Producţie record de soia în acest an

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 ianuarie 2005

Preţul boabelor de soia va continua să scadă

Producţia mondială de soia va creşte cu 21% în 2005, la un record de 230,8 milioane de tone, anticipează Ministerul Agriculturii din SUA, arătînd că rezervele de soia vor fi, probabil, la 1 octombrie, cu 56% mai mari decît în anul precedent, adică vor ajunge la 60,8 milioane de tone.

Potrivit datelor instituţiei americane, recolta Braziliei, al doilea producător mondial de profil, ar putea spori cu 23% faţă de anul 2004, la recordul de 64,5 milioane de tone. Totodată, Argentina (al treilea cultivator mondial de soia) va produce o cantitate record, de 39 milioane de tone, în creştere cu 15 procente. Pe de altă parte, fermierii din SUA, cel mai mare producător mondial de profil, au înregistrat o recoltă record în octombrie 2004. SUA au produs 85,5 milioane tone metrice (3,14 miliarde de buşeli) soia în 2004, cu 28% peste recolta anului anterior, potrivit Minis-terului american al Agriculturii. Recolta din 2003 a fost evaluată la 17,5 miliarde de dolari.

În aceste condiţii, cererea globală pentru seminţe de ulei se va reduce, iar analiştii anticipează că preţul boabelor de soia va scădea în 2005, putînd să ajungă pînă la minimul ultimilor trei ani. Contractele futures avînd ca suport activ boabele de soia au scăzut cu peste 6% în ultima lună, la Bursa din Chicago, investitorii aşteptîndu-se ca ploile din Brazilia şi Argentina să determine creşterea recoltelor. La ora actuală, preţul boabelor de soia, din care se fabrică hrană pentru animale şi ulei, este cu 52% mai mic faţă de maximul ultimilor 15 ani, înregis-trat în aprilie 2004. Soia este cotată la aproximativ 5,15 do-lari/buşel pe piaţa SUA. La data de 8 noiembrie, cotaţiile la soia au înregistrat minimul ultimelor 27 de luni, de 5,025 do-lari/buşel. Specialiştii spun că preţul boabelor de soia va testa pragul de 4,50 dolari/buşel, putînd să scadă chiar la 4,25 dolari/buşel.

De menţionat că exporturile americane de soia s-au diminuat cu 4,4% începînd din septembrie, faţă de perioada similară din 2003, ajungînd la 21,2 milioane de tone, respectiv 778,9 milioane buşeli. "Scăderea vînzărilor reflectă reducerea cererii globale pentru soia", declară Rich Feltes, director de cercetare la "Refco" din Chicago.

Vînzările de soia din SUA către exterior au scăzut cu 84% în perioada 1 februarie - 31 decembrie 2004, la 1,043 milioane tone metrice. Acesta este cel mai redus volum din ultimii cinci ani, potrivit datelor Secretariatului pentru Comerţ Exterior (SECEX).

Singura excepţie (la achiziţiile din SUA) a făcut-o cel mai mare importator mondial, China, care şi-a majorat cu 0,7%, la 8,889 milioane de tone (326,6 milioane de buşeli), importul de boabe de soia din Statele Unite. China a suspendat importul de soia din Brazilia, din cauza temerilor privind sănătatea organismelor modificate genetic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb