Prof. dr. ing. Şerban Dima, Allied Engineers: "Ne aşteptăm ca inteligenţa artificială să ne ajute să lucrăm mai eficient"


Companii / 25 septembrie 2024

Prof. dr. ing. Şerban Dima, Allied Engineers

Prof. dr. ing. Şerban Dima, Allied Engineers

Allied Engineers împlineşte 21 de ani de activitate de proiectare, ocazie cu care am discutat cu domnul Prof. dr. ing. Şerban Dima, Senior Partner în cadrul companiei, despre cum au fost primele 9 luni din an pentru companie, cum arată 2024 faţă de cum era previzionat, în condiţiile în care piaţa construcţiilor a traversat din nou reaşezări, ce s-a schimbat în industrie între timp, dar şi cum se aşteaptă să încheie acest an.

Cum arată până acum 2024 pentru Allied Engineers?

Traversăm un an plin de proiecte importante şi diverse, de la sectorul rezidenţial la cel energetic sau al construcţiilor publice. Ne extindem portofoliul în permanenţă şi încercăm să ne mărim corespunzător şi echipa, pentru a duce proiectele la bun sfârşit cu aceeaşi rigoare şi acelaşi profesionalism care ne-au consacrat în ultimii 21 de ani.

Proiectele de energie regenerabilă au prins avânt în acest an, după cum bine ştim. Ce expertiză aduce compania dvs. în acest sector şi ce aşteptări aveţi pentru viitorul apropiat?

Cu mai bine de 15 ani în urmă, când am început să lucrăm pe proiecte de energie regenerabilă, vorbeam doar despre o nişă. Pentru noi însă, aceste proiecte aveau în acel moment o importanţă deosebită, deoarece veneau pe fondul unei reaşezări cauzate de criza economică de la acea vreme. În timp, am reuşit să ne poziţionăm foarte bine în zona dezvoltării de parcuri eoliene şi fotovoltaice, iar în momentul de faţă avem dedicată acestor proiecte o echipă specială cu experienţă considerabilă în acest sector.

Constatăm că există deja o preocupare pentru stocarea în baterii a energiei obţinute din sursă solară şi eoliană, aceasta devenind o necesitate, şi suntem pregătiţi să răspundem dezvoltatorilor care vor include această cerinţă în proiectele lor viitoare de parcuri eoliene şi fotovoltaice.

Ce efecte are, până în prezent, renunţarea la o parte din facilităţile fiscale pentru domeniul construcţiilor?

Costurile cu resursele umane în companiile de proiectare reprezintă undeva la aproape 70% din cheltuieli. Aşadar, impactul măsurilor de eliminare a unor facilităţi fiscale în această zonă este unul major. Din fericire, printr-o organizare mai bună şi prin implementarea de soluţii tehnice inovative, reuşim, într-o oarecare măsură, să compensăm majorările de taxe, care, altfel, ar afecta semnificativ stabilitatea financiară atât a companiei, cât şi a membrilor echipei noastre.

În paralel, optimizăm preţul de proiectare, pe cât posibil, adaptându-l condiţiilor actuale de taxare a muncii, astfel încât să fim în continuare competitivi pe piaţă şi atractivi pentru clienţii noştri.

De o vreme încoace vorbim mult despre implementarea inteligenţei artificiale în diferite zone. Ce înseamnă AI pentru proiectarea în construcţii?

Ne aşteptăm ca inteligenţa artificială să nu înlocuiască complet munca noastră, ci să ne ajute să lucrăm mai eficient. În viitorul apropiat, inteligenţa artificială va fi parte a softurilor de proiectare, ceea ce va conduce la o îmbunătăţire importantă a muncii noastre, în special când vine vorba de viteza realizării proiectelor.

Ne dorim să dezvoltăm propriile noastre aplicaţii care să ajute la eficientizarea procesului de proiectare şi lucrăm la asta. Sperăm să putem utiliza cât mai curând programele deja consacrate, îmbunătăţite cu module AI.

C

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb