Producţie-record de pastile

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 26 octombrie 2010

Cătălin Avramescu

Era o vreme când socialiştii erau clari cu privire la intenţiile lor. Ei doreau egalitate cu orice preţ. Unii erau inspiraţi de Saint-Simon, ai cărui dis-cipoli inventaseră haina cu nasturii la spate. O haină obiş-nuită, cu nasturii în faţă, o poţi îmbrăca singur, ceea ce ar alimenta egoismul. Pentru a îmbră-ca o haină cu nasturii în spate trebuie să ceri ajutorul unui semen de-al tău. Acest lucru va cultiva, credeau ei, simţul comunal.

Unul dintre primii socialişti moderni, Charles Fourier, a propus o schemă a unei comunităţi egalitare, "falansterul". Atunci când Pământul se va acoperi de falanstere vom intra în era Armoniei Perfecte. Calotele polare se vor topi, planeta va fi orbitată de şase Luni, femeile vor avea patru bărbaţi, iar oceanele se vor transforma în limonadă. (Nu, nu este o glumă, chiar aşa scria autorul nostru).

Dacă ideea oceanului de limonadă vi se pare nebunească, atunci ce spuneţi de ideea că banii se fac ridicând mâna, în grup? Am încercat să caut cea mai mică urmă de logică economică în programul Opoziţiei socialis-te recent anunţat. Am ascultat declaraţiile liderilor acestui curent. "Vom vota sporirea salariilor, mărirea ajutoarelor sociale şi creşterea pensiilor".

Genial! Vă daţi seama? Socialiştii au găsit piatra filozofală a economiei politice. Bani care se fac ridicând mâna. Productivitate sporită ca urmare a intervenţiei la un talk-show. Deficit public redus la ordinul unui lider de grup parlamentar. Şi cursul valutar stabilizat printr-un semn făcut în comisiile de Buget.

Diferenţa dintre Dreapta şi Stânga este şi epistemologică, nu doar ideologică. Dreapta este, de regulă, adepta realismului. Pentru politicianul de Dreap-ta, acţiunile trebuie bine chibzuite, iar faptele trebuie studiate atent, dincolo de prima impresie. De aceea, gândirea Dreptei este, de regulă, rece şi pragmatică. În contrast, Stânga aderă adesea la un fel de simbolism magic. Pentru politicianul de Stânga uneori e suficient să vrei ceva sau să vorbeşti despre ceva pentru ca acel lucru să se întâmple, să se transforme într-un corp solid de unde înainte nu era nimic.

Mai ţineţi minte? "Treizeci de mii de euro pentru fiecare român care se întoarce din străinătate". "Un cos-monaut român în jurul Lunii". "Magazine cu produse de primă necesitate sub preţul pieţei". "Impozite şi TVA reduse pentru cei mulţi". Ieftin sau gratuit: Internet, cornuri şi lapte, autobuze, locuri la facultate, tichete de masă, autostrăzi şi borcane cu miere.

Cum se vor realiza toate aceste miracole economice nu am reuşit să aflu din documentele puse în circulaţie de socialişti. Ne vom taxa unii pe alţii, din câte se pare, până se va îndura cineva de noi...

Asemenea aşteptări grandioase generează, evident, şi o doză de frustrare. Iar socialiştii şi-o revarsă asupra Dreptei. Dacă stai să-i asculţi, bate la uşă Apocalipsa. Nimic din ce face Guvernul nu e bine. Coaliţia majoritară din Parlament duce de râpă ţara. Preşedintele are un plan malefic. Bogaţii fură. Românii din străinătate sunt vinovaţi şi trebuie să rămână fără drept de vot. Intelectualii Dreptei sunt fascişti. FMI-ul trebuie să plece.

Un minim de realism ne-ar arăta că avem de-a face, în cel mai bun caz, cu o exagerare. Anul acesta scăderea economică va totaliza 1,5% din PIB, faţă de anul trecut, când socialiştii erau la guvernare, iar cifrele arătau un declin de peste 8%. Producţia industrială a ajuns deja la nivelul de dinaintea crizei, iar şomajul e sub media europeană. Ultimele două trimestre au adus chiar ieşirea, oficială, din recesiune. I-am spus asta unui socialist. "Mare lucru!", mi-a replicat. "Ce creştere e asta, 0,5%?". Până acum două-trei luni îi reproşa Guvernului că scade eco-nomia. Acum îi reproşează că nu creşte destul de repede...

Se spune că în Atena antică un bătrân s-a dus de dimineaţă la Pericle pe când acesta pleca la treburile zilnice. A început să îl bată la cap cu nemulţumirile sale, urmărindu-l peste tot, prin oraş, oriunde se ducea. În tot acest timp, Pericle nu i-a răspuns în niciun fel, iar omul s-a ţinut scai de el până seara. Înainte să intre în casă, Pericle i-a cerut unui servitor să ia o torţă şi să îl conducă pe bătrân la el acasă, pentru a nu-şi rupe picioarele prin întuneric.

Istoria nu ne spune ce dorea pisălogul. Suspectez că era de Stânga, nemulţumit de tăierea subvenţiilor la uleiul de măsline. Ce ştiu sigur este că politicianul de Dreapta trebuie să fie asemenea lui Pericle. Să îndure cu stoicism şi apoi, calm, după ce şi-a făcut datoria faţă de cetate, să îi arate drumul nemulţumitului de profesie.

Spectacolul pe care îl dau socialiştii în ultima vreme este cu deosebire bizar. Aţi văzut reclama aceea la bomboane, cu individul care intră într-un birou şi îi curge în cap, ca o cascadă, un şuvoi din mii de pastile colorate? El vorbeşte singur, în vreme ce colegii săi privesc stupefiaţi. Aşa arată unii dintre politicieni, anunţându-şi soluţiile-minune în spaţiul generos al televiziunii vremurilor de pe urmă.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nici socailistii nu sunt socialisti in Romania nici dreapta nu e dreapta.

    Sunt grupuri de interese care se lupta pentru a accede la putere in scopul obtinerii unor avantaje materiale prin spoilerea statului si a majoritatii populatiei. 

    distinsul consilier care ne plimba de la Pericle la Fourier cunoaste prea 

    bine realitatea dar are si Dsa propria 

    partitura. 

    Dupa 20 de ani de balbe democratia

    este la noi un esec. 

    Un minim de realism ne-ar arăta că in 2009 ministru de finante a fost Pogea iar ministru al economiei a fost Videanu care videaza tot!

    Un minim de realism ne-ar arăta că doar ursul trece nepasator in timp ce cainii latra, numai ca termenul de urs, in anumite medii inseamna prost. In alta ordine de idei putem afirma ca astazi se tiparesc lei in afara tarii ( probabil la FED dar sub grija FMI) cu care apoi BNR cumpara valuta de pe piata, valuta pe care o preschimba in obligatiuni americane sau europene. Bancile comerciale cumparatoare ale lei-lor imprumuta guvernul cu dobanzi de 7% , actualmente, dar Pogea platea 11%. Asta e marele imprumut al celor care-si spun ca sunt de dreapta, dar pun obroc pe toate afacerile in ciuda principiilor liberalismului economic. 

    Dreapta din stanga nu se face...

    Sunt foarte curios de unde avem noi partide de stanga si de dreapta. O scurta analiza a istoriei recente ar fi suficienta pentru a demonstra ca aceasta diferentiere nu exista decat in nume, si posibil asociata cu unele masuri care in platforma de guvernare (stiu, cam mult spus) sunt total anapoda. 

    1. He he Cataline...ai inceput sa revii la editorialele mai vechi chiar si cu zicerile nu numai cu ideile (ca alea's demult fixate) Asta cu falansterele si cu haina la spate ai mai zis'o si AI PRACTICAT ACEEASI MINCIUNICA PRIN OMISIUNE> ADICA ACEEA CA LITERATURA DE SPECIALITATE (pe care pretinizi ca o stii deci nu potzi pretinde c'ai uitat) II NUMESTE PE BAIETZII ASTIA SOCIALISTI UTOPICI si e o mare diferenta intre unii si altzii. Socialist a fost si Schroeder (este, Doamne iarta'ma) care, te asigur, avea (are) costum la doi nasturi...in fatza... a fost si Willy Brandt... mai sunt si tzari mult mai "europene" ca a noastra care au fost si sunt bine mersi guvernate de socialisti... Am ajuns sa apar socialismul... Doamne iarta'ma...dar intre impostura sau pseudodreapta si socialism, prefer socialismul...

    2. Rezonabilitate? La dreapta? Hai fugi ca mor. O fi la dreapta occidentala. Ce'a fost rezonabil la Boc? Da exemple neicusorule, lasa avioanele lui Geoana. Ce'a fost rezonabil la voi mai smechere? Cumva frunzulitza lu Udrea? Scena lu Ridzi? Salariul de 900 euro a lui Stolojan? Pensia de 500 de euro a lui Videanu? Cresterea cu 50% a salariilor in invatzamant pentru care il ameninta Boc pe Tariceanu cu tribunalul? Bei impostor mic si minciunos mare! Pe cine prosteati dumneata? 

    3. Pardon, asta cu "bogatii fura" e poezia voastra. Voi muriti de grija lui patriciu a lui Vantu, Voiculescu si altzi moguli...sau totusi anumitzi bogatzi fura, dar nu ai nostri? 

    4. Pai primul "miracol" l'ati savarsit chiar voi. Ati bagat tva'ul la 5%...si tu'l compari pe Boc cu Pericle...auzi voi induratzi cu stoicism ca sa salvatzi Romania... Bei mi'ar veni sa rad, daca nu'mi vine mai intai sa vars. Cine e mai Pericle? Mircea Toader care face legi cu degetzelul? Cine e Pericle mei? Roberta Anastase care infrunta cu stoicism aritmetica si codul penal? Cine e Pericle mei? Ialomitzianu care a dat in judecata statul pentru sporuri si acu imi explica de ce nu's bune? ...si mai voteaza cu manutza sus o lege pe care el a desfiintzat'o fink N'ARE CREIER DECAT SA SE IA DUPA DEGETUL LUI TOADER?

