PROFESOR DE FINANŢE DESPRE RALIUL GAMESTOP:  "Este greu de crezut că «lichidarea forţată» a fost alimentată doar de retail"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2021

Este puţin probabil ca frenezia recentă din piaţă dezvoltată în jurul câtorva acţiuni precum GameStop şi AMC Entertainment să fi fost pur şi simplu condusă de investitorii de retail, susţine Bart Zhou Yueshen, profesor asistent de finanţe la INSEAD (Institut europeen d'administration des affaires), conform CNBC.

Bart Zhou a spus: "Având în vedere mărimea volumului de tranzacţionare pe care l-am văzut săptămâna trecută, îmi este greu să cred că doar acei investitori de retail încercau să împingă lichidarea forţată (short squeeze)".

Săptămâna trecută, raliurile uluitoare ale unor acţiuni precum Gamestop, care are o creştere de peste 1.500% de la începutul anului, au fost în prim planul pieţelor. Investitorii au cumpărat titluri ale unor companii pentru care o mare parte din acţiuni erau "vândute în lipsă" (short selling) forţându-i pe vânzători să-şi răscumpere din acţiuni pentru a-şi limita pierderile, provocând astfel "lichidări forţate".

Vânzarea în lipsă este o operaţiune prin care investitorii împrumută acţiuni ale unei companii la un anumit preţ pentru a le vinde, cu aşteptarea ca atunci când le vor răscumpăra pentru a le restitui, preţul să fie mai jos.

"Este foarte greu de crezut că în această «lichidare forţată», partea de cumpărare a fost susţinută doar de retail, fără ca instituţionali să intre pe parcurs (...). Instituţionalii nu sunt fraieri. Caută aceste oportunităţi şi bineînţeles că pot intra", a adăugat Bart Zhou conform trustului american.

Raliurile au fost puse în general pe seama acţiunilor traderilor de retail, în special a celor din comunitatea WallStreetBets de pe Reddit, revolta din piaţă fiind interpretată drept o luptă între profesioniştii de pe Wall Street şi amatorii ce tranzacţionează fără comision prin aplicaţii percum Robinhood, notează CNBC.

Pe măsură ce investitorii îşi exprimau entuziasmul pe Reddit pentru GameStop, AMC sau alte acţiuni, au început să apară întrebări dacă această tranzacţionare constituie manipulare de piaţă, mai arată instituţia americană.

Zhou a spus la CNBC că nu este clar dacă autorităţile de reglementare vor găsi dovezi ale manipulării pieţei. "Pentru a stabili manipularea, ar trebui identificată în primul rând intenţia rea (...). În opinia mea, nu este atât de evident în acest caz", a precizat profesorul de finanţe de la INSEAD.

El a explicat pentru publicaţia americană că discuţiile de pe platforme precum Reddit pot fi interpretate ca investitori care pur şi simplu "îşi exprimă opiniile" despre acţiunile pe care vor să le cumpere sau să le vândă.

"Fondurile speculative pot face acelaşi lucru", a spus Zhou la CNBC, adăugând: "Nimic ... în această privinţă nu este deosebit de îngrijorător".

Sarcina găsirii "dovezilor solide" ale faptelor greşite revine autorităţilor de reglementare, ceea ce Zhou spune că este "destul de greu de stabilit".

La finele săptămânii trecute, Securities and Exchange Commission a emis un comunicat în care a anunţat că lucrează împreună cu alte autorităţi de reglementare pentru "a proteja investitorii şi a identifica şi urmări eventualele ilegalităţi" şi că "va analiza îndeaproape măsuri care ar putea dezavantaja investitorii", conform CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb