prognoza că producţia de vin din acest an va ajunge la circa 4 milioane de hectolitri, cu cel puţin 20% mai mare decât anul trecut. De asemenea, Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) înainta cifre cu 15-25% mai mari pentru recolta de struguri în 2013. Şi o parte dintre producătorii de vin de la noi au anunţat, luna trecută, producţii consistente de vin. Murfatlar estima o producţie cu 30% mai mare, iar Agricola Ştirbey de 10-20%. Compania Cotnari anticipa o producţie record pentru acest an, de peste 12 milioane de litri de vin, potrivit directorului de marketing, Cătălin Grecu.
Ioan Ştefan, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri (APEV) este de părere că estimările de până acum sunt mai mici decât producţia reală, domnia sa aşteptându-se la producţii duble,comparativ cu 2012. Acest lucru însă nu va afecta foarte mult exporturile, ci piaţa internă, susţine domnia sa. "Având în vedere că ţara noastră nu excelează la exporturile de vinuri şi producătorii sunt mai de degrabă axaţi pe vânzările pe piaţa internă, cred că exporturile vor fi aproximativ la acelaşi nivel ca în anii trecuţi", a precizat domnia sa.
• Petre Călin Mocanu, ONIV: "Nu vom importa vin din Republica Moldova dacă acesta nu corespunde standardelor"
În ciuda declaraţiilor politice oficiale, care îndeamnă distribuitorii şi marii comercianţi să achiziţioneze vin din Republica Moldova, ONIV atrage atenţia că agenţii economici nu vor importa vin din ţara vecină atât timp cât produsul nu respectă criteriile de calitate.
Pe de altă parte, Ministrul Agriculturii a iniţiat deja o serie de discuţii cu patronatele de profil din România pe tema posibilităţilor de sprijinire a producătorilor din ţara vecină în ceea ce priveşte promovarea şi comercializarea produselor acestora pe piaţa românească. De asemenea, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că va propune organizarea în luna noiembrie, în comun cu patronatele din industria vinului, a unei serii de evenimente de promovare a vinului românesc, la care să fie invitaţi să participe şi producătorii de profil din Republica Moldova.
"Realitatea este că piaţa, prin producători, distribuitori şi norme, este cea care decide dacă vom importa sau nu vin din Republica Moldova, şi nu oamenii politici", a punctat Petre Călin Mocanu. Federaţia Rusă a interzis importurile de vin din ţara vecină pe 10 septembrie, deoarece acestea nu respectau standardele de calitate. Deoarece Federaţia Rusă era cea mai importantă piaţă de desfacere pentru vinurile moldoveneşti, piaţa de profil din Republica Moldova va fi puternic afectată de această decizie dacă nu va găsi altă zonă pentru export.