    5. Somajul e sub media europeana cu un milion de oameni plecati in strainatate. Pt tine o fi doar uleiul de masline o problema NESIMTZITULE IMBUIBAT PE BANI PUBLICI. Pentru un profesor, care intelectual de dreapta ca si tine, problema e painea si laptele copilului. Sa'tzi dea Domnu sa ajungi sa traiesti cu 9 milioane in invatzamant si sa tzii in continuare predici de dreapta unei mutzimi de oameni flamanzi... tz'am mai zis, nu mai judeca "clasa medie" dupa cartile de capitalism ca la noi salariul mediu e 1400 lei. La noi e vorba de foame bei diletantule in economie, nu e vorba de schimbarea uleiului de masline cu cel de bostan sau a untului cu margarina...si cu foamea si cu inghetzul nu potzi aplica masuri de austeritate...asta nu pricepi dumneata dupa ce ragai pe la chiolhanele cotroceniste... iar masuri de dreapta nu inseamna numai rationalizarea cheltuielilor , care se putea face REDUCAND DEZMATUL DE LA MINISTERUL TURISMULUI, BUGETUL SRI, SIE, SPP SI AL PRESEDENTIEI, NU SALARIUL MINIM PE ECONOMIE...se mai face si cu masuri propiata CARE SUNT ACELE MASURI, LUATE CU STOICISM DE BOC SAU BASESCU? ZI UNA DACA STII!  

    1. De fapt te'am luat prea in serios la faza cu Pericle. Comparatzia a fost atat de tampa ca si Pericle s'ar sparge in mormant de ras... cica "suspectez ca era de stanga"...asta dovedeste cat tzi'e mintea de clisheizata. Dumneata nici nu judeci dumneata esti scaner...vezi doua cuvinte cheie din recuzita stangii, aprinzi becul rosu "stanga" vezi alte cuvinte cheie aprinzi becul portocaliu...asa a si fost posibila trecerea peste noapte a PD'ului de la stanga la dreapta findca la voi doctrina fie e ceva "trendy", fie e pe baza de asocieri de concepte ca la autisti. Voi n'avetzi disconforturi intelectuale cand suntetzi inconsecventi pentru ca bagati in fatza cuvintele cheie si totul pare armonic cu ceea ce va pretindetzi

      ...ai fost atat de stupid, ca nici macar japonezu n'a venit la dublare de jena

    Sa nu spuneti ca daca PD-L contine acel "D" iar pe vremea lui Petre Roman era de stanga iar PSD se declara un partid social chiar asa si este.

    Fiecare partid din Romania vrea sa atraga tot electoratul si sa ne minta ca ne satisface tuturor interesele, ca inundatiile de lapte si miere se vor declansa in curand, etc. 

    Va indoiti ca cei bogati au facut o mare parte din averi intr-un mod imoral? Nu conteaza daca averile respective au fost facute legal, fiindca legea poate fi influentata de cei care sunt la putere, dar asta nu inseamna ca toate legile sunt bune pentru intreaga populatie. 

    Legile care cum necum permit organizarea de licitatii evident falsificate pentru achizitiile publice sunt un bun exemplu si nu doar de 20 de ani, ci dintotdeauna. Parca era unul pe nume Caragiale care mai scria despre aceleasi probleme din urma cu un secol... 

    Cei care sunt la putere ii impart pe romani in bugetari si nebugetari, dar e o tampenie. 

    Bugetari sunt si profesorii care muncesc dar au venituri mai mici de 10 milioane, dar si profesorii (din ciclul preuniversitar) care ies la pensie cu o pensie de zeci de 50 de milioane (cunosc cazuri), si profesorii care castiga din meditatii sume uriase tocmai din cauza influentei pe care o au si tocmai pentru ca la scoala nu le predau suficient de bine elevilor pentru ca ei sa aiba nevoie de acele meditatii, si tot bugetari sunt si profesorii din scolile de la tara din niste sate sarace si izolate, si tot bugetari sunt si cei din administratia publica care au venituri medii de peste 30 de milioane. 

    Ce conteaza este ca in Romania nu castiga fiecare dupa cat a invatat si dupa cat munceste ci dupa cat de smecher este si in functie de abilitatile de comunicare necesare pentru a sti cui si cat sa dea spagi, pe langa cine sa se gudure si pe unde trebuie sa linga pentru a obtine favoruri. 

    Veti spune ca asa a fost intotdeauna si oriunde in lume, insa din pacate cei predispusi pentru a se plange conducatorilor sunt tocmai cei dezavantajati pe nedrept, caci cei care stiu sa linga bine si sa se gudure nu au nevoie sa fie pisalogi. 

    Loja din Peris nu trebuie confundata cu dizidenta din aceeasi. De ce se fac confuziile inclusiv la stimabilul? Intrebarea aceasta are un raspuns dar cine il poate cunoaste il stie deja. Asta in primul rand. In al doilea rand a se constata parerile care spun nimic despre fondul problemei. Implicarea noastra trebuie de la sine inteleasa. Altfel de ce se spune ca nu este monitorizata situatia cand noi stim ca este?

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